luni, 10 august 2009

Saramura ameninţă Ocnele Mari


Lacul din Câmpul II în care se deversa saramura care ieşea din Câmpul I s-a umplut sâmbătă seara. Pentru că barajul ridicat în apropierea lacului pierde apă, autorităţile au hotărât să mute saramura prin conductele de fund din lacul II în lacul nou.

„Aseară (duminică, n.r.) am început să deversăm în lacul nou pentru că nu aveam altă variantă. Am mutat preventiv şi bunurile familiei Chiripuş pentru că, dacă lacul creşte, se inundă drumul care duce către ei“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.

Maria şi Ştefan Chiripuş au dus mobila la Complexul Comercial din oraş. „Dacă vine saramura o să ne mutăm la tabăra de la Ocniţa, unde ni s-a pus la dispoziţie camera 9. Până ne termină casa la Căzăneşti o să stăm aici dacă se mai poate, dacă nu, mergem la tabără. Am înţeles că la primăvară e gata“, a spus, aseară, Maria Chiripuş.

„Nu-mi e frică mie de saramură“

Aseară, saramura inundase strada Nicolae Bălcescu, care are nivelul mai jos decât lacul nou. Saramura ajunsese la 20 de centimetri în zona gospodăriei familiei Hodorog.

„Eu o să stau în noaptea asta aici, iar soţia o să meargă la tabăra Ocniţa. Cred că până la ora 20.00 saramura o să îmi ajungă la scară. În grădină a intrat deja pe o porţiune“, a estimat Ion Hodorog. Ana Ciriperu, a doua familie evacuată, urma să rămână şi ea la noapte în locuinţa ei, să vadă ce se întâmplă. „M-au mutat în oraş la apartament. Dar la noapte rămân aici să văd când vine saramura.

Nu-mi e frică mie de saramură. Poate să inunde drumul, că îmi pun cizme“, a afirmat bătrâna de 79 de ani. Anei Ciriperu trebuie să i se construiască o casă în cartierul Copăcelu, dar lucrările nici nu au început.

Drum pentru familiile izolate

Aproximativ 15 locuinţe din satul Cosota riscă să rămână izolate odată cu inundarea totală a străzii Nicolae Bălcescu. Autorităţile au început ieri să facă o variantă ocolitoare care să lege satul Cosota cu centrul oraşului.

„15 familii pot rămâne izolate. Cu acordul proprietarilor vom intra pe terenurile lor şi vom face un drum ocolitor pentru oamenii din Cosota. El va fi gata în 48 de ore“, a declarat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.

Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură

Varianta ocolitoare s-a făcut şi pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie de Ana Ciriperu. „Le-am dat 10.000 de metri pătraţi de teren ca să facă drumul, că doar nu iau pământul cu mine. Dar nu îmi place cum îl făcură”, a spus Ana Ciriperu.

Autorităţile au dat asigurări că drumul va fi gata în această seară şi că o să fie şi pietruit. Elena Brădeanu locuieşte în satul Cosota şi poate să rămână izolată dacă drumul nu va fi gata. „Nu înţeleg de ce drumul ocolitor nu s-a făcut până acum. Trebuia să se facă mai demult. Nu acum, când deja a venit saramura“, a menţionat Elena Brădeanu.

Craterul se va întinde pe trei hectare

Până ieri, în Câmpul I se prăbuşise terenul pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi. Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură şi de 170 de metri până la fundul cavernei. Specialiştii estimează că la ora actuală s-a surpat doar 10% din suprafaţa de teren preconizată. Ei susţin că dimensiunea prăbuşirii va ajunge undeva la 2,5 – 3 hectare.

Preluat de pe infoportal.ro

Niciun comentariu: