luni, 16 martie 2009

Logodna trece pe la notar!


ART.286 - Logodnicul care rupe logodna in mod abuziv - prevede Codul Civil - poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. (Sursa Proiectul Codului Civil)

Noul Cod Civil le da dreptul viitorilor miri sa parafeze intr-un act promisiunea viitoarei casatorii.
Contractul de logodna este un mod prin care viitorii insuratei isi asuma drepturi si obligatii in viitorul lor mariaj, asa cum pot stabili foarte clar ce va insemna averea familiei. Cu ce contribuie fiecare.
Orice cearta definitiva poate costa bani multi. Daca logodnicul parasit se plange in justitie si se constata de catre instanta ca ruperea logodnei este abuziva si de rea credinta datoreaza daune interese.
Si casatoria este de acum o adevarata afacere, reglementat prin contracte semnate in fata notarului. Sotii isi asuma drepturile si obligatiile din timpul casatoriei, oricare ar fi ele, dar mai ales trec negru pe alb cu ce a venit de-acasa fiecare. Nu de alta, dar e deja dovedit ca multi dintre cei casatoriti aleg sa nu ai stea alaturi la bine si la rau pana moartea ii desparte.
Codul Civil
ii trateaza la fel de atent si pe cei care aleg calea divortului. De-acum, despartirea oficiala poate fi mai rapida. Daca sotii nu au copii si sunt de acord sa divorteze nu mai e cazul sa isi piarda vremea prin instanta de judecata. Se intorc la Ofiterul de Stare Civila care, dupa un ragaz de impacare obligatoriu, ia act de desfacerea casatoriei.

Art.403 - Sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu material sau moral prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa-l despagubeasca. (Sursa: Proiectul Codului Civil)

Asa cum, sotul din vina caruia s-a rupt mariajul poate fi obligat sa o intretina dupa divort pe fosta sa consoarta.
Toate aceste noutati ale Codului Civil sunt acum analizate de parlamentari, dar daca va fi adoptat, Noul Cod Civil ar putea intra in vigoare de anul viitor.

Preluata de pe www.ştirileprotv.ro

Niciun comentariu: