vineri, 21 mai 2010

Curaj

Fica marelui evanghelist nonagenar, Billy Graham, Anne Graham, intr-un interviu in emisiunea "Early Show" (Spectacolul matinal), a fost intrebata de Jane Clayson, cu privire la atacurile din 11 septembrie 2001 si i s-a pus o intrebare: "Cum a putut Bunul Dumnezeu sa lase sa se intimple asa ceva si sa priveasca atat de nepasator aceasta catastrofa de pe pamantul Americii?"
Anne Graham, dupa ce a meditat catevaclipe, a dat un raspuns:

Si eu mi-am pus deseori aceasta intrebare si mi-am gasit urmatoarele raspunsuri... Cred - nu cred, dar sunt profund convinsa - ca Dumnezeu a fost si ramane adanc intristat de aceasta, la fel ca si noi, numai ca noi, de ani de zile, Îi spunem si chiar Ii poruncim sa iasa din scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre, ca ne descurcam si singuri, fara ajutorul Lui...

Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat, calm, la o parte...
Cum de mai indraznim noi oare sa-I cerem binecuvintarea, mila si protectia Sa, daca Ii cerem sa ne lase in pace? (În lumina recentelor evenimente, fiind vorba de atacuri teroriste, atacuri armate in scoli etc.)
Cred ca totul a inceput cind Madeleine Murray O'Hare (doamna care a cerut ca America sa devina o tara atee si care a fost ucisa, iar corpul ei a fost gasit recent) a afirmat ca nu dorea nici un fel de rugaciuni in scolile noastre, iar noi am spus O.K. Cererea ei a fost aprobata si a devenit lege obligatorie in SUA...
Apoi, cineva a spus ca mai bine nu am citi Biblia in scoli (Biblia care spune sa nu ucizi, sa nu furi si sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti), iar noi am spus O.K..
Apoi, dr. Benjamin Spock a spus ca nu ar trebui sa ne plesnim copiii atunci cind se poarta urit, pentru ca aceasta le-ar afecta mica lor personalitate si stima de sine (fiul dr. Spock s-a sinucis). Iar noi am spus ca un expert trebuie sa stie ce vorbeste, asa ca am spus O.K.
Apoi, altcineva a spus ca profesorii si dirigintii nu ar trebui sa ii disciplineze pe copii atunci cind gresesc. Iar conducatorii de scoli au spus ca nici un membru al personalului sa nu atinga vreun elev atunci cind se poarta urit, pentru ca scolile nu au nevoie de publicitate proasta si in nici un caz de procese. (Totusi, exista o mare diferenta intre a disciplina si a atinge, a bate, a plesni, a lovi, a umili, etc.). Iar noi am spus O.K.
Apoi, cine stie ce membru inteligent al consiliului de conducere al vreunei scoli a spus ca, baietii fiind baieti, vor face dragoste oricum, deci ar trebui sa le dam fiilor nostri prezervative. Asa, ei vor putea sa se distreze cit vor, iar noi nu vom trebui sa le spunem parintilor ca le-au primit de la scoala. Iar noi am spus O.K.
Apoi, unii dintre alesii nostri de virf au spus ca nu conteaza ceea ce fac in viata lor privata atit timp cit isi fac treaba la slujba. De acord, a spus fiecare din noi, mie nu-mi pasa de ceea ce face altcineva, inclusiv presedintele, in viata sa privata, atit timp cit am o slujba si economia merge bine.
Apoi, niste libertini au cerut sa tiparim cat mai multe reviste cu femei goale, in semn de respect si apreciere a frumusetii feminine.. Iar noi am spus O.K.
Apoi, altcineva a impins acea apreciere un pas mai departe, publicind fotografii cu copii goi, si inca mai departe, afisindu-le pe Internet. Iar noi am spus O.K.,au dreptul la libera exprimare.

Apoi, industria show-business-ului a spus: hai sa facem show-uri TV si filme care sa promoveze indepartarea de Dumnezeu, violenta si sexul ilicit, sa inregistram melodii care sa incurajeze violurile, drogurile, crimele,sinuciderea si temele satanice. Iar noi am spus ca nu este decit entertainment-amuzament, nu are efecte adverse si oricum nu o ia nimeni in serios, asa ca totul a mers inainte.

Iar acum ne intrebam speriati de ce copiii nostri nu au constiinta, de ce nu disting binele de rau, de ce nu ii deranjeaza sa ucida pe straini, pe colegii de clasa sau pe ei insisi.
Probabil ca, daca ne-am gindi mai mult, ne-am da seama de ce.
Cred ca totul se reduce la faptul ca ceea ce vei semana, aceea vei si culege.
Noi Ii spunem lui Dumnezeu: Draga Doamne, de ce nu ai salvat-o pe acea fetita ucisa in clasa? Iar Dumnezeu raspunde: Dragul meu, Eu am fost alungat din scoli, nu puteam fi acolo. Cum puteam Eu fi acolo, cind voi mi-ati spus sa plec din scoli?
E ciudat cum oamenii Il dispretuiesc pe Dumnezeu, si apoi se intreaba cu naivitate de ce totul merge tot mai prost. Este ciudat cum de credem tot ceea ce scriu ziarele, dar noi ne indoim de ceea ce spune Biblia.
E ciudat cum de toti oamenii vor sa mearga in ceruri, desi nu cred, nu gindesc, si nu spun sau nu fac nimic din ceea ce scrie in Biblie.
Este ciudat cum de unii pot spune: da, eu cred in Dumnezeu si de fapt sa il urmeaza pe Satana, care, se stie ca, la randul lui, crede si el in Dumnezeu...

Estera Opre

luni, 17 mai 2010

Cele mai puternice branduri din Romania

Coca-Cola detine prima pozitie in topul celor mai puternice branduri din Romania, potrivit rezultatelor Brand Community Power Model, studiul derulat de B&P Brandivia si GfK Romania. A doua marca din clasament este Milka, urmata de Jacobs Kronung.

Studiul realizat de B&P Brandivia si de GfK Romania analizeaza felul in care utilizatorii produselor si serviciilor sunt diferiti sau se aseamana unii cu ceilalti, cum se construiesc comunitatile din jurul brandurilor si care sunt factorii care le influenteaza.

"Oamenii sunt adesea mai interesati de legaturile sociale care deriva din afilierea la un anumit brand decat de brandul in sine sau de caracteristicile sale strict rationale, functionale. Pentru a construi si a mentine comunitati de brand puternice, companiile trebuie sa inteleaga nu doar nevoile individuale ci, din ce in ce mai mult, si pe cele sociale ale publicurilor lor. Succesul unui brand depinde in tot mai mare masura de felul in care reuseste sa creeze si sa dezvolte comunitati puternice de consumatori”, spune Cosmin Alexandru, Managing Partner B&P Brandivia.

Coca-Cola se dovedeste a fi brandul cu cea mai puternica comunitate in Romania, fiind indeaproape urmat de Milka si Jacobs Kronung. Majoritatea marcilor din Top 10 activeaza in domeniul bunurilor de larg consum, 3 dintre ele fiind marci de rasfat - cafea si ciocolata. Singurele exceptii sunt principalii jucatori din telecom prezenti pe piata locala – Orange, aflat pe locul 4 si Vodafone, pe pozitia 10.

Marcile din domeniile auto sau financiar se plaseaza doar in partea a doua a topului, Dacia fiind brandul cel mai puternic din industria auto (locul 21) si BCR brandul cu cea mai puternica comunitate din sectorul financiar (locul 24).

Marcile au fost evaluate in acest raport tinand seama de cateva arhetipuri caracteristice comportamentului uman: deschis – rezervat, pionier – sustinator, functional – emotional, toate structurate pe patru dimensiuni de evaluare egale ca pondere, specifice comunitatilor de brand: puterea relatiei cu marca, sentimentul de apartenenta, ritualuri si traditii, precum si responsabilitatea morala a comunitatii.

Coca-Cola a castigat o pozitie mai puternica decat Milka si Jacobs Kronung in principal datorita notorietatii mai puternice a logo-ului, a evenimentelor sau povestilor in care marca este implicata: 28% dintre respondenti isi amintesc evenimente legate de marca, iar 22% pot vorbi despre situatii personale in care marca a jucat un rol important. Pe de alta parte, Jacobs Kronung se remarca prin mai multi consumatori implicati in mod activ in a retine membri in comunitatea marcii - 25% dintre cei chestionati ar incerca sa ii descurajeze pe cei care ar vrea sa renunte la Jacobs Kronung.

Singurul brand 100% romanesc prezent in top 10 este Poiana, care ocupa locul 6, remarcandu-se fata de Milka printr-un atasament si o identificare cu comunitatea consumatorilor usor mai scazute, avand mai putini admiratori decat Milka si o notorietate mai scazuta a sloganului si a logo-ului.

Acelasi studiu a fost realizat in prima parte a anului si in Ungaria de catre B&P Braun & Partners Ungaria si GfK Ungaria si a evaluat cele mai puternice branduri din tara vecina.

Lista celor mai puternice branduri din Romania este obtinuta in urma unui studiu reprezentativ pentru populatia 18-49 din mediul urban. Marcile evaluate au fost selectate in functie de cheltuielile media in 2009. Lista primelor 25 de branduri astfel selectate pe mai multe sectoare (FMCG, auto, telecom si financiar) a fost completata cu alte 15 marci importante din Romania pentru a echilibra portofoliul de branduri al fiecarui domeniu.

Preluat www.wall-street.ro

joi, 13 mai 2010

miercuri, 12 mai 2010

“Timpul fuge fără noi”

Expresia "Timpul nu mai are rabdare cu noi", este regăsită cu precădere la oamenii care în goana lor nebunească ajung să vadă lucrurile deformate. Omul zilelor noastre nu mai conştientizează cursul lin al timpului, ci este condus de virtutea inerţiei.
Încă din vechime, oamenii se concentrau pe inventarea unor instrumente, la stabilirea unor unităţi de măsură, a unor multipli şi submultipli. În funcţie de ele, cu privirea pe ceas, ori pe calendar, omul îşi rostuieşte viaţa. Toate acestea ne arată însă curgerea lui uniformă. În schimb, nouă timpul nu ne mai ajunge. Secunda, minutul, ora şi ziua, ni se par prea scurte. Nu are cum să avem mai multe lucruri de făcut decât înaintaşii noştri, doar că ne-am pierdut răbdarea cu timpul.
Dacă mă gândesc la bunicii mei, ei aveau altă relaţie cu timpul. Ei cunoşteau faptul că timpul se observă şi se înţelege cel mai bine din afara lui. De aceea, ei îşi orânduiau viaţa nu atât din persepectiva timpului istoric, cât a veşniciei. Aceştia îşi făceau lucrul lor, zăbovind. Îşi chiverniseau bine timpul, cunoscând că “graba strică treaba”. Ştiau că lucrurile care dureaza în timp, necesită timp.
Cei din generaţia mea, trăim un raport nefiresc cu timpul. Uneori ne e povară. Mai mult, parcă am fi angajaţi într-o întrecere acerbă cu el. Trăim cu teama de a nu mai putea ţine pasul cu acesta. De aceea, mersul lumii de azi este de fapt o fugă. Mersul agale este demodat în acest secol al vitezei.
Timpul nu mai e văzut ca un camarad, ci un potenţial duşman. Într-un fel este firesc, de vreme ce se lucrează la normă. Să nu mai vorbesc despre proiecte unde suntem mereu în contratimp. Apoi, ne plângem de faptul că aproape tot ce facem este lipsit de calitate, frumuseţe şi durabilitate. Invocăm o permanenţă lipsă a timpului. Ne plângem că nu avem prea multi prieteni. Nici nu e de mirare.
Sensul profound al timpului se pierde din vedere, şi uităm că orice clipă poartă cu ea pecetea lumii de dincolo. Aşa se face că uneori suntem foarte rezervaţi în a mai acorda altora măcar câteva clipe din timpul nostru. Apoi, uităm faptul că Dumnezeu ne-a dăruit tot timpul Său. Atunci mă întreb, dacă veşnicia aşteaptă după noi, ce rost are să ne mai grăbim?

Estera Opre

vineri, 7 mai 2010

Dragi romani!



De azi refuz sa mai platesc impozite, refuz sa mai am carte de munca in acest stat guvernat de oameni incapabili, corupti, ne-educati, care nu au in vedere decat propriul interes.
Refuz sa mai finantez politicieni imbecili si amante care sfideaza o tara intreaga.
Nu as avea nimic impotriva doamnelor apropiate presedintelui tarii, dar cand ele beneficiaza de bugete de milioane de euro printre care sunt si banii mei, banii parintilor mei, banii angajatilor mei, am o mare problema. E un blowjob mult prea scump!
Refuz sa mai platesc taxe la stat pentru ca de ani de zile platesc sute de milioane de lei impozite pentru un stat care nu ma sprijina in nici un fel. Platesc zeci de milioane pentru Sanatate, desi sunt constienta ca daca voi ajunge vreodata intr-un spital din Romania, voi fi tratata mizerabil.
De ani de zile, refuz sa ma mai uit la televizor, mi-e greata de politicienii romani, nu ma duc la vot pentru ca nu am pe cine sa votez, imi vine sa vomit cand vad panourile publicitare din campanii electorale gen "noua ne pasa de Dumneavoastra", refuz chiar si sa ma plang, pentru ca sunt mult prea ocupata sa imi castig existenta - cu toate acestea, cand se apropie data de 25 a lunii, in mod mecanic ma impacientez sa fac rost de banii care trebuie platiti la stat, pentru ca, nu-i asa? - "cu statul nu te joci". Dar iata ca suntem in plina criza, iata ca pentru prima data nu am reusit sa platesc taxele la stat si mi-au fost blocate conturile! Si asta m-a ajutat sa ma trezesc, am deschis ochii, m-am uitat in jurul meu cu atentie, am pus intrebari, am deschis televizorul pentru prima oara in ani de zile...si ce am vazut? EBA si Becali ma reprezinta in Parlamentul European, Elena Udrea beneficiaza de bugete de milioane de Euro de care dispune cum o taie capul, doamna Ridzi arunca 86 milioane de Euro pe o telecabina cand exista orase in Romania care nu au nici macar un spital de Doamne Ajuta, domnul Patriciu vinde Petromidia pentru cateva miliarde din care sunt curioasa daca plateste vreo taxa la stat.
Jocuri politice murdare, politicieni corupti si curve, haos total, o tara vanduta pe nimic de niste agramati care nu si-au vazut decat propriul interes - macar daca ar fi vandut-o scump!, investitori straini care efectiv nu au cu cine discuta in Romania si se lupta cu morile de vant, si toti oamenii de calitate pe care ii cunosc stau cu capul bagat in nisip... l-am avut si eu, pana astazi - dar am realizat ca oricat de multi bani as face, oricate tari as vizita, oricate carti as citi, oricat as incerca sa nu ma las afectata, la sfarsitul zilei, traiesc tot aici si tactica strutului imi va face mai mult rau si pe termen lung daca nu m-as implica ACUM.
Nu se mai poate asa! Destul este destul!
Romania nu este doar o tara de hoti, de agramati, de curve, de parveniti, de oameni fara "balls" si fara coloana vertebrala.
Sa protestez prin a nu imi plati taxele nu este suficient, desi daca ar mai face-o si altii, s-ar putea declansa ceva. Fac apel catre toate persoanele integre, capabile, educate, care au cladit ceva prin munca lor, fara sa fure, sa ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afecteaza pe toti. Sunt milioane de tineri destepti, multi dintre ei muncesc peste 12 ore pe zi pentru multinationale sau pentru businessul lor propriu, oameni educati, in Romania si peste hotare, oameni care au gestionat milioane de euro, oameni cu viziune, talent, pro-activi, integri, care stiu sa comunice eficient si stiu ce inseamna sa livrezi, stiu ce inseamna un deadline, stiu ce inseamna reresponsabilitatea; sunt sute de mii de romani de calitate, plecati din Romania pentru a produce si a consuma in alte tari, cladind economia altor state - s-ar intoarce maine in Romania daca nu ar fi circul care este acum aici.
Trebuie sa luam atitudine, trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu "balls" si cu coloana vertebrala!
O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti si suportam ce ni se intampla doar visand la urmatoarea iesire din tara .
E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati si para-testati, asa cum se intampla cand esti angajat intr-o companie multinationala, fara sa fie acceptati daca nu li se dovedeste integritatea si eficienta.
O miscare a oamenilor care nu au mai fost implicati in viata politica, neintinati, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi.
O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o miscare a oamenilor destepti, tineri, cu atitudine, experti in domeniul lor. Si tu si eu cunoastem cel putin 5 oameni inteligenti care ne-ar putea reprezenta mai bine in Parlamentul European decat EBA sau Becali.
Oare de ce nimeni nu actioneaza? Daca acum cinci ani ne-am fi implicat cu totii macar o ora pe saptamana, in mod sigur nu s-ar fi ajuns aici. Cati bani furati, cate proiecte blocate, cate fonduri nefolosite in cinci ani de zile.... Daca am dialoga constructiv, daca ne-am intalni o ora pe saptamana, daca am actiona, daca am putea aduna si monta toti oamenii destepti, corecti, creativi, eficienti pe care ii cunosc eu si pe care ii cunosti tu s-ar vedea si simti diferenta in cinci ani de acum incolo.
Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. Nu credeti ca si marilor puteri le-ar face mai multa placere sa discute cu oameni educati decat cu agramatii parveniti ce reprezinta interesele Romaniei in momentul de fata?
Propun infiintarea unei Miscari a Corporatilor - oameni din banci, industrie, finante, firme de avocati, experti PR, intreprinzatori privati care au calitatile necesare sa scoata tara din criza. Este singura solutie viabila pentru Romania de acum - tara noastra se poate pune pe picioare numai daca s-ar uni toti oamenii capabili pe care ii avem in toate domeniile - creiere vanate de toate companiile multinationale, care gestioneaza bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajati, sunt cosmopoliti, stiu sa negocieze, sa munceasca, sa comunice intr-un mediu international, intr-o piata globala - nu au doar viziune limitata de speculant din Pipera Tunari.
E nevoie de o alternativa in Romania. E nevoie de o Miscare in valorile careia sa ma regasesc si eu, sa se regaseasca si Andreea Minescu, prietena mea care la 26 de ani are firma ei, facuta fara ajutorul nimanui, munceste 13 ore pe zi si seara mai merge si la cursuri de German Business, in care sa se regaseasca si Ileana Badiu, Managing Partner la una dintre cele mai mari agentii de publicitate, care munceste 14 ore pe zi chiar si in luna a opta de sarcina... si Tereza Valcan, expert in PR, care a studiat in State, face MBA la Londra, s-a intors sa munceasca in Romania si ar putea sa ne reprezinte in mod sigur mai bine decat EBA... ..
si Radu Manolescu, care la 28 de ani si-a facut firma lui de Head-Hunting, fara ajutorul nimanui si a adus-o in topul firmelor de profil... si doamna Camelia Sucu, ajunsa in TOP Capital fara sa fure un leu, prin munca sa de ani de zile... si doamna Mihaela Nicola, guru-ul publicitatii din Romania, si Maria Lucia Hohan, designerul ale carei creatii se vand in toata lumea si care a ajuns unde a ajuns prin propria sa munca..... si Pepe Berciu, care a studiat la Londra si are businessul sau de succes... si fratii de la Fratelli, care cu creativitate, pasiune si munca s-au impus in viata de noapte a capitalei.... si Violeta Balan, care a terminat Magna Cum Laudae o facultate de drept din America, munceste pentru una dintre cele mai mari firme de avocatura din lume si s-ar intoarce maine acasa dar nu are la ce... si Horia Mocanu, primul roman admis la Harvard, care scrie istorie intr-o tara vecina... si Edy Uzunov, proprietarul agentiei Regatta, cultivat, meloman, impecabil... si Floriana Jucan, jurnalista erudita ce s-a incapatanat sa educe cititorul de presa din Romania si a reusit sa impuna pe piata o revista fara femei dezbracate si barfe dezgustatoare... si Fady Zaidan, cel mai conectat si charismatic manager pe care ilcunosc.... si Loredana Salcianu, avocata care a avut curajul acum patru ani sa plece dintr-o multinationala si sa isi deschida propria ei firma de avocatura... si Angela Teodora Burz, intreprinzatoarea eleganta care si-a facut bagajul si a plecat sa faca business in Shangai, dar duce dorul prietenilor din Romania ... si Diana Dondoe, care i-a sfidat pe toti cei ce au respins-o in Romania, ajungand prin munca, perseverenta si consecventa unul dintre cele mai celebre top modele ale lumii, facand milioane cu o detasare eleganta si impresionand lumea intreaga prin eruditia sa - dar duce dorul tarii ei... si Bogdan Voica, la 30 de ani manager al uneia dintre cele mai cunoscute si exclusiviste agentii imobiliare din Europa.... si Eveline Pauna, care la 20 de ani, face o facultate, lucreaza 10 ore pe zi si in putinul timp liber merge la Opera... si Raluca Safta, care la 23 de ani a avut curajul sa-si deschida propria ei firma de relocari si a ajutat sute de expatriati, directori de companii multinationale sa se relocheze in Romania ... si Damian Draghici, cu IQ de geniu si cu premiul Grammy care a ales sa se intoarca in Romania la radacinile sale...
Asta e Romania mea! Nu Vanghelie, EBA sau Becali!!
Si acestia sunt doar cativa dintre oamenii pe care ii cunosc....mai sunt atatea milioane de oameni destepti si muncitori, corecti si educati, capabili si integri... Ma intreb, atatia oameni destepti nu se rusineaza ca sunt reprezentati de Gigi Becali si de EBA? Ma ingrozesc la gandul ca EBA va negocia pentru Romania fonduri de zeci de milarde de Euro!
Nu va este rusine ca sunteti condusi de un om politic care nici macar nu poate sa pronunte Google? Nu va este rusine sa va dati la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat, un hot sau o papusa blonda cu
tupeu si cu un singur talent, platit mult prea scump? Din banii vostri?
Am innebunit eu sau am innebunit noi cu totii sa stam pasivi in timp ce suntem calcati in picioare pe banii nostri? Ei bine, mie mi-a ajuns. Imi este rusine ca am stat cu mainile in san si s-a ajuns ca astazi sa fiu reprezentata de o domnisoara din Bamboo si de un cioban. Asa ca voi lua atitudine. Si va rog si pe voi, toti cei ce credeti ca nu va reprezinta cei din scena politica de acum, sa luati atitudine. Sa gasim si sa sustinem oameni de care sa fim mandri ca ne reprezinta. Sa identificam valorile si sa le convingem sa se implice... Daca avem echipa, tot restul vine de la sine. Stiu ca ei exista, trebuie doar treziti.
Trebuie sa facem ceva. Nu e suficient sa ne plangem, sau sa bagam capul in nisip. Trebuie actionat. Eu nu mai astept o minune, ma apuc de treaba. Voi lupta pentru un grup de oameni capabili, care pot revolutiona un sistem de care toata lumea este satula. Voi lupta pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri, pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei.. Voi lupta pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit, nu din furat.
Voi lupta pentru un viitor mai bun pentru mine si pentru copiii mei, in tara mea, nu printre straini. Voi lupta pentru o Romanie de vulturi, nu de struti, pentru ca asta este adevarul - am ajuns niste struti, cu capul in nisip si posteriorul la dispozitia tuturor analfabetilor - sper sa nu va simtiti jigniti de exprimarea plastica, asa cum am spus asta este realitatea!...suntem vulturi doar in businessul nostru, in zona noastra de comfort sau cand iesim din tara , asta daca nu ne trateaza vreun strain de sus ca avem pasaportul pe care il avem!

Ajunge! Haideti sa ne trezim!

CRISTIANA ALEXANDRA LEVITCHI
psihoterapeut-psiholog clinician specialist

miercuri, 5 mai 2010

Charlie-Chaplin - Balonul lui Hynkel

Realizat prin autofinantare, The Great Dictator, este unul dintre cele mai mari succese comerciale ale lui Chaplin.
Un amănunt deosebit de interesant: The Great Dictator este singurul film despre nazism care a fost văzut de Hitler. Din păcate, istoria nu a reţinut şi reacţia dictatorului.
Dar cea mai celebră scenă a filmului este reprezentată de dansul dictatorului din biroul lui Hynkel, adica Hitler, cu un balon pe care este desenat globul pământesc.
Hynkel este prezentat ca un dictator nebun după putere şi rasist care asupreşte evreii şi atacă fără logică în stânga şi în dreapta, visând să devină stăpânul lumii. Prin The Great Dictator avem poate cea mai frumoasă caricatură a dictatorului: Hynkel dansează graţios cu un balon care are diametru de cca. doi metri care reprezintă globul pământesc. Este evidentă dragostea cu care atinge balonul şi entuziasmul şi energia de copil pe care le transmite. Recunoaştem undeva bucuria simplă a actorului, dar acoperită de idioţenia şi superficialitatea unui om care are mai multă putere decât merită sau decât poate să ducă. „Hynkel era ca o plăcintă aruncată în faţa unui dictator de care întreg Hollywood-ul ajunsese să se teamă” (după cum spunea un critic american).
Hynkel, privind acest balon cu priviri galeşe de straşnic amorez, îl tot saltă de pe un deget pe altul şi la un moment dat se culcă pe masa prezidenţială şi îl saltă cu dosul, dar balonul, se sparge în culmea fericirii. Actorul Chaplin deşi la acea vreme nu avea cum să ştie soartă războiului de peste ani, prin acest joc copilaresc al lui Hitler cu balonul oarecum “prezice” sfârşitul comunismului.
În momentul lansării filmului, Chaplin a declarat: "E sănătos să râdem de lucrurile cele mai sinistre din viaţă, sa râdem chiar şi de moarte." După mulţi ani, însă, când şi-a scris biografia şi memoriile, Chaplin şi-a mărturisit un alt punct de vedere: "Dacă aş fi cunoscut ororile reale din lagăre, n-aş fi putut realiza Dictatorul. N-aş mai fi putut să fac un joc din nebunia homicidului nazist".

Estera Opre

marți, 4 mai 2010

Reabilitarea şi modernizarea străzilor din Oradea continuă


În conferinţa de presă de azi, viceprimarul Gheorghe Carp a prezentat stadiul de execuţie al străzilor din municipiu la care încă se lucrează.
Conform declaraţiei domniei sale, pe drumul de legătură dintre E60 şi Dj 190 şi strada Muzeului, lucrările au fost deja finalizate, astfel a fost rezolvată problema parcărilor şi a traficului intens din oraş. „Dacă înainte autoturismele parcau pe spaţiul verde din lipsa locurilor de parcare, acum acest lucru nu mai este o problemă pe strada Muzeului, deoarece s-au realizat multe parcări, strada devenind acum funcţională”, a spus viceprimarul Gheorge Carp.
Pe strada Vaporului, unde lucrările au început în luna martie a acestui an, au fost montate bordurile pe ambele părţi ale carosabilului şi s-a aşternut balast. Termenul execuţiei a acestei străzi este sfârşitul lunii iulie a acestui an.
Ultimul punct al conferinţei a fost prezentarea modului în care este reabilitată strada Oneştilor, care în acest moment este finalizată până la strada Al. Sahia.

Estera Opre

luni, 3 mai 2010

3Mai

1469 - S-a născut Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic şi istoric, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste (m.21.06.1527).
1494 - Cristofor Columb descoperă Jamaica.
1616 - A murit William Shakespeare, dramaturg, poet englez (n.23.04.1564).
1848 - Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, "Petiţiunea Naţională".
1891 - Se înfiinţează Fundaţia Universitară Carol I, actuala Bibliotecă Universitară.
1898 - S-a născut Golda Meir, om politic, prim–ministru al Israelului (1968–1974). A demisionat asumându–şi responsabilitatea pentru deciziile sale din timpul Razboiului Arabo–Israelian (1973) (m.08.12.1978).
1902 - S-a născut Alfred Kastler, fizician francez, laureat al premiului Nobel pentru fizica în anul 1966 (m.07.01.1984).
1915 - S-a născut scriitorul Corneliu Bărbulescu.
1919 - S-a născut Pete Seeger, cântăreţ, chitarist şi compozitor folk american.
1920 - S-a născut Ray “Sugar” Robinson (Walker Smith), boxer american, de şase ori campion mondial (m.12.04.1989).
1921 - S-a născut scriitorul Simion Alterescu.
1924 - S-a născut Joe Ames, cântăreţ american (Ames Brothers).
1928 - S-a născut James Brown, cîntăreţ şi compozitor R&B american.
1928 - S-a născut Dave Dudley (David Pedruska), cântăreţ, chitarist şi compozitor country american.
1934 - S-a născut Georges Moustaki (Joseph Moustacci), cântăreţ şi compozitor de origine greacă. A activat în Franţa.
1934 - S-a născut Frankie Valli (Francis Castellucio), vocalist american (Variatones, Four Seasons).
1937 - Romanul Pe aripile vântului al scriitoarei Margaret Mitchell câştigă premiul Pulitzer.
1944 - S-a născut Pete Staples, basist britanic (Ten Foot Five, The Troggs).
1946 - S-a născut dramaturgul Mihail Neagu Basarab, de profesie medic; a tradus din teatrul lui Tristan Bernard.
1947 - S-a născut John Richardson, baterist britanic (The Rubettes).
1950 - S-a născut Mary Hopkins, cântăreaţă britanică.
1951 - S-a născut Christopher (Geppert) Cross, cântăreţ, chitarist şi compozitor american (Flash).
1954 - S-a născut scriitoarea Silvia Chiţimia.
1955 - S-a născut Steve Jones, chitarist şi vocalist britanic (Sex Pistols, Professionals, Generation X, Iggy Pop).
1960 - S-a născut David Ball, pianist şi compozitor britanic (Soft Cell).
1960 - S-a născut Philip Cilia, chitarist şi compozitor btitanic (Waterfront).
1972 - A murit Les Harvey, chitarist britanic (Stone The Crows).
1975 - La vârsta de 13 ani si jumatate, Nadia Comaneci devine campioana mondiala absoluta a Europei la gimnastica si campioana continentala la sarituri, paralele si bârna.
1979 - Margaret Thatcher a câştigat alegerile şi a devenit prima femeie prim–ministru din istoria Marii Britanii. A deţinut această funcţie până la 22 noiembrie 1990.
1997 - Garry Kasparov începe partida de şah cu supercomputerul IBM Deep Blue.
2003 - A murit Constantin Piliuţă, pictor (n.04.02.1929).

miercuri, 28 aprilie 2010

Ştrandul Municipal se deschide fără investiţii majore

Ştrandul Municipal se deschide sâmbătă, de 1 Mai, şi îşi aşteaptă vizitatorii cu investiţii mai modeste decât anul trecut. Anul acesta, Consiliul Local a alocat mai puţini bani pentru renovare datorită faptului că, din această toamnă, ştrandul va fi cuprins în lucrările ce vor demara pentru dezvoltarea staţiunii balneo-turistice Nymphea.

Orădenii se vor putea scălda la Ştrandul Municipal începând de sâmbătă, urmând ca, până la sârşitul verii, să o poată face zilnic, de marţi până duminică, începând cu ora 8, până la 20, când se va face ultimul duş. „Asta, cu excepţia zilelor de luni, când vor fi efectuate lucrări de salubrizare", a precizat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, directorul Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate, Romulus Cosma.

„Anul acesta, RAPAS a investit pentru deschiderea ştrandului 10.685 lei, bani folosiţi la renovarea instalaţiilor existente şi a bazinelor, la tunsul ierbii, toaletarea copacilor şi pentru repararea ţevilor deteriorate pe timpul iernii. Renovările vor continua pe perioada întregului sezon estival. Sperăm să ne limităm la suma de 30.000 lei", a declarat directorul.

Potrivit acestuia, suma alocată pentru lucrări în 2010 este mai mică decât anul trecut, când s-au investit 80.000 lei, deoarece la sfârşitul verii ştrandul va intra în şantier, el fiind cuprins în proiectul Nymphea, care vizează înfiinţarea unui centru balneo-turistic pe toată zona cuprinsă între hotelul Dacia şi zona Silvaş, şi care va demara în toamnă.

De altfel, acesta este şi motivul pentru care ştrandul nu va fi deschis până la sfârşitul lunii septembrie, ca în alţi ani, ci doar până la 31 august. „În acest context nu se justifica alocarea unor sume foarte mari de bani. Din septembrie aici vor intra buldozerele", a mai afirmat directorul RAPAS, care se aşteaptă în prima zi de scaldă la peste 1500 de participanţi, dacă vremea va fi bună.

Romulus Cosma a mai amintit că tarifele pe acest an au fost majorate de Consiliul Local cu un leu, pentru adulţi, el devenind acum 8 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi, preţul a rămas acelaşi, adică 3 lei. Un abonament lunar pentru adulţi costă 65 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi, câte 30 lei.

Pe de altă parte, prezent la conferinţa de presă, agentul şef Gheorghe Bredău, de la Poliţia de Proximitate, a vorbit despre parteneriatul pe care RAPAS l-a încheiat cu instituţia care o reprezintă. „Pentru a preveni furturile şi alte incidente, am hotărât să lansăm un proiect de Security Marketing, cu obiectivul de a reduce numărul infracţiunilor în ştrand şi în zonele adiacente. Numai anul trecut, şi datorită acestui parteneriat, numărul sesizărilor s-a diminuat cu 30%", a spus Bredău.

Estera Opre

marți, 27 aprilie 2010

„Şase cai frumoşi” pentru călărie

Se spune că echitaţia este o îmbinare între artă şi sport. Prin clubul de echitaţie de la Ineu de Criş, cei doi asociaţi, Lucian Coroiu şi Kiss Roth Lajos vor să ofere posibilitatea celor pasionaţi să pună în practică această teorie, oferind pentru început “şase cai frumoşi” din rasa friziană de origine olandeză, cărora în scurt timp li se vor adăuga încă patru exemplare din aceeaşi rasă. Clubul este situate la 15 km de Oradea, în localitatea Ineu de Criş. Cei interesaţi sunt aşteptaţi Sâmbătă 1 Mai, pentru a putea admira dar şi călări (contracost) galanţii olandezi.

Estera Opre

luni, 26 aprilie 2010

24 de ani de la tragedia de la Cernobîl

In urma cu 24 de ani, pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 de la Centrala Atomoelectrica de la Cernobil, aflat in apropierea orasului Pripiat (Ucraina), a explodat la ora 01:23, provocand cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
Raportul oficial realizat in 2005 de Agentia Internationala a Energiei Atomice si Organizatia Mondiala a Sanatatii atribuie 56 de decese directe accidentului de la Cernobil si estimeaza ca mai mult de 9000 de persoane risca sa moara de cancer, cel mai intalnit fiind cel tiroidian. Numai in 2002 erau inregistrate 4000 de cazuri de copii bolnavi de aceasta forma de cancer.

Raportul estimeaza ca aproximativ 600.000 de persoane au fost expuse grav la radiatiile emise in urma exploziei din urma cu 24 de ani. In total insa, aproape 7 milioane de persoane au fost expuse la efectele norului radioactiv.

Dupa accident au fost evacuate 336.000 de persoane din Ucraina, Rusia si Belarus. Numarul total al celor afectati intr-o forma sau alta de catastrofa de la Cernobil este disputat continuu si exista numeroase estimari, care variaza de la 90.000 la 300.000 de morti. O alta estimare sustine ca accidentul a dus la pagube de 13 miliarde de dolari.

In prezent, reactorul de la Cernobil este acoperit de un "sarcofag" de ciment construit imediat dupa accident.

Preluat de pe hotnews

Tutunul dăunează grav sănătăţii!!!

PICTURĂ MURALĂ REALIZATĂ PE TAVANUL UNEI CAMERE PENTRU FUMAT.



Sursa

duminică, 25 aprilie 2010

Ţuţea - Cioran


Vezi mai multe video din Politica

Marele filozof ortodox Petru Ţuţea

Petru Ţuţea

Născut în familia unui preot, a studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel şi la Liceul „George Bariţiu” din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în Drept administrativ, „Magna cum laude” (1929).

În anul 1932, fondează revista „Stânga: linia generală a vremii”, unde semnează cu pseudonimul Petre Boteanu. La ziar colaborează Sorin Pavel şi Petre Pandrea, autorii Manifestului Crinului Alb („Gândirea”, VIII, nr. 8-9, 1928), precum şi Traian Herseni, Petru Comarnescu, Mihai D. Ralea. În 1933 este referent în Ministerul Comerţului şi Industriei, instituţie care în 1936 îşi va schimba numele. Între anii 1933-1934 a fost ataşat la Legaţia Economică Română din Berlin, unde se întâlneşte cu Nae Ionescu.

În 1935 a publicat Manifestul revoluţiei naţionale , împreună cu Sorin Pavel, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu şi Petre Ercuţă. Între anii 1936-1939 a fost şef de secţie în Ministerul Economiei Naţionale, Biroul de publicaţii economice şi propagandă. În 1940 a fost şef de secţie în Ministerul Comerţului Exterior. Colaborează la diverse publicaţii, în special la „Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, unde publică articole de economie politică. Printre ceilalţi colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcănescu şi mulţi alţi intelectuali ce făceau parte din generaţia anilor 1930. Între 1940-1944 a fost şef de secţie în Ministerul Războiului, iar între anii 1944-1948 a fost director de studii în Ministerul Economiei Naţionale.

Este arestat de către autorităţile comuniste impuse de sovietici şi anchetat fără condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzaţia de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani închisoare în 1957, apoi i se intentează un nou proces în 1959 şi este condamnat la 18 ani muncă silnică, din care a executat 8 ani (1956-1964) în diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

După ce a fost eliberat în timpul amnistiei din 1964, cu sănătatea zdruncinată în urma torturilor din închisoare, Ţuţea s-a aflat sub observaţia permanentă a securităţii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinţa sa modestă au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii şi materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Către sfârşitul vieţii a început o Antropologie creştină concepută schematic în şase capitole: 1. Problemele sau Cartea întrebărilor; 2 . Sistemele sau Cartea întregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu întregurile ontice; 3. Stilurile sau Cartea unităţilor cultural-istorice şi a modalităţilor estetice ale artelor, sau Omul estetic; 4. Ştiinţele, sau Disciplinele spiritului omenesc; 6. Dogmele sau Situarea spiritului în imperiul certitudinii.

Petre Ţuţea a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile.
Sursa: www.wikipedia.org

vineri, 26 martie 2010

ORA PAMANTULUI

Cea de-a treia ediţie a evenimentului Ora Pământului, organizată de Rotaract Club Oradea, in parteneriat cu Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei si Garda de Mediu Bihor, va avea loc sâmbătă 27 Martie 2010 începând cu ora 20:30 in fata Teatrului de Stat Oradea.
"Earth Hour" este un eveniment global menit sa atragă atenţia cu privire la schimbările climatice şi degradarea mediului înconjurator.
Oradea se alătură celor 28 de oraşe din Romania care s-au înscris anul acesta în campania mondială numită sugestiv "Earth Hour" - Ora Pământului. In toate aceste oraşe se va stinge iluminatul arhitectural al unor clădiri publice în intervalul orelor 20:30 - 21:30. In Oradea, singura instituţie publică care a fost de acord să stingă lumina este Teatrul de Stat, în faţa căruia, membri unor organizaţii nonguvernamentale precum şi simpli trecători interesaţi, vor aprinde în mod simbolic lumânări ecologice.
In anul 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.
Anul trecut in Romania, aproximativ 2 milioane de români au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National, iar 15 oraşe (printre care şi Oradea) au susţinut şi promovat această campanie, în calitate de Orase Oficiale Earth Hour.

luni, 15 martie 2010

Poţi să fii şi evreu, şi creştin? – comunitatea evreilor mesianici –


În SUA sînt cunoscuţi mai ales sub denumirea de „Jews for Jesus“. O contradicţie în termeni, s-ar părea. Pastorul (numit de unii credincioşi rabinul) Florin Suciu afirmă că, pe lîngă comunităţile din România, unde sînt concentraţi în Oradea, în Capitală şi în Moldova, sau din Basarabia, ar exista grupuri asemănătoare în Argentina, Germania, Ucraina, Ungaria, Marea Britanie, Rusia. Ei povestesc că punctul de plecare al credinţei lor în România l-a constituit vizita evreului Iosif Rabinovici, din Chişinău, la Ierusalim, unde s-ar fi convertit la creştinism după ce a mers pe urmele lui Isus, dar a rămas cu dorinţa să păstreze caracteristicile şi cutumele Legii lui Moise. Asta se întîmpla cam pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Întors în Basarabia, a fondat grupul Fiii Noului Legămînt, care există sub această denumire şi astăzi. Cei mai mulţi convertiţi provin însă dintre evreii români în rîndurile cărora au desfăşurat o intensă activitate misionară scandinavii şi britanicii protestanţi, în prima jumătate a secolului al XX-lea. Aceştia au încercat să găsească cea mai bună formulă care să-i facă pe evrei să se convertească, dar să-şi păstreze cumva identitatea etnică şi culturală.

Între cruce şi steaua lui David

Simbolul lor este o stea a lui David în mijlocul căreia se găseşte o cruce. Unele femei poartă, în timpul serviciului religios, o năframă pe care sînt aliniate într-un şir continuu o stea a lui David, o menoră şi un peşte – semnul de recunoaştere al primilor creştini.
Din punct de vedere al practicii religioase, evreii mesianici urmează Vechiul Testament, ca şi cei tradiţional religioşi. Ziua Sfîntă este sîmbăta – Shabat-ul, cu toate prescripţiile care o însoţesc, recomandarea este să mănînce kosher, poartă kippah – acoperămîntul capului tipic bărbaţilor evrei şi tallit – specificul şal alb cu margini albastre etc. Pînă aici s-ar conforma aproape întru totul legii poporului lui Israel. Dar diferenţa uriaşă de-abia de aici începe – pentru ei,Yeshua (Isus) este „ha Maschiah“, fiul lui Dumnezeu, şi a venit acum 2000 de ani, ceea ce i-ar situa în tabăra creştină.

Mesianicii consideră, cu mîndrie, că sînt o punte între mozaism şi creştinism. „Aşa erau primii creştini, aşa erau apostolii, dacă vă uitaţi la noi, vedeţi primele comunităţi creştine din rîndul israeliţilor – precizează ei. Ce erau apostolii, dacă nu evrei 100%, la capitolul practicii şi regulilor religioase, care credeau însă că Mesia a venit?“. Însă evreii şi creştinii deopotrivă, cu excepţiile de rigoare, nu sînt prea entuziasmaţi de existenţa lor, şi îi văd mai curînd ca potenţială sursă de poticnire, decît de dialog. Pentru evrei, odată ce mesianicii cred că Mesia a venit, şi-au pierdut, din punct de vedere religios, evreitatea. În plus, sînt consideraţi un cal troian inventat de neo-protestanţi, ca să pătrundă în comunitatea evreiască şi să convertească cît mai mulţi membri la creştinism. De partea cealaltă, creştină, nu sînt suficient de creştini, o ciudăţenie, o diversiune, din aceeaşi perspectivă religioasă.

Ei pot cere cetăţenia israeliană, în rînd cu evreii, lucru de care unii mesianici s-au folosit, mai ales în ultimele decenii, cînd regulile au devenit mai laxe: în Israel există o comunitate de acest tip, formată din imigranţi recenţi, de vreo 15.000 de oameni. Majoritatea israeliană şi statul evreu, suficient de seculari să nu le pese, nu consideră că existenţa lor ar fi scandaloasă sau periculoasă. Au apărut însă conflicte cu evreii ortodocşi. „Acum cîţiva ani – spune Marian Iancu Codreanu, membru al comunităţii din Bucureşti – un copil din rîndul evreilor mesianici israelieni a primit un cadou în care era o bombă. A explodat, dar din fericire băiatul a fost doar rănit. Televiziunea israeliană a transmis evenimentul cu lux de amănunte, şi aşa a aflat majoritatea, cu surprindere, că există aşa ceva în rîndurile lor – «Ia uite, avem nişte evrei care cred că Mesia a venit»“. În schimb, povesteşte Marian Iancu Codreanu, care este cadru militar, în România este văzut de ceilalţi, mai ales de majoritatea ortodoxă, ca evreu. „Colegii de la armată îmi spun mereu, cînd e la televizor vreo ştire despre conflictul din Orientul Mijlociu sau altceva care implică israelienii – «ai văzut ce-au făcut evreii tăi? Acum ce mai zici? Le iei apărarea?»“

De Purim

Mesianicii ţin toate sărbătorile evreieşti, plus Crăciunul şi Paştele – acesta din urmă mixt, adică semnifică şi ieşirea evreilor din robia egipteană, şi învierea lui Isus. Cînd am ajuns la locul de întîlnire al uneia dintre comunităţile din Bucureşti, din strada Iuliu Valaori, era sîmbătă, Shabat, în ziua specială a sărbătorii de Purim, celebrarea veselă în care, conform scripturilor iudaice, Esthera şi-a salvat poporul de mînia şi intenţiile exterminatoare ale lui Haman, în vremea regelui Ahashverus. Salutul de bun-venit e evreiescul „Shabat Shalom!“. Peste tot sînt steguleţe cu steaua lui David, în faţă tronează aceeaşi stea, cu crucea în mijloc. Lîngă ea, din baloane colorate, este format cuvîntul „Purim“. Alte baloane în culori vii se găsesc în spatele încăperii şi cu ele se joacă copiii prezenţi la sărbătoare – de Purim, veselia este permisă, chiar încurajată. Se cîntă imnuri în ebraică şi română, cu pasaje şi din Vechiul, şi din Noul Testament, însoţite de muzică, la chitară şi sintetizator. Comunitatea – spune pastorul Suciu – e formată din 17 membri, însă vin şi cei numiţi „aparţinători“. Dumnezeu este numit de fiecare dată „Adonay“, Isus – „Yeshua ha Maschiah“. O familie a venit la serviciul religios tocmai din Călăraşi. O tînără mărturiseşte că e baptistă, dar a trecut pe acolo „să vadă cum este“ – de altfel, în aceeaşi curte este şi o biserică baptistă. Cele mai multe femei, de diferite vîrste, au capul acoperit, ca evreicele din comunităţile tradiţionale. Se povesteşte episodul biblic al Estherei, după care cîţiva enoriaşi vorbesc despre semnificaţia lui pentru evreii şi credincioşii din toată lumea. Printre cei care iau cuvîntul se numără un evreu mesianic român care trăieşte actualmente în Canada. Toţi evidenţiază faptul că oricine a prigonit poporul ales de-a lungul istoriei, ca Haman, a pierit, însă evreii vor trăi pînă la sfîrşitul veacurilor.

Există şi membri ai comunităţii care se duc la sinagogă? – îl întreb pe Florin Suciu. Da, însă acolo se poartă exclusiv ca nişte evrei şi au grijă cum discută, ca să nu fie acuzaţi de prozelitism. „Dacă mă întreabă cineva despre credinţa mea îi răspund, dacă nu, nu.“ După serviciul religios urmează dansuri, jocuri, concursuri, organizate special cu ocazia Purim-ului. Florin Suciu povesteşte că acestea au constituit sursa unei relatări tendenţioase într-un important cotidian, acum cîţiva ani, care a făcut ca mesianicii să fie foarte circumspecţi în relaţiile cu presa. „A venit un ziarist şi ne-a văzut că dansăm, nu ştia ce se întîmplă de Purim, şi a scris un articol cu titlul «Ţopăind pentru Mesia». Deşi nu era nimic zgomotos, ţipător sau ciudat în dansuri, pentru că sărbătorim Purim-ul cu cumpătare. De-atunci avem grijă cu cine avem de-a face.“

Credincioşii urmează regulile stricte ale iudaismului tradiţional, inclusiv cele alimentare? „Le recomandăm, sînt indicate, dar nu toţi le urmează cu rigoare maximă. Dar nici evreii mozaici nu le urmează întru totul, cei mai mulţi sînt secularizaţi. Fiecare cît poate şi în funcţie de locul în care trăieşte.“

Cîţi dintre membrii comunităţii sînt urmaşii acelor evrei care s-au convertit prin misionariat protestant acum 80-90 de ani? „Cam jumătate. Restul e format din foşti ortodocşi sau indiferenţi din punct de vedere religios, care au venit spre mesianism. Eu am fost botezat ortodox, m-am născut într-o familie ortodoxă.“ Dar nu era mai simplu să aleagă o biserică creştină tradiţională? Pentru că de la ortodoxie la mesianism e o cale destul de întortocheată. „Aşa e, la prima vedere, pare ciudat. Dar e voia lui Dumnezeu, el hotărăşte. Fiecare are o poveste personală, de ce a ales un drum, şi nu altul. Eu am cunoscut cazuri de creştini care se simţeau atraşi de mesianism şi nu ştiau de ce, după care au aflat că aveau, la distanţă de cîteva generaţii, oarece strămoşi evrei“ – răspunde pastorul.

Sursa: Dilema veche

sâmbătă, 20 februarie 2010

Psalm


Sunt vinovat ca am ravnit
Mereu numai la bun oprit
Eu am dorit de bunurile toate
M-am strecurat cu noaptea in cetate
Si am pradat-o-n somn si-n vis
Cu bratu-ntins, cu pumnu-nchis.
Pasul pe marmur tacut,
Calca lin, ca-n lut,
Steagul noptii, desfasat cu stele,
Adapostea faptele mele
Si dormea strajerii-n uliti
Razimati de suliti.
Iar cand plecam calare, cu trofee
Furasem si cate-o femee
Cu paru de tutun,
Ca duda tatii neagra, cu ochii de lastun
Ispitele usoare se blajine
N-au fost si nu sunt pentru mine
Iar blidul meu, ca si in cugetare,
Depris-sm gustul otravit si tare.
Ma scald in gheata si ma culc pe stei,
Unde da bezna eu framant scantei,
Unde-i tacere scutur catusa,
Dobor cu lanturi usa.
Cand ma gasesc in pisc
Primejdia o caut si o isc,
Mi-aleg poteca stramta ca sa trec,
Ducand in carca muntele intreg.

Pacatul meu adevarat
E mult mai greu si neiertat
Cercasem eu, cu arcul meu,
Sa te rastorn pe Tine, Dumnezeu!
Talhar de ceruri, imi facui solia
Sa-ti jefuiesc cu vulturii taria.

Dar eu ravnind in taina la bunurile toate
Ti-am auzit cuvantul, zicand ca nu se poate.

Psalmul VI

Te dramuiesc in zgomot si-n tacere
Si te pandesc in timp, ca pe vanat,
Sa vad:esti soimul meu cel cautat?
Sa te ucid? Sau sa-ngenunchi a cere.

Pentru credinta sau pentru tagada,
Te caut darz si fara de folos.
Esti visul meu, din toate, cel frumos
Si nu-ndraznesc sa te dobor din cer gramada.

Ca-n oglindirea unui drum de apa,
Pari cand a fi, pari cand ca nu mai esti;
Te-ntrezarii in stele, printre pesti,
Ca taurul salbatec cand se adapa.

Singuri, acum in marea ta poveste,
Raman cu tine sa ma mai masor,
Fara sa vreau sa ies biruitor.
Vreau sa te pipai si sa urlu: "Este!"

Tudor Arghezi

marți, 9 februarie 2010

Deszapezirea a costat in iarna aceasta 80 mil. euro

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat ca in aceasta iarna s-au cheltuit, pana in prezent, 80 de milioane de euro pentru deszapezire, suma de aproape patru ori mai mare fata de cea alocata in iernile precedente, deoarece sezonul acesta a fost deosebit de greu.
Intrebat cum comenteaza faptul ca Emil Boc s-a declarat nemultumit de modul in care au decurs lucrarile de deszapezire la autostrada A2, Berceanu a raspuns: "Dreptul primului-ministru. Nici mie nu-mi place foarte tare, dar la mijloacele pe care le avem, atat am reusit."
Titularul portofoliului de la Transporturi a precizat ca iarna grea a determinat o crestere ampla a costurilor cu deszapezirea. "Pe deszapezire am dat aproape de patru ori mai mult decat era programat si decat s-a cheltuit in iernile precedente. E o situatie obiectiva la care nu exista o solutie miracol. Probabil ajungem undeva, din noiembrie pana acum, spre vreo 80 de milioane de euro", s-a referit Berceanu la costuri, potrivit NewsIn.
El a comentat si criticile aduse in presa referitoare la absenta sa in mijlocul lucrarilor de inlaturare a zapezii. "Daca cineva crede ca e foarte important sa-mi pun caciula de iarna, sa ma echipez si sa o iau prin nameti ca sa fie o multumire generalizata, pot sa fac si lucrul asta. Adevaratele probleme pe care trebuie sa le rezolve un ministru sunt probleme de fond. Se intampla si lucruri care nu se vad la televizor", a mai spus Berceanu.
Cu privire la autostrada Transilvania, ministrul transporturilor si infrastructurii a reiterat faptul ca programele finantate cu bani exclusiv de la buget, cum este cel de fata, sunt prioritati de ordinul trei fata de programele realizate cu fonduri nerambursabile. "Din 2010 prioritatile vor fi proiectele cu cofinantare a fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeana. Prioritatea numarul doi va fi cofinantarea proiectelor cu bani de la BEI, BERD si de-abia al treilea nivel proiectele cu bani exclusiv de la buget. Asta se intampla acum pentru ca banii sunt mai putini de la buget. Daca nu reusim sa gasim o formula care sa nu ne creeze probleme referitoare la deficitul bugetar nu o sa fie foarte bine cu autostrada Transilvania", a mentionat Radu Berceanu.
Tot finantarea este problema invocata de Berceanu pentru a justifica scepticismul
"Am facut deja un proiect micut de infrastructura pentru a da drumul punctului de frontiera de la Radauti-Lipcani unde podul era facut, dar lipseau niste platforme si infrastructura vamala. Unele lucruri de mai mica anvergura le putem face, altele sunt chestiune de bani, nu de lipsa de dorinta de a strange legaturile", a explicat Berceanu.
Ministrul a spus ca este nevoie de construire unui pod, al carui cost este estimat la circa 10 milioane de euro pentru ca, de-a lungul frontierei, exista o zona de 100 de kilometri in care nu exista trecere, insa varianta optima de realizarea ar fi incheierea unui parteneriat public-privat pentru ca resursele bugetare sunt limitate.

"Anul asta nici nu se pune problema, dar nu intrevad realmente posibilitati nici pentru anii viitori pentru ca nu o sa creasca bugetul dintr-odata si vom avea lucuri ramase in urma de rezolvat prin tara", a conchis Berceanu.

Sursa: wall-street.com

duminică, 7 februarie 2010

PUNCTUL TERMINUS


Celor îndrăgostiţi deseori li se întâmplă să aducă în discuţie subiectul timpului nesupus nici unei presiuni – timp să te plimbi în voie prin pădurile primăvăratice, timp să contemplezi frumuseţea, timp să priveşti lung, asemenea oilor pe câmp. Tot acest timp pot fi „clipe preschimbate în eternitate” care înseamnă clipe lipsite de presiunea timpului – clipe fără de timp.
In acest timp fără de timp există o presiune, care este conştientizarea inevitabilă a apropierii de punctul terminus. Sfârsitul vacanţelor si sunetul clopoţelului ne cheamă din nou la şcoală.
Mă gândesc să evadez într-o călătorie în sălbaticia muntelui, care o văd ca pe o cale să scap de toată această presiune – deşi nimeni nu poate scăpa în totalitate de ea, pentru că viaţa e presată de moarte, punctul terminus. Socrate refuza să-şi amâne propria moarte cu câteva ore. Probabil ştia că acele câteva clipe sub presiunea timpului nu meritau osteneala. Oricât mi-aşi dori să scap de această presiune a timpului, trăiesc în timp, acel timp creat de Dumnezeu.
Cea mai dragă fiinţă a mea pe pământ, într-o zi va fi despărţită de mine de acest timp şi va trece în eternitate. Eu însă voi rămâne încătuşată în acest timp. Prin această despărţire pot vedea eternitatea cu alţi ochi; îmi dă ocazia să privesc dincolo de bariere – trăiesc cu speranţa că moartea e doar o trecere spre eternitate, spre fiinţa dragă. Deşi mi-e frică de moarte, parcă o aştept cu o stranie nerăbdare. Si totusi distanţa dintre timp şi eternitate nu e chiar atât de greu de trecut pe cât se pare. Poate mă ajută şi faptul că, năzuinţa spre eternitate a fost sădita de la început în sufletele noatre.
Uneori visez la cer, la eternitate... Eu împreună cu iubitul meu, după ce am învins timpul, luând micul dejun printre nori. Apoi mă ridic de la masa „pufoasă” şi-i spun că merg să contemplez „pajiştea” o vreme. Stau nestingherită şi o privesc... câteva ore, câteva zile, câţiva ani... nu ştiu câtă vreme... de data asta timpul nu mai mă presează, el nu există. Apoi, mă ridic şi vreau să mă întorc înapoi, însă, în drum mă întâlnesc cu prietena mea, care pe pământ purta numele unei flori cu un parfum îmbătător, ne aşezăm pe o bancă sorbind poate dintr-un pahar cu vin, vorbind despre tot ce era greu de înţeles pe când trăiam sub presiunea timpului. Vorbim o oră sau mai multe până când ne spunem tot ce-am avut de spus deocamdată. Apoi mă întorc bucuroasă la iubitul meu care între timp învăţase să cânte la pian: dorinţă neîmplinită pe pământ. În tot acest timp nu mi-a simţit lipsa, chiar dacă am fost plecată o oră, o zi sau o sută de ani pentru că aici nu există timp, nu exisă senzaţia timpului care se scurge. Este eternitatea...
Întrezăresc eternitatea pentru că stiu că acolo bucuria nu are sfârşit, acea bucurie după care tânjesc în fiecare zi. Fărâme din acea bucurie o putem regăsi escaladând munţii, contemplând frumuseţea lor, iubind cu toată pasiunea. Sufletul omenesc a fost făcut să se bucure astfel, deşi, aici, în timp e doar o bucurie parţială. Timpul care mi-a mai rămas vreau să-l trăiesc cu gândul la eternitate, izvorul bucuriei...

Estera Opre

sâmbătă, 6 februarie 2010

Vânzări record de smartphone-uri în 2009


Piaţa de telefoane tip smartphone a înregistrat o creşte de 15,1% în 2009 comparativ cu anul precedent, în trimestrul al patrulea realizându-se livrări record, potrivit companiei IDC, informează Cnet News. Anul trecut s-au vândut peste 174,2 de milioane de unităţi, iar Nokia a fost marca preferată de clienţi.

Compania finlandeză a vândut 67,7 de milioane şi şi-a adjudecat o cotă de piaţă de 38,9%, Research in Motion (RIM) 34,5 milioane şi 19,8%, Apple 25,1 milioane şi 14,4%, HTC 8,1 milioane şi 4,4%, Samsung 5,7 milioane şi 3,3%, iar alţi producători 33 de milioane şi 19%. Nokia a înregistrat faţă de 2008 o creştere de 11,9%, RIM de 46,2%, Samsung de 8%, iar HTC de 5,6%.
În trimestrul al patrulea din 2009 au fost livrate peste 54 de milioane de telefoane smartphone, cu 39% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2008. Nokia vândut 20,8 milioane de unităţi, RIM 10,7 milioane, Apple 8,7 milioane, Motorola 2,5 milioane, HTC 2,4 milioane, iar alţi producători 9,4 milioane.
Dintre companiile producătoare, Apple a obţinut cea mai mare creştere de la an la an (81,9%). Cu 25,1 milioane de telefoane vândute în 2009, comparativ cu 13,8 milioane în 2008, cota sa de piaţa a crescut de la 9,1% la 14,4%. Trimestrul al patrulea a fost foarte bun pentru compania care produce iPhone, vânzările sale practic dublându-se faţă de cele din primul trimestru al lui 2009, la 8,7 milioane de unităţi, de la 4,4 milioane.

Preluat de pe gândul.info

miercuri, 3 februarie 2010

Theranova se implică în Haiti

Fundaţia Theranova se implică în ajutorarea persoanelor care suferă în urma dezastrului din Haiti. Fundaţia confecţionează proteze şi orteze pentru persoanele cu dizabilităţi în colaborare cu o fundaţie germană care a luat decizia de a cumpăra şi a trimite în Haiti un atelier mobil.
Centrul de protezare din Haiti, care este condus de americani şi canadieni, a fost distrus în totalitate. Cei de acolo au cerut să trimită urgent tehnicieni pentru a-i ajuta pe cei amputaţi recent.
Primarul Ilie Bolojan s-a implicat în acordarea ajutorului financiar.
Cu toate acestea mai este nevoie de bani pentru a acoperi toate costurile necesare acestei călătorii pe durata a 4 săptămâni. Fondurile ce se vor strange vor fi folosite pentru asigurarea apei potabile şi a alimentelor de bază necesare tehnicienilor pentru a-şi desfăsura activitatea în condiţii normale.

vineri, 29 ianuarie 2010

Primul Eveniment de Business Networking JCI Oradea

Asociatia Junior Chamber International din Oradea, JCI, organizeaza primul eveniment de Business Networking pentru oamenii de afaceri locali. Evenimentul va avea loc marti, 2 februarie incepand de la orele 18.00 in sala de conferinte a Hotelului Maxim, str. Victor Babes, nr. 5.
Scopul evenimentului este identificarea oportunitatilor de afaceri intre participanti. Pe baza unui model de desfasurare al evenimentului aplicat cu succes de mai multi ani in alte orase, se stabilesc grupuri de cate doi participanti care vor avea la dispozitie 5 minute pentru a-si prezenta afacerea. Dupa expirarea celor 5 minute, partenerii se schimba, astfel incat toti participantii vor avea ocazia sa schimbe carti de vizita intre ei, si sa identifice oportunitati concrete de colaborare pentru afacerea in care-si desfasoara activitatea.
Junior Chamber International, este cea mai mare organizaţie pentru tinerii lideri şi antreprenori din lume, cu peste 200.000 de membri activi, milioane de seniori care se implică în proiecte, programe, întâlniri şi evenimente pe 5 continente, în peste 110 ţări şi 6.000 de comunităţi locale. În România, JCI s-a înfiinţat în anul 2002 pentru prima oară în Bucureşti, azi fiind prezentă în 11 oraşe din ţară.
Mai multe informaţii despre JCI puteţi găsi pe www.jcioradea.ro

Estera Opre

joi, 21 ianuarie 2010

Spot publicitar

Spot publicitar realizat pentru cursul Producție video, profesor Lidia Ban, studenții: Estera Opre, Darius Cornean și Rozica Silaghi