sâmbătă, 9 mai 2009

Caii de rasă daţi la rechini


După evenimentele din decembrie '89, sculptorul Florin Codre a hotărât să investească acasă, în "noua Românie", banii câştigaţi în străinătate, unde trăise şi crease în anii '80, având un succes internaţional. A ales ca domeniu a doua sa pasiune, evident după sculptură, şi anume creşterea cailor de rasă. Azi, Florin Codre este în pericol de a-şi pierde atât banii investiţi cu bună-credinţă, cât şi caii de rasă pe care i-a crescut şi care au început să fie cunoscuţi şi apreciaţi pe plan internaţional.

După multe eforturi în lupta cu birocraţia dâmboviţeană, Codre a preluat două active aflate în paragină - unul de la Brodina, din cadrul Hergheliei Rădăuţi, şi altul la o fermă din Baloteşti, judetul Ilfov - pe care le-a reparat, le-a renovat şi le-a amenajat cu banii lui. A demarat creşterea cailor de rasă. S-a axat pe rasa "Cal de Sport Românesc", cu care a început să câştige concursuri internaţionale de renume. La Baloteşti a construit un centru hipic cu terenuri de antrenament, un manej pentru perioada de iarnă etc. Dar, după o perioadă în care părea că lucrurile merg bine, Florin Codre a intrat în malaxorul rechinilor tranziţiei din România, care i-au tras ţeapă după ţeapă. Ne vom referi azi la necazurile cu care se confruntă la ferma din Baloteşti.

INTERZIS LA PRIVATIZARE
În martie 1999, prin firma Tracus Arte SRL, la care era unic asociat, Codre a încheiat cu ADS un contract de asociere prin care se angaja să efectueze toate lucrările necesare pentru a transforma ferma Semtest (fostă fermă de taurine) de la Baloteşti într-un centru naţional hipic. Semtest se obliga să pună la dispoziţie întreaga bază materială, precum şi 100,32 ha de teren arabil.

În scurt timp, Codre a efectuat investiţii de circa 200.000 dolari. Între timp, societăţile din agricultură au început să fie scoase la privatizare. Fireşte, Codre şi-a manifestat intenţia de a cumpăra activele de la Baloteşti, unde începuse deja o investiţie importantă. Primul pas în condiţiile legislaţiei de atunci ar fi constat în transformarea contractului de asociere în unul de leasing cu clauză irevocabilă de vânzare-cumpărare. La început, ADS a dat de înţeles că ar fi de acord. Însă ulterior toate demersurile făcute de Florin Codre în acest sens au rămas fără nici un răspuns. Nici Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov, care pusese sechestru pe activele SC Semtest în contul unor datorii de peste 3 miliarde de lei, nu a fost de acord să vândă aceste active firmei Tracus, care oferise suma de 7 miliarde de lei. După cum vom vedea, atât ADS, cât şi DGFPI aveau alte planuri.

Mai mult, fostul director al Semtest refuză să-i pună la dispoziţie firmei Tracus Arte terenul arabil prevăzut în contract. Apoi, deşi Codre făcuse mai multe demersuri pentru a concesiona cele 100 de hectare, dar a fost tratat cu ignoranţă, terenul în cauză a fost preluat de ADS, care ulterior avea să-l "mărite" împreună cu Consiliul Local Corbeanca, cedându-l spre... împroprietărirea unor aşa- zişi revoluţionari.

Preluat de pe infoportal.ro

Niciun comentariu: