vineri, 6 februarie 2009

Sedentarismul tâmpeşte

Medicii specialişti avertizează că persoanele sedentare îşi pot periclita activitatea creierului. „Sedentarismul este dezavantajos pentru minte. La persoanele care nu obişnuiesc să practice o activitate fizică, se vor realiza doar anumite conexiuni în creier, şi nu toate, aşa cum este normal. Astfel, oamenii sedentari vor deveni mai puţin activi cerebral”, atenţionează prof. univ. dr. Eduard Apetrei, şef secţie Cardiologie la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.
Specialiştii au atenţionat de-a lungul timpului că lipsa activităţii fizice are efecte distructive majore asupra sănătăţii noastre, însă medicii sunt de părere că oamenii nu sunt convinşi de acest lucru. Mai mult, spun ei, sedentarismul poate declanşa anumite boli şi le poate chiar agrava.
„Dacă viaţa firească presupune mişcare, atunci lipsa activităţii fizice se va traduce prin dereglări ale organismului. Lipsa mişcării predispune la boli de inimă – hipertensiune arterială, ateroscleroză, accident vascular cerebral mergând până la infarct”, subliniază prof. dr. Apetrei. Medicii susţin că sedentarismul este, prin esenţă, un generator de boală.
„Lipsa activităţii fizice, prin creşterea în greutate, constituie elementul principal în apariţia obezităţii. La rândul ei, această maladie poate predispune la numeroase afecţiuni – tulburări vasculare periferice şi insuficienţă venoasă sau varice, întâlnite mai ales în cazul celor care îşi desfăşoară activitatea la birou sau merg pasiv (chelnerii, stomatologii), tulburări articulare precum coxartroza (un reumatism al şoldului – n.r.) sau chiar depresii, pentru că aceste persoane care nu fac mişcare nici nu participă la viaţa activă”, adaugă prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Bucureşti.
Vorbind despre obezitatea şi complicaţiile pe care aceasta le poate produce, medicul aminteşte şi de tulburările metabolice precum dislipidemiile (creşterea grăsimilor din sânge), diabetul zaharat, tulburările respiratorii, cele gastrointestinale sau biliare.
„Grave sunt şi tulburările musculare cu atrofierea muşchilor sau cu scăderea forţei musculare”, mai atenţionează prof. dr. Dumitrache.

Sedentarismul accelerează îmbătrânirea

Specialistul spune că, după o anumită vârstă, lipsa mişcării „pregăteşte” fracturile osoase care pot evolua rapid spre osteoporoză. Pentru prevenirea acestor boli, medicii ne recomandă ca măcar de două ori pe săptămână să mergem pe jos, într-un ritm alert, timp de 30 de minute.
„Un om care nu face mişcare e mai bătrân din punct de vedere vascular, osos, psihic, muscular şi social decât o persoană de aceeaşi vârstă care face mişcare”, conchide prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.

Sursa: gandul.ro

2 comentarii:

mediacbee spunea...

sursa e gandul.info...nu gandul.ro ca ala e altceva

darius.christian spunea...

ai intrat pe gandul.ro să vezi, de curiozitate, sursa pe care ai dat-o? mă îndoiesc că aceea e! MULT MAI MULTĂ ATENŢIE... îţi strici imaginea de "bun informator"