sâmbătă, 29 august 2009
Scorpions vine la Bucuresti
Legendara formatie de rock Scorpions vine in Bucuresti, pe 5 noiembrie, urmand sa sustina un concert la Romexpo, in cadrul evenimentului “Europe- Love Will Keep Us Alive”.Evenimentul va fi deschis de un recital al solistului maghiar Varga Miklos, urmat de trupa romaneasca Proconsul. Scorpions este cea mai renumită şi consacrată trupă hard rock/heavy metal din Germania. De-a lungul carierei lor, care durează de mai bine de 40 de ani, aceştia au vândut peste 70 de milioane de albume. Biletele pot fi comandate de pe site-ul bilete.mediasuprem.ro, preturile fiind de 100, 150, 200, 500 de lei, in functie de locul ocupat.Site-ul oficial al formatiei Scorpions nu a confirmat concertul de la Bucuresti.Muzica lor este celebra in anii ’80 pentru piese precum “Rock You Like a Hurricane”, “Still Loving You” si “Wind of Change”.
Preluat de pe gardianul.ro
miercuri, 19 august 2009
Alerta continua la Ocnele Mari
Fenomenele de scufundare si alunecare pe taluze ale rocilor din tavanul cavernei de la Ocnele Mari s-au intensificat in mod evident, in cursul noptii de luni spre marti, si sunt foarte active in prezent.
Coordonatorul proiectului de prabusire controlata de la Ocnele Mari, Florian Zamfirescu, sustine insa ca situatia prabusirii controlate din Campul I de Sonde evolueaza in concordanta cu prevederile Proiectului Tehnic de Executie si Programului de Operare.Nivelul saramurii din conul de scufundare a crescut cu circa 11 metri si a ajuns la cota ±313 m. Valurile de la suprafata apei arata ca in interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri.
Suprafata bazei conului de scufundare a ajuns la circa 11.000 metri patrati, suprafata lacului, la circa 5.000 metri patrati, iar volumul disponibil de acumulare a scazut la circa 30.000 metri cubi. Volumul rocilor intrate in caverna (partea de deasupra oglinzii saramurii), care echivaleaza cu volumul de saramura evacuat, se situeaza la circa 140.000 metri cubi.
In cursul diminetii de ieri a fost pornita cea de-a doua pompa submersibila, iar
saramura se evacueaza in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat. In acelasi timp, debuseaza saramura prin forajele E1 ± E2 si lucrarile miniere vechi, care se evacueaza in Campul IV de Sonde.
Pentru a stopa cresterea nivelului apei in lacul din Campul II de Sonde, s-a montat o conducta de sifonare care evacueaza saramura in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat.
Volumul de saramura stocata in lacul de la Campul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 metri cubi, in Campul IV s-au evacuat circa 40.000 metri cubi, in Campul III de Sonde – circa 45.000 metri cubi. Diferenta (pana la 140.000 metri cubi) de 15.000 metri cubi este stocata in barajul de pe Paraul Sarat.
Defectiunea vanei digului de retentie din Campul II de Sonde, care s-a blocat in seara zilei de 15 august 2009, urma sa fie remediata ieri. Directia Apelor Olt monitorizeaza in intervale de sase ore debitul si concentratia pe Paraul Sarat, prizele I si II, care alimenteaza Platforma Chimica si, conform conventiei cu Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea, se vor mari volumele de apa deversate pentru cresterea dilutiei in caz de necesitate.
Intrucat se mentine Codul Rosu, la Ocnele Mari sunt pregatite sa actioneze 20 de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, cu o barca pneumatica, un camion, o autospeciala care apartine Grupei Operative, o salvare (SMURD).
Din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi participa zece cadre cu trei autoturisme de interventie, acestea efectuand actiunea de stopare a accesului in zona de risc, iar Inspectoratul de Politie Judetean Valcea este prezent in zona cu cinci cadre si doua autoturisme. Serviciul Voluntar Situatii de Urgenta Ocnele Mari actioneaza cu sase persoane in zona.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate asigura apa potabila si de uz casnic la solicitarea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta. Persoanele care locuiesc in Cosota au la dispozitie o cisterna cu apa potabila cu capacitatea de 1.000 de litri, amplasata permanent intr-o zona usor accesibila. Ieri, nu se punea problema evacuarii altor persoane sau bunuri.
Preluat de pe romanialibera.ro
marți, 18 august 2009
Carnavalul Florilor la Oradea, a V-a ediţie
Primăria Oradea în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor organizează, vineri 21 august, ediţia a V-a, a „Carnavalului Florilor".
Evenimentul se desfăşoară sub egida manifestărilor intitulate: „Fereastră deschisă spre Europa -
În Ungaria, Carnavalul Florilor este organizat de circa patru decenii. Carnavalul Florilor are loc joi, în Debreţin, iar vineri de la ora 14:00, caravana va defila pe străzile orădene. Ca şi-
Tot de la ora 21:00, în şantul Cetăţii (dinspre strada Griviţei), va avea loc un spectacol al Teatrului Muzical „Mandala”, din Nyiregyhaza. Bugetul alocat de Primăria Oradea pentru acest festival este de 500 de milioane de lei vechi.
sâmbătă, 15 august 2009
Un copil de 11 ani i-a luat un interviu lui Obama la Casa Albă
"Preşedintele este o persoană obişnuită", "este foarte înalt şi drăguţ", a rezumat elevul Damon Weaver, la finalul interviului său în exclusivitate cu Obama, filmat pentru televiziunea şcolii elementare Kathryn Cunningham, de la Canal Point, Florida, relatează AFP, citată de NewsIn.
În cadrul unui proiect şcolar, Damon Weaver a solicitat acest interviu în urmă cu opt luni, după ce îi luase deja un interviu în timpul campaniei electorale celui care avea să devină vicepreşedinte, Joe Biden.
"Ai un costum foarte frumos, micuţule", îi spune Obama în loc de introducere micului jurnalist, îmbrăcat la cravată şi aşezat, cu microfonul în mână, pe un fotoliu într-un salon de la Casa Albă.
Întrebat ce face un preşedinte, Barack Obama răspunde: "Este foarte interesant. Este mult de lucru. Uneori eşti criticat, dar în fiecare zi ai posibilitatea să ajuţi pe cineva".
"Când eraţi la şcoală, aveaţi necazuri?", îl întreabă copilul, referindu-se la modul cum se comportă copiii între ei şi ocazionalele acte de intimidare. "Nu, nu aveam. Eram înalt pentru vârsta mea", a răspuns preşedintele.
Băieţelul l-a făcut să zâmbească pe Obama când, la final, l-a întrebat: "Acum că v-am luat interviu, vreţi să fiţi prietenul meu?".
Preluat de pe cotidianul.ro
vineri, 14 august 2009
Unele anticoncepţionale pot provoca cheaguri de sânge
Femeile care iau contraceptive care conţin desogestrel, cum sunt mărcile Mercilon sau Marvelon, sunt supuse unui risc crescut de a face tromboză venoasă.
"Contraceptivele orale disponibile pe piaţă au un mare impact asupra trombozelor şi multe femei nu folosesc mărcile care le supun la cel mai scăzut risc de a se îmbolnovi", au conchis cercetătorii, citaţi de NewsIn.
Preluat de pe adevarul.ro
miercuri, 12 august 2009
Ploaie de stele
O ploaie de stele căzătoare poate fi observată şi din România până pe 13 august, punctul maxim de vizibilitate urmând să fie atins în această seară. Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, fenomenul poate fi admirat doar din afara oraşului, de preferat după miezul nopţii.
Preluat de pe ziarulring.ro
marți, 11 august 2009
Craterul de la Ocnele Mari a ajuns la 12.000 metri patrati
In vreme ce autoritatile valcene fac apel la calm, craterul salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari continua sa se extinda, punand in pericol mai multe locuinte.
Suprafata cu fisuri a craterului salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari a ajuns la aproape 12.000 metri patrati duminica seara, suprafata de prabusire fiind de 4.000 de metri patrati, iar adancimea pana la fundul cavernei de aproape 200 de metri.
Dupa ce procesul de prabusire controlata se va finaliza, suprafata craterului va fi de peste doua hectare si jumatate, potrivit specialistilor. Autoritatile asigura insa ca, desi ritmul de rupere este rapid, deversarea de saramura, dirijata prin conducte la bazinul de retentie indiguit, nu poate scapa de sub control.
Drumul care facea legatura intre strada principala a orasului Ocnele Mari si satul Cosota, aflat in zona de risc imediat, pe traseul saramurii inspre bazinul de retentie, a fost in mare masura inundat. Pentru a se evita izolarea satului, a fost construit un nou drum, de aproximativ 300 de metri lungime. Doua familii din Cosota au fost evacuate vineri si sambata, cea de-a treia familie vizata sa fie mutata ramanand, deocamdata, in vechea locuinta. Alte sapte locuinte sunt monitorizate, fiind in pericol de prabusire.
Saramura aflata in bazinul de retentie din Campul II de sonde si bazinul indiguit din zona Cosota este dirijata, treptat, inspre platforma chimica Ramnicu Valcea. Potrivit lui Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea, atat SC Oltchim SA Ramnicu Valcea, cat si Uzinele Sodice Govora si-au marit capacitatea de primire, ajungandu-se la 360 metri cubi pe ora. Astfel, Oltchim primeste 160 metri cubi de saramura pe ora, iar USG – 200 metri cubi pe ora.
ISU Valcea a instituit cod rosu, sambata, la Ocnele Mari, dupa ce tavanul cavernei din Campul I de sonde s-a prabusit, la circa 70 de metri adancime. La mijlocul lunii trecute, la Ocnele Mari a inceput prima faza a prabusirii controlate a tavanului cavernei din Campul I Sonde (o fosta exploatare de sare – n.r.), care se afla in pericol de surpare, iar specialistii au estimat atunci ca actiunea ar putea dura aproximativ cinci luni. Prezent sambata la Ocnele Mari, premierul Emil Boc a fost asaltat de zeci de localnici nemultumiti ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru casele aflate in zona de risc. Oamenii i s-au plans premierului ca autoritatile "si-au batut joc" de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei. Acestia au spus ca, desi unii dintre ei aveau locuinte noi, nu au primit despagubiri pentru ele. Boc a anuntat ca va aloca fonduri pentru aceasta zona la rectificarea bugetara din August.
Preluat de pe infoportal.ro
luni, 10 august 2009
Saramura ameninţă Ocnele Mari
Lacul din Câmpul II în care se deversa saramura care ieşea din Câmpul I s-a umplut sâmbătă seara. Pentru că barajul ridicat în apropierea lacului pierde apă, autorităţile au hotărât să mute saramura prin conductele de fund din lacul II în lacul nou.
„Aseară (duminică, n.r.) am început să deversăm în lacul nou pentru că nu aveam altă variantă. Am mutat preventiv şi bunurile familiei Chiripuş pentru că, dacă lacul creşte, se inundă drumul care duce către ei“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
Maria şi Ştefan Chiripuş au dus mobila la Complexul Comercial din oraş. „Dacă vine saramura o să ne mutăm la tabăra de la Ocniţa, unde ni s-a pus la dispoziţie camera 9. Până ne termină casa la Căzăneşti o să stăm aici dacă se mai poate, dacă nu, mergem la tabără. Am înţeles că la primăvară e gata“, a spus, aseară, Maria Chiripuş.
„Nu-mi e frică mie de saramură“
Aseară, saramura inundase strada Nicolae Bălcescu, care are nivelul mai jos decât lacul nou. Saramura ajunsese la 20 de centimetri în zona gospodăriei familiei Hodorog.
„Eu o să stau în noaptea asta aici, iar soţia o să meargă la tabăra Ocniţa. Cred că până la ora 20.00 saramura o să îmi ajungă la scară. În grădină a intrat deja pe o porţiune“, a estimat Ion Hodorog. Ana Ciriperu, a doua familie evacuată, urma să rămână şi ea la noapte în locuinţa ei, să vadă ce se întâmplă. „M-au mutat în oraş la apartament. Dar la noapte rămân aici să văd când vine saramura.
Nu-mi e frică mie de saramură. Poate să inunde drumul, că îmi pun cizme“, a afirmat bătrâna de 79 de ani. Anei Ciriperu trebuie să i se construiască o casă în cartierul Copăcelu, dar lucrările nici nu au început.
Drum pentru familiile izolate
Aproximativ 15 locuinţe din satul Cosota riscă să rămână izolate odată cu inundarea totală a străzii Nicolae Bălcescu. Autorităţile au început ieri să facă o variantă ocolitoare care să lege satul Cosota cu centrul oraşului.
„15 familii pot rămâne izolate. Cu acordul proprietarilor vom intra pe terenurile lor şi vom face un drum ocolitor pentru oamenii din Cosota. El va fi gata în 48 de ore“, a declarat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.
Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură
Varianta ocolitoare s-a făcut şi pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie de Ana Ciriperu. „Le-am dat 10.000 de metri pătraţi de teren ca să facă drumul, că doar nu iau pământul cu mine. Dar nu îmi place cum îl făcură”, a spus Ana Ciriperu.
Autorităţile au dat asigurări că drumul va fi gata în această seară şi că o să fie şi pietruit. Elena Brădeanu locuieşte în satul Cosota şi poate să rămână izolată dacă drumul nu va fi gata. „Nu înţeleg de ce drumul ocolitor nu s-a făcut până acum. Trebuia să se facă mai demult. Nu acum, când deja a venit saramura“, a menţionat Elena Brădeanu.
Craterul se va întinde pe trei hectare
Până ieri, în Câmpul I se prăbuşise terenul pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi. Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură şi de 170 de metri până la fundul cavernei. Specialiştii estimează că la ora actuală s-a surpat doar 10% din suprafaţa de teren preconizată. Ei susţin că dimensiunea prăbuşirii va ajunge undeva la 2,5 – 3 hectare.
Preluat de pe infoportal.ro
duminică, 9 august 2009
Inundaţi cu saramură şi promisiuni
COD ROŞU. Locuitorii din Ocnele Mari sunt din nou în alertă: pământul o ia la vale şi casele sunt în pericol.
La Ocnele Mari, pământul a început să se surpe din nou, ieridimineaţă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a instaurat cod roşu pentru că există pericolul ca zona să fie inundată cu saramură. Craterul salinei din Câmpul I de sonde s-a extins la aproape 1.500 de metri pătraţi, având o adâncime de aproximativ 70 de metri. Două case au fost imediat evacuate şi, în funcţie de cum evoluează situaţia în următoarea perioadă, inspectorii ISU urmează să stabilească dacă vor fi mutate familiile din alte opt case.
„Saramura este direcţionată prin pompare şi natural către celelalte câmpuri”, a explicat căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Urgenţă Vâlcea. Exploatările masive de sare din Ocnele Mari înghit mii de metri pătraţi de teren, iar dezbaterile pe subiectul strămutării se poartă din 2001, între cei 57 de oameni care trăiesc în zonă şi autorităţi. Celor care s-au hotărât să evite dezastrul şi să se mute, Ministerul Economiei s-a angajat să le construiască locuinţe noi, la Căzăneşti, un cartier de la periferia oraşului Vâlcea.
Oamenii spun că lucrările au început în luna mai, însă s-au oprit la fundaţie, în urmă cu două luni. „Construcţiile au fost sistate din cauza lipsei de fonduri”, susţine primarul Petre Iordache. Cu toate acestea, edilul spune că locuinţele vor fi gata până la toamnă şi că se vor muta şase familii.
Până când vor fi terminate casele, în caz de pericol, singura variantă care le rămâne e tabăra Ocniţa, o construcţie cu două etaje, fără apă şi fără canalizare. Operaţiunea de prăbuşire controlată a tavanului cavernei de la fosta mină de sare din Câmpul I de sonde a început pe 15 iulie şi va dura aproximativ trei-patru luni.
ÎN MINĂ
Drumul sării
Exploatările de saramură la Ocnele Mari se fac din 1958, iar în prezent, minele sunt administrate de societatea Conversmin SA. Saramura ajunge la uzinele Govora şi Oltchim, care o folosesc la fabricarea sodei. Exploatarea cuprinde Câmpul 1, care urmează să se închidă; Câmpul 2 care a fost închis, iar Câmpul 3 şi 4 sunt zonele active din care se extrage saramură. Câmpul 1 este singura zonă în care mai locuiesc oameni. Primele surpări în Ocnele Mari au avut loc în anul 2001, când mai multe case au fost înghiţite de pământ. Apoi, în 2004 şi la sfârşitul lui 2005, tot din cauza surpărilor, oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile.
AMENINŢARE. Exploatările masive de sare din Ocnele Mari au înghiţit mii de metri
pătraţi de pământ
sâmbătă, 8 august 2009
Se schimbă examenul auto: Big Brother la traseu, test poligraf pentru poliţişti
Mutat forţat din fruntea Poliţiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu vrea să revoluţioneze examenul auto. Instalat recent în fruntea Direcţiei Regim Permise si Înmatriculare Vehicule, Tutilescu anunţă montarea de camera video pe maşinile care vor fi folosite la proba practică.
Traseul va fi memorat, printr-un dispozitiv GPS. În plus, traseul va fi filmat, pentru a vedea dacă şi ce erori a făcut candidatul, dacă a fost corect punctat. Măsura ar urma să fie implementată în Capitală de la începutul lunii septembrie, a declarat Tutilescu pentru Gândul. Banii necesari pentru achiziţionarea aparaturii vor fi daţi de şcolile de şoferi, care vor instala dispozitivele pe maşinile folosite la proba practică. Iniţial, proiectul se va aplica în Bucureşti. după o primă evaluare, ar urma să fie extins şi în restul ţării.
Ptrivit declaraţiilor date de Tutilescu pentru RFI, fiecare examinator are o grilă de punctare şi deseori există contestaţii. Înregistrările video vor putea înlătura orice suspiciune privin prestaţia candidatului şi corectitudinea evaluării.
Aarian Tutilescu crede că numărul mare de accidente grave ar putea fi explicat şi prin slaba pregatire a conducătorilor auto. “A fost un exod de candidati la scolile de soferi, pe fondul cresterii explozive a parcului auto. Fiecare proprietar al unui autoturism si-a dorit sa fie si conducator auto, pe langa el si membrii de familie. Procesul de pregatire a fost deseori destul de succint, destul de superficial", spune Tutilescu.
Pentru a verifica buna credinţă a examinatorilor, aceştia vor fi testati cu detectorul de minciuni. "Intentionam ca în procesul de evaluare a examinatorilor să folosim inclusiv testarea poligraf, testare care se va face in procesul de atestare a examinatorilor, explică şeful DRPCIV. Toţi examinatorii, dupa ce urmeaza un curs de specialitate la Ministerul Transporturilor sunt apoi evaluaţi de către Direcţia noastră, în vederea atestării. Ei bine, în procesul de atestare, intenţionăm să modificăm toate reglementările, în aşa fel încât această evaluare să fie una foarte stricta, inclusiv cu aceasta probă a testării poligraf, pentru a evalua nivelul de sinceritate şi de corectitudine a examinatorului".
Preluat de pe gandul.info
vineri, 7 august 2009
O bucată din tavanul Mall-ului Plaza s-a prăbuşit din cauza ploii. Zeci de străzi inundate în Capitală
Tavanul etajului 1 al Mall-ului Plaza s-a prăbuşit din cauza ploii torenţiale din Capitală. Potrivit pompierilor, care au intervenit în zonă, mai multe echipaje au fost mobilizate pentru intervenţie. Din primele date, se pare că nu au fost persoane rănite.
Pompierii bucureşteni au primit peste 30 de solicitări de ajutor, în mai multe zone afectate de inundaţii sau căderi de copaci pe carosabil şi trotuare. Cele mai multe probleme au fost în Sectorul 5.
Peste 50 de străzi, curţi şi subsoluri au fost afectate de inundaţii. Potrivit lui Cătălin Eftene, şeful Serviciului Comunicare din cadrul ISU Bucureşti, aproximativ 150 de pompieri au intervenit cu 28 motopompe şi 16 autospeciale pentru evacuarea apei de pe străzi inundate, curţi şi subsoluri, la adrese din sectoarele 4, 5 şi 6. Pompierii au primit peste 200 de solicitări, joi seara, cele mai multe fiind pentru evacuarea apei.
Pompierii au fost solicitaţi să intervină şi pe strada Judeţului, din sectorul 2, unde un copac a căzut peste două maşini. Zona Tineretului, din Sectorul 4 al Capitalei, a fost grav afectata de inundaţii, şoseaua fiind acoperita de ape.
În zona Tineretului, un canal colector al Apa Nova a intrat în presiune şi a refulat. Şi în zona Apărătorii Patriei au fost probleme, din cauza lipsei sistemului de canalizare.
Tramvaiele RATB de pe liniile 32 si 7 au avut dificultăţi în continuarea traseului, în zona Regina Maria, la intersecţia cu strada 11 iunie. În cartierul Drumul Taberei, din Sectorul 6, din cauza unei pungi de apă, s-a întrerupt circulaţia.
Preluat de pe gandul.info
Bucata din tavanul de la Mall Platza a picat pentru că scurgerea nu a făcut faţă ploii
Inspectoratul de stat în construcţii (ISC) a verificat, în cursul zilei de ieri, cauzele care au provocat incidentul de la Mall Plaza din Bucureşti, unde o porţiune din tavanul etajului 1 s-a prăbuşit, fără a provoca, din fericire, victime omeneşti. „Canalizarea n-a putut prelua debitele mari de pe platformă, astfel încât s-a creat o presiune mare, iar aceasta a provocat surparea unei porţiuni din tavan. Surparea s-a produs în zona tehnică, unde nu aveau acces clienţii”, a declarat, pentru Gândul, Constantin Balaban Grăjdan, inspector de stat, şeful ISC. ISC nu a aplicat vreo amendă, deşi administratorul clădirii avea obligaţia verificării periodice a canalelor colectoare, preîntâmpinând colmatarea acestora. „Ca şi în cazul coşurilor de fum, întreţinerea canalelor colectoare a apei pluviale revine proprietarilor de clădiri, fapt statuat în codul civil încă de pe vremea lui Cuza, prevedera fiind preluată din codul civil francez din vremea lui Bonaparte”, spune Balaban. Acesta adaugă că ISC poate verifica, cu personalul de care dispune, doar aproximativ jumătate dintre şantierele de construcţii din Bucureşti. „Fiind de o mare importanţă, şantierul de la Mall Plaza a fost, desigur, verificat. Dar verificarea aceasta nu poate fi exhaustivă. Nu putem plasa câte un inspector în spatele fiecărui zidar”, arată şeful ISC, care adaugă că i s-a cerut administratorului Mall-ului să verifice starea tuturor canalelor colectoare a apei pluviale, urmând să prezinte Inspecţiei un raport detaliat pe această temă. Balabn conchide: „Orice clădire trebuie ajutată să trăiască. Sarcina aceasta o au proprietarii clădirilor, nu noi. În alte ţări, precum Anglia, există organisme asociative care se ocupă de monitorizarea întreţinerii clădirilor şi emit periodic rapoarte şi avertizări”.
Preluat de pe gandul.info
Înotul în Marea Neagră, periculos după cutremur
Un număr mare de accidente a fost înregistrat pe plajele de pe litoralul bulgăresc după cutremurul de miercuri, relatează corespondentul Agerpres din Bulgaria.
La câteva ore după cutremurul de 5,1 grade pe scara Richter, resimţit şi la Bucureşti, pe malul bulgăresc al Mării Negre a fost găsit trupul neînsufleţit al unei femei înecate. Accidentul s-a produs în staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena. Tot miercuri seara salvamarii au salvat un copil şi tatăl său, iar joi au fost salvaţi de la înec patru copii şi un adult. Toate cazurile au fost înregistrate în partea de nord a litoralului bulgăresc, în apropiere de epicentrul seismului.
Experţii au explicat că seismele care au loc în mare provoacă un fenomen numit „hulă de fund”. Este vorba de un curent de adâncime şi, dacă există oameni care se află în apă în acel moment, riscă să fie traşi către larg. În plus, acest curent a fost însoţit după cutremur şi de valuri mari, stârnite din senin, deoarece la acel moment, nu bătea vântul.
"Şi zilele care vor urma vor fi dificile”, a avertizat Lavrentii Silov, şeful echipei de salvari ai Crucii Roşii din Bulgaria, relatează publicaţia Standart. El i-a îndemnat pe turişti să fie extrem de vigilenţi, deoarece fenomene de acest fel pot lua o mulţime de vieţi. În Bulgaria, cutremurul a fost resimţit mai puternic decât în România. Primarul oraşului bulgar Şabla, Krasimir Krăstev, a declarat că aproape 50% din clădirile din oraş au fost afectate de cutremurul cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter. În majoritatea cazurilor este vorba de daune minore şi mai ales la imobilele mai vechi de 50 de ani. S-a constatat şi că unele clădiri mai vechi nu respectă standardele de rezistenţă seismică şi trebuie făcute modificări.
Preluiat de pe gandul.info
joi, 6 august 2009
În caz de un alt cutremur circa 800 de imobile riscă să cadă
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter le-a stricat ieri ziua de plajă românilor de la malul Mării Negre şi i-a pus pe gânduri pe bucureştenii care s-au trezit că li se zdruncină monitoarele computerelor de la birou.
Unul cu 1,5 grade mai mare ar ucide de câteva ori mai multi români decât în 1977. Cutremurul de ieri, de la ora 10.50, a fost de suprafaţă, înregistrându-se la o adâncime de 20 de km în Marea Neagră. Epicentrul mişcării telurice a fost localizat la 41 de km sud-est de Constanţa şi la 15 km est de Mangalia.
„În zonă avem de-a face cu o falie activă. S-a produs o mişcare pe falie ca re i-a perturbat sistemul, ne aşteptăm la o rearanjare ce se produce prin cutremure mai mici”, a spus directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Mircea Radulian.
Mai puternic la bulgari
Seismul a durat foarte puţin, vreo două secunde, propagarea undelor - mai mult, în jur de 30 de secunde. „A avut mai multe replici de mică intensitate, cuprinse între 1 şi 3 grade pe scara Richter”, a precizat aseară Gheorghe Mărmureanu, directorul INCDFP.
Deşi s-a resimţit mai tare pe teritoriul Bulgariei, cutremurul nu i-a lăsat nepăsători nici pe românii de pe litoral. „Eram cu familia într- o coferătie din Mangalia, pe faleză. S-a simţit tare, ne-am speriat şi noi, şi angajatele de acolo. Mesele trepidau, au căzut paharele de pe tejghea”, a povestit Mirela Oprea, turistă din Râmnicu-Sărat.
3.585 de imobile-problemă
1,5 grade în plus la valoarea seismului produs ieri ar fi putut pune, lejer, la pământ 800 de clădiri de locuit din România, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
Numărul imobilelor ce s-ar putea prăbuşi este chiar şi mai mare, dacă luăm în considerare faptul că există oraşe în care nu s-a evaluat nicio clădire, chiar dacă degradarea se vede şi cu ochiul liber.
Un exemplu în acest sens este Timişoara: cu toate că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat există o listă a clădirilor cu probleme, în documentele Ministerului Dezvoltării nu apare nimic despre acestea. Nici Alba şi Mureş nu figurează pe lista clădirilor expertizate seismic. Până la momentul de faţă, avem, oficial, 3.585 de imobile şubrede, dintre care 2.639 numai în Capitală.
Cele mai multe clădiri expertizate sunt în Bucureşti: 126 care reprezintă „pericol-public”, 392 care au gradul I de risc seismic şi alte 269 încadrate în gradul II de risc seismic. Pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai multe clădiri expertizate e judeţul Iaşi, cu 275 de clădiri identificate, din care 100 au gradul I. Urmează Galaţi, unde 61 dintre cele 115 imobile expertizate ar putea cădea.
În patru ani şi jumătate, de când a început consolidarea clădirilor cu probleme, autorităţile locale - care se ocupă de reabilitare - au reuşit să pună pe picioare doar 15 blocuri. Dintre acestea, 12 sunt în Capitală, iar celelalte trei sunt în Târgu-Mureş, Brăila şi Bacău.
În total, lucrările au costat 50 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), potrivit Ministerului Dezvoltării. Pentru 2009, ministerul pune la bătaie 10 milioane de lei (aproximativ 2,4 milioane de euro), sumă pe care o au la dis poziţie primăriile pentru reconsolidarea seismică a clădirilor de locuit.
Preluat de pe evz.ro
miercuri, 5 august 2009
O chestie ciudata. Actuala criza financiara a fost simulata acum doi ani de BCE, exact in conditiile in care ea s-a produs!
Scenariul mai includea prabusirea pietei imobiliare (culmea, nu?), exercitiul de simulare avand loc la sediul central al BCE in prima saptamana din aprilie, chiar in ajunul reuniunii ministrilor europeni de finante si a conducatorilor bancilor centrale.
Vulnerabilitatea Europei la o (posibila pe atunci) criza financiara internationala a fost relevata intr-un raport confidential elaborat pentru consiliul Ecofin.
Autoritatile de reglementare erau ingrijorate acum doi ani, repet, taman de riscurile pentru stabilitatea financiara generate de cresterea volumului tranzactiilor cu instrumente derivate de credit.
Pe atunci, s-a recomandat cu insistenta ca autoritatile de reglementare nationale sa efectueze propriile simulari.
UE a respins crearea unei autoritati unice de reglementare care sa gestioneze riscurile pe plan international, mizand pe cooperarea autoritatilor nationale.
Raportul transmis consiliului Ecofin identifica drept posibile surse de risc prabusirea pietei imobiliare si preturi mari ale petrolului, afirmand insa ca sectorul bancar este solid si ca poate veni orice criza, ca o s-o batem de-o sa-i mearga fulgii. Ei, uite ca n-a fost asa.
Preluat de pe hotnews.ro
Cutremur în Marea Neagră, magnitudine de 5,1 grade Richter
Un cutremur s-a inregistrat miercuri in Marea Neagra, resimtindu-se si in Bucuresti, cu o intensitate de trei-patru grade. Cutremurul s-a produs la ora 10:49, in Marea Neagra, la zece km adincime, si a avut o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pamintului.
Pe scala USGS, care utilizeaza "magnitudinea momentului" (Mw) pentru a masura puterea seismului, cutremurul a avut o magnitudine de 4,7.
Cutremurul a avut loc pe falia Sabla, in Bulgaria, la circa 30 de kilometri sud de Mangalia.
Ultimul mare cutremur din aceasta zona a avut magnitudinea de 7,2 grade Richter si a avut loc
Foto: Centrul seismologic euro-mediteraneean |
"Intamplator, ma aflu la observatorul din Dobrogea, asa ca am simtit foarte puternic cutremurul", a mai spus directorul INFP.
Cutremurul a avut loc la 43,85 grade latitudine nord si 28,39 longitudine est, potrivit Institutul National pentru Fizica Pământului, care indica o adancime de 6 kilometri.
Centru seismologic euro-mediteranean precizeaza ca seismul a avut loc la coordonatele 43,37 grade latitudine nord si 28,68 longitudine est. Centrul indica, de asemenea, o adancime de 10 kilometri.
Potrivit Novinite, cutremurul s-a resimtit si la Sofia, cu o magnitudine de 4,7 pe scara Richter.
Cutremurul s-a resimtit puternic pe litoralul romanesc - ce spun turistii
"Eram pe plaja la Mangalia cand a avut loc cutremurul si s-a simtit foarte rau. La inceput am crezut ca trec niste camioane pe langa noi, dupa care toata lumea s-a ridicat de pe cearsafuri. Toti vorbeam despre cutremur. Dupa ce a trecut, multi au intrat in apa. Nimeni nu a plecat de pe plaja", a povestit pentru HotNews.ro Andreea Ionita, turista aflata in vacanta pe litoral.
Preluat de pe: hotnews.ro
duminică, 2 august 2009
Maria din Galaţi: Arată ca Shirley Temple, cântă ca Celine Dion
Când vorbeşte, Maria se „răsfaţă“ cu vocea unui copil de 9 ani, uşor cristalină. Atunci când începe să cânte însă, glasul ei se metamorfozează total, transformând-o pe fetiţă într-un fenomen, aşa cum spun toţi cei care au ascultat-o.
Maria Cristina Crăciun cântă de când se ştie şi o face tot timpul, „chiar şi atunci când se spală pe dinţi“, după cum mărturiseşte mama ei, Cătălina Crăciun. „Cântam de mică, tot ce auzeam la televizor“, intervine Maria cu o precizare.
Părinţii micuţei nu au nicio legătură cu muzica însă una dintre bunici îşi „asezonează toate muncile cu cântec“, după cum spune mama fetiţei. „Când eram însărcinată cu Maria, mă gândeam că poate o va moşteni, dar nu mi-a trecut prin minte că va ajunge la asemenea performanţe. Maria nici nu este conştientă de valoarea vocii ei“, spune mama ei.
Premii internaţionale şi album de debut
Anul acesta, micuţa a primit şi confirmarea internaţională a valorii sale: câştigarea Concursului Internaţional Slavianski Bazar, desfăşurat în Belarus.
„Vreau să vă spun că acest festival a fost foarte greu, dar în acelaşi timp a fost foarte spectaculos. M-am simţit ca niciodată. Atunci când prezentatorul a anunţat «Grand Prix, Maria, România», nici n‑am crezut că am luat eu trofeul“, mărturiseşte fetiţa, care, la gala finală a cântat în faţa a 7.000 de spectatori.
Obişnuită cu scena încă de mică, Maria nu are emoţii atunci când îşi face apariţia în faţa publicului. „Nu am emoţii niciodată înainte de concerte. Înainte să urc pe scenă, îmi fac cruce“, povesteşte ea. Aşa cum e firesc, următorul pas în cariera Mariei este să scoată şi un disc. Albumul de debut va fi lansat în curând, la casa de discuri Roton.
Până atunci, fetiţa de clasa a treia se va bucura de vacanţă şi va face ceea ce îi place cel mai mult în afară de muzică: plimbări cu rolele.
Ascultă aici: http://www.youtube.com/watch?v=XGPSY-RcZg0
Preluat de pe: adevarul.ro