miercuri, 28 aprilie 2010

Ştrandul Municipal se deschide fără investiţii majore

Ştrandul Municipal se deschide sâmbătă, de 1 Mai, şi îşi aşteaptă vizitatorii cu investiţii mai modeste decât anul trecut. Anul acesta, Consiliul Local a alocat mai puţini bani pentru renovare datorită faptului că, din această toamnă, ştrandul va fi cuprins în lucrările ce vor demara pentru dezvoltarea staţiunii balneo-turistice Nymphea.

Orădenii se vor putea scălda la Ştrandul Municipal începând de sâmbătă, urmând ca, până la sârşitul verii, să o poată face zilnic, de marţi până duminică, începând cu ora 8, până la 20, când se va face ultimul duş. „Asta, cu excepţia zilelor de luni, când vor fi efectuate lucrări de salubrizare", a precizat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, directorul Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate, Romulus Cosma.

„Anul acesta, RAPAS a investit pentru deschiderea ştrandului 10.685 lei, bani folosiţi la renovarea instalaţiilor existente şi a bazinelor, la tunsul ierbii, toaletarea copacilor şi pentru repararea ţevilor deteriorate pe timpul iernii. Renovările vor continua pe perioada întregului sezon estival. Sperăm să ne limităm la suma de 30.000 lei", a declarat directorul.

Potrivit acestuia, suma alocată pentru lucrări în 2010 este mai mică decât anul trecut, când s-au investit 80.000 lei, deoarece la sfârşitul verii ştrandul va intra în şantier, el fiind cuprins în proiectul Nymphea, care vizează înfiinţarea unui centru balneo-turistic pe toată zona cuprinsă între hotelul Dacia şi zona Silvaş, şi care va demara în toamnă.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care ştrandul nu va fi deschis până la sfârşitul lunii septembrie, ca în alţi ani, ci doar până la 31 august. „În acest context nu se justifica alocarea unor sume foarte mari de bani. Din septembrie aici vor intra buldozerele", a mai afirmat directorul RAPAS, care se aşteaptă în prima zi de scaldă la peste 1500 de participanţi, dacă vremea va fi bună.

Romulus Cosma a mai amintit că tarifele pe acest an au fost majorate de Consiliul Local cu un leu, pentru adulţi, el devenind acum 8 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi, preţul a rămas acelaşi, adică 3 lei. Un abonament lunar pentru adulţi costă 65 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi, câte 30 lei.

Pe de altă parte, prezent la conferinţa de presă, agentul şef Gheorghe Bredău, de la Poliţia de Proximitate, a vorbit despre parteneriatul pe care RAPAS l-a încheiat cu instituţia care o reprezintă. „Pentru a preveni furturile şi alte incidente, am hotărât să lansăm un proiect de Security Marketing, cu obiectivul de a reduce numărul infracţiunilor în ştrand şi în zonele adiacente. Numai anul trecut, şi datorită acestui parteneriat, numărul sesizărilor s-a diminuat cu 30%", a spus Bredău.

Estera Opre

marți, 27 aprilie 2010

„Şase cai frumoşi” pentru călărie

Se spune că echitaţia este o îmbinare între artă şi sport. Prin clubul de echitaţie de la Ineu de Criş, cei doi asociaţi, Lucian Coroiu şi Kiss Roth Lajos vor să ofere posibilitatea celor pasionaţi să pună în practică această teorie, oferind pentru început “şase cai frumoşi” din rasa friziană de origine olandeză, cărora în scurt timp li se vor adăuga încă patru exemplare din aceeaşi rasă. Clubul este situate la 15 km de Oradea, în localitatea Ineu de Criş. Cei interesaţi sunt aşteptaţi Sâmbătă 1 Mai, pentru a putea admira dar şi călări (contracost) galanţii olandezi.

Estera Opre

luni, 26 aprilie 2010

24 de ani de la tragedia de la Cernobîl

In urma cu 24 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernobil, aflat in apropierea orasului Pripiat (Ucraina), a explodat la ora 01:23, provocand cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
Raportul oficial realizat in 2005 de Agentia Internationala a Energiei Atomice si Organizatia Mondiala a Sanatatii atribuie 56 de decese directe accidentului de la Cernobil si estimeaza ca mai mult de 9000 de persoane risca sa moara de cancer, cel mai intalnit fiind cel tiroidian. Numai in 2002 erau inregistrate 4000 de cazuri de copii bolnavi de aceasta forma de cancer.

Raportul estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane au fost expuse grav la radiatiile emise in urma exploziei din urma cu 24 de ani. In total insa, aproape 7 milioane de persoane au fost expuse la efectele norului radioactiv.

Dupa accident au fost evacuate 336.000 de persoane din Ucraina, Rusia si Belarus. Numarul total al celor afectati intr-o forma sau alta de catastrofa de la Cernobil este disputat continuu si exista numeroase estimari, care variaza de la 90.000 la 300.000 de morti. O alta estimare sustine ca accidentul a dus la pagube de 13 miliarde de dolari.

In prezent, reactorul de la Cernobil este acoperit de un "sarcofag" de ciment construit imediat dupa accident.

Preluat de pe hotnews

Tutunul dăunează grav sănătăţii!!!

PICTURĂ MURALĂ REALIZATĂ PE TAVANUL UNEI CAMERE PENTRU FUMAT.



Sursa

duminică, 25 aprilie 2010

Ţuţea - Cioran


Vezi mai multe video din Politica

Marele filozof ortodox Petru Ţuţea

Petru Ţuţea

Născut în familia unui preot, a studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel şi la Liceul „George Bariţiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, „Magna cum laude” (1929).

În anul 1932, fondează revista „Stânga: linia generală a vremii”, unde semnează cu pseudonimul Petre Boteanu. La ziar colaborează Sorin Pavel şi Petre Pandrea, autorii Manifestului Crinului Alb („Gândirea”, VIII, nr. 8-9, 1928), precum şi Traian Herseni, Petru Comarnescu, Mihai D. Ralea. În 1933 este referent în Ministerul Comerţului şi Industriei, instituţie care în 1936 îşi va schimba numele. Între anii 1933-1934 a fost ataşat la Legaţia Economică Română din Berlin, unde se întâlneşte cu Nae Ionescu.

În 1935 a publicat Manifestul revoluţiei naţionale , împreună cu Sorin Pavel, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu şi Petre Ercuţă. Între anii 1936-1939 a fost şef de secţie în Ministerul Economiei Naţionale, Biroul de publicaţii economice şi propagandă. În 1940 a fost şef de secţie în Ministerul Comerţului Exterior. Colaborează la diverse publicaţii, în special la „Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, unde publică articole de economie politică. Printre ceilalţi colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali ce făceau parte din generaţia anilor 1930. Între 1940-1944 a fost şef de secţie în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost director de studii în Ministerul Economiei Naţionale.

Este arestat de către autorităţile comuniste impuse de sovietici şi anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzaţia de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani închisoare în 1957, apoi i se intentează un nou proces în 1959 şi este condamnat la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani (1956-1964) în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

După ce a fost eliberat în timpul amnistiei din 1964, cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Ţuţea s-a aflat sub observaţia permanentă a securităţii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinţa sa modestă au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii şi materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Către sfârşitul vieţii a început o Antropologie creştină concepută schematic în şase capitole: 1. Problemele sau Cartea întrebărilor; 2 . Sistemele sau Cartea întregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu întregurile ontice; 3. Stilurile sau Cartea unităţilor cultural-istorice şi a modalităţilor estetice ale artelor, sau Omul estetic; 4. Ştiinţele, sau Disciplinele spiritului omenesc; 6. Dogmele sau Situarea spiritului în imperiul certitudinii.

Petre Ţuţea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.
Sursa: www.wikipedia.org