marți, 19 mai 2009

 
Vaduva fostului presedinte iugoslav Iosip Broz Tito, Jovanka Broz, ar urma sa intre in posesia a doua miliarde de dolari, bani pe care sotul sau i-ar fi depus intr-un cont bancar elvetian, scrie cotidianul bosniac "Dnevni avaz" in editia de luni, preluat de Agerpres.
Decizia ar fi fost luata in cursul discutiei pe care Iovanka Broz, care are in prezent 84 de ani, a purtat-o saptamana trecuta cu ministrul sarb de Interne, Ivica Dacic.
Banii ar proveni din perioada interbelica, cand cel care va deveni ulterior presedintele Iugoslaviei, ar fi detinut 30% din Hotelul "Imperial" din Viena.

Publicatia bosniaca sustine ca tocmai acesti bani ar constitui motivul pentru care ministrul actual de Interne al Serbiei, Ivica Dacic, a promis emiterea rapida a pasaportului pentru Jovanka Broz, dupa ce aceasta nu a detinut vreme de aproape 30 de ani un astfel de document.
Cu toate acestea, ministrul de Interne a dezmintit ca intrevederea s-ar fi referit la chestiuni financiare, dand asigurari ca nu s-a discutat decat despre documente personale.
Potrivit articolului din ziarul bosniac "Dnevni avaz", ex-presedintele iugoslav Slobodan Milosevic ar fi incercat in anii 1990 sa ajunga la o intelegere cu Jovanka Broz cu privire la fondurile lui Tito din Elvetia.
La cateva zile dupa moartea sotului sau, in mai 1980, Jovanka Broz a fost transferata in mijlocul noptii de la resedinta prezidentiala intr-o vila din apropiere, unde ani de zile a trait practic in arest la domiciliu, din motive niciodata comunicate.
Situatia a ramas aceeasi dupa schimbarea politica din Serbia din anul 2000, desi conditiile de trai ale fostei consoarte prezidentiale s-au ameliorat. De trei ani insa, Jovanka Broz detine din nou un document de identitate si primeste o pensie de pe urma sotului sau, dupa ce in anii trecuti traia doar din ajutor social.
Elvetia a usurat intr-o oarecare masura, in martie, accesul la informatiile bancare privind conturile controversate.
In Romania, atat senatorii cat si deputatii au "inghitit" fara probleme, in octombrie 2008, raportul Comisiei parlamentare speciale infiintate pentru clarificarea detaliilor privind conturile lui Ceausescu din bancile Occidentale. Comisia parlamentara a stabilit atunci, pe baza probelor de la SRI si SIE, ca nu exista dovezi care sa sustina varianta ca Nicolae Ceausescu a avut conturi in bancile occidentale. Totusi, este un lucru cunoscut si dovedit faptul ca Securitatea detinea si rula milioane de dolari in conturile din banci occidentale.

Preluat de pe: infoportal.ro

Niciun comentariu: