marți, 7 aprilie 2009

Criza scumpeste pedeapsa cu moartea


Se pare totuşi că mulţi dintre cei condamnaţi în închisorile americane mai o şansă de a scăpa de pedeapsa capitală. Probabil că aceşti oameni sunt singurii care se bucură de criza economică.
Statul California, unde 670 de condamnaţi la moarte îşi aşteaptă execuţia, ar trebui să cheltuiască 138 de milioane pentru aplicarea acestor sentinţe.
Nu execuţia în sine usucă sistemul de bani, ci toate recursurile şi apelurile la care au dreptul în justiţie cei condamnaţi, ajungându-se astfel la situaţia ca închisoarea pe viaţă să coste mult mai puţin decât execuţia. Criza financiară a pus la grea încercare sistemul judiciar al SUA, fapt ce a dus la o amânare execuţiilor în 2008. Anul trecut, potrivit Centrului de Informare asupra Pedepselor cu Moartea (CIPM), au avut loc 37 de execuţii, din care 26 în Texas, cu cinci mai puţin decât în anul precedent şi cu 51 mai puţin decât în 1999, notează ziarul Estrella Digital.
Pentru a-i menţine în coridorul morţii pe deţinuţi, statul cheltuieşte în jur de 90.000 de dolari pe an în plus pentru fiecare condamnat la moarte faţă de un puşcăriaş obişnuit. Iar acest condamnat la moarte trebuie să aştepte în medie circa patru ani înainte de a face primul recurs. În întreaga ţară media de aşteptare între pedeapsa capitală şi execuţie este 12,7 ani, arată CIPM.

Sursa: www.infoportal.ro

Niciun comentariu: