marți, 31 martie 2009

Barack Obama pentru prima data în Europa


Barack Obama a pornit azi in prima sa vizita inspre Europa cu o agenda incarcata, dominata pe de o parte de criza economica, iar pe de alta parte de noua sa strategie pentru Afganistan, pentru care incearca sa obtina sustinere.
Dupa primele doua luni de mandat, in care s-a concentrat pe problemele economice interne, Obama se va dedica in cursul acestui prim turneu in strainatate pe economia mondiala si pe diplomatie.
El se va opri mai intai la Londra, unde va participa la summitul G20 de joi. Apoi va merge la Strasbourg (Franta) si la Kehl (Germania), pentru un summit NATO, in marja caruia ii va cunoaste pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel si va participa la o dezbatere cu mai multi studenti privind viitorul Aliantei.
Duminica 5 aprilie, la Praga, Obama va participa la summitul Statele Unite - UE, unde va rosti un discurs foarte asteptat despre proliferarea nucleara. El va discuta in special cu liderii cehi, potrivit consilierilor sai.
In cele din urma presedintele american va merge la Ankara si la Istanbul, pentru a afirma rolul vital din punct de vedere strategic jucat de Turcia.
Imbunatatirea tonului "nu rezolva neaparat, insa, faptul ca Afganistanul se afla intr-o situatie foarte complexa", iar presedintelui american ii va fi greu sa convinga aliatii europeni sa aloce mai multe resurse pentru razboiul din aceasta tara, pe fondul crizei economice.
Obama va profita de summitul de la Strasbourg si Kehl pentru a explica mai detaliat strategia prezentata saptamana trecuta penru Afganistan.

Sursa: http://www.frontnews.ro/externe/eveniment/obama-isi-incepe-marti-prima-sa-vizita-in-europa-28392

Niciun comentariu: