miercuri, 5 mai 2010

Charlie-Chaplin - Balonul lui Hynkel

Realizat prin autofinantare, The Great Dictator, este unul dintre cele mai mari succese comerciale ale lui Chaplin.
Un amănunt deosebit de interesant: The Great Dictator este singurul film despre nazism care a fost văzut de Hitler. Din păcate, istoria nu a reţinut şi reacţia dictatorului.
Dar cea mai celebră scenă a filmului este reprezentată de dansul dictatorului din biroul lui Hynkel, adica Hitler, cu un balon pe care este desenat globul pământesc.
Hynkel este prezentat ca un dictator nebun după putere şi rasist care asupreşte evreii şi atacă fără logică în stânga şi în dreapta, visând să devină stăpânul lumii. Prin The Great Dictator avem poate cea mai frumoasă caricatură a dictatorului: Hynkel dansează graţios cu un balon care are diametru de cca. doi metri care reprezintă globul pământesc. Este evidentă dragostea cu care atinge balonul şi entuziasmul şi energia de copil pe care le transmite. Recunoaştem undeva bucuria simplă a actorului, dar acoperită de idioţenia şi superficialitatea unui om care are mai multă putere decât merită sau decât poate să ducă. „Hynkel era ca o plăcintă aruncată în faţa unui dictator de care întreg Hollywood-ul ajunsese să se teamă” (după cum spunea un critic american).
Hynkel, privind acest balon cu priviri galeşe de straşnic amorez, îl tot saltă de pe un deget pe altul şi la un moment dat se culcă pe masa prezidenţială şi îl saltă cu dosul, dar balonul, se sparge în culmea fericirii. Actorul Chaplin deşi la acea vreme nu avea cum să ştie soartă războiului de peste ani, prin acest joc copilaresc al lui Hitler cu balonul oarecum “prezice” sfârşitul comunismului.
În momentul lansării filmului, Chaplin a declarat: "E sănătos să râdem de lucrurile cele mai sinistre din viaţă, sa râdem chiar şi de moarte." După mulţi ani, însă, când şi-a scris biografia şi memoriile, Chaplin şi-a mărturisit un alt punct de vedere: "Dacă aş fi cunoscut ororile reale din lagăre, n-aş fi putut realiza Dictatorul. N-aş mai fi putut să fac un joc din nebunia homicidului nazist".

Estera Opre

Niciun comentariu: