luni, 9 februarie 2009

Laptele "sănătos"

Cel mai ieftin lapte UHT costă 2.79 lei/litru, cel mai scump e în jur de 5 lei. Care e diferenţa? Ca şi compoziţie, cel mai ieftin UHT de pe piaţa e o amestecătură de substanţe: lapte de vacă, proteine din lapte şi frişcă. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică: „Este un lapte cu valoare biologică foarte scăzută, care a fost reconstituit din ce-a mai rămas din laptele iniţial după ce s-a scos tot ce se putea scoate: proteinele s-au extras prin procedee de osmoză-ultrafiltrare şi grăsimea prin centrifugare. Printre ingrediente e menţionat şi laptele. Vă daţi seama ce degradat trebuie să fi fost acest lapte, încât chiar şi după ce fabricanţii au adăugat în el celălalt ingredient, «proteina din lapte», procentul de proteină totală din produsul finit (1,5 g/ 100 ml) e aproape de două ori mai mic decât în orice alt lapte din comerţ. Frişca din compoziţie e folosită ca să salte procentul de grăsime şi pe post de emulgator, făcând laptele să pară mai mult decât este el, mai natural, mai savuros, să dea senzaţia de onctuos. În America chestia asta se pedepseşte”. Aşa că, poftă buna...

sursa: aici

Niciun comentariu: