duminică, 5 aprilie 2009

Partidul Comunist a câştigat alegerile în Moldova


Partidul comunist a câştigat alegerile din Republica Moldova, cu 45,5% din voturile alegătorilor, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne. Liberal-democraţii din Partidul liberal democrat din Moldova (PLDM) şi liberalii din Partidul Liberal (PL) sunt următoarele formaţiuni clasate, cu 13,9% din voturi. Alianţa Moldova Noastră a obţinut 10% din voturile exprimate.
Cele 45,5% din voturi pe care le-au obţinut comuniştii, le asigură acestora 56 de locuri în viitorul Parlament, cu unul mai mult decât în actuala legislatură, dar nu şi cele 61 de voturi necesare alegerii preşedintelui
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 18.000 de persoane, din 200 de secţii de pe teritoriul Republicii Moldova, iar marja de eroare este de plus/minus 1,5%.
În aceste condiţii, cu 56 de mandate, comuniştii vor putea să-şi învestească un eventual guvern monocolor, dar vor trebui să-şi găsească aliaţi în rândul celor trei formaţiuni liberale pentru a avea cele 61 de voturi din 101 necesare pentru alegerea viitorului şef al statului.
Preşedintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniştilor, a declarat duminică seara că programele partidelor care au mai intrat în Parlament sunt prea diferite pentru a face o coaliţie de guvernare, în schimb mai mulţi deputaţi liberali "s-ar putea convinge singuri" să voteze cu PCRM.
Mandatul lui Voronin expiră la 7 aprilie şi mai poate fi prelungit cu încă două luni, dar ulterior liderul comunist nu mai are dreptul de a candida după ce opt ani s-a aflat în fruntea statului. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi, astfel că partidul comunist avea nevoie de încă cinci voturi pentru a-şi impune propriul preşedinte.
Înainte de scrutin, comuniştii aflaţi deja de opt ani la putere erau consideraţi net favoriţi, cu mult în faţa principalelor partide de opoziţie.

Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu: