sâmbătă, 8 august 2009

Se schimbă examenul auto: Big Brother la traseu, test poligraf pentru poliţişti


Mutat forţat din fruntea Poliţiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu vrea să revoluţioneze examenul auto. Instalat recent în fruntea Direcţiei Regim Permise si Înmatriculare Vehicule, Tutilescu anunţă montarea de camera video pe maşinile care vor fi folosite la proba practică.
Traseul va fi memorat, printr-un dispozitiv GPS. În plus, traseul va fi filmat, pentru a vedea dacă şi ce erori a făcut candidatul, dacă a fost corect punctat. Măsura ar urma să fie implementată în Capitală de la începutul lunii septembrie, a declarat Tutilescu pentru Gândul. Banii necesari pentru achiziţionarea aparaturii vor fi daţi de şcolile de şoferi, care vor instala dispozitivele pe maşinile folosite la proba practică. Iniţial, proiectul se va aplica în Bucureşti. după o primă evaluare, ar urma să fie extins şi în restul ţării.
Ptrivit declaraţiilor date de Tutilescu pentru RFI, fiecare examinator are o grilă de punctare şi deseori există contestaţii. Înregistrările video vor putea înlătura orice suspiciune privin prestaţia candidatului şi corectitudinea evaluării.
Aarian Tutilescu crede că numărul mare de accidente grave ar putea fi explicat şi prin slaba pregatire a conducătorilor auto. “A fost un exod de candidati la scolile de soferi, pe fondul cresterii explozive a parcului auto. Fiecare proprietar al unui autoturism si-a dorit sa fie si conducator auto, pe langa el si membrii de familie. Procesul de pregatire a fost deseori destul de succint, destul de superficial", spune Tutilescu.
Pentru a verifica buna credinţă a examinatorilor, aceştia vor fi testati cu detectorul de minciuni. "Intentionam ca în procesul de evaluare a examinatorilor să folosim inclusiv testarea poligraf, testare care se va face in procesul de atestare a examinatorilor, explică şeful DRPCIV. Toţi examinatorii, dupa ce urmeaza un curs de specialitate la Ministerul Transporturilor sunt apoi evaluaţi de către Direcţia noastră, în vederea atestării. Ei bine, în procesul de atestare, intenţionăm să modificăm toate reglementările, în aşa fel încât această evaluare să fie una foarte stricta, inclusiv cu aceasta probă a testării poligraf, pentru a evalua nivelul de sinceritate şi de corectitudine a examinatorului".

Preluat de pe gandul.info

Niciun comentariu: