miercuri, 19 august 2009

Alerta continua la Ocnele Mari


Fenomenele de scufundare si alunecare pe taluze ale rocilor din tavanul cavernei de la Ocnele Mari s-au intensificat in mod evident, in cursul noptii de luni spre marti, si sunt foarte active in prezent.

Coordonatorul proiectului de prabusire controlata de la Ocnele Mari, Florian Zamfirescu, sustine insa ca situatia prabusirii controlate din Campul I de Sonde evolueaza in concordanta cu prevederile Proiectului Tehnic de Executie si Programului de Operare.Nivelul saramurii din conul de scufundare a crescut cu circa 11 metri si a ajuns la cota ±313 m. Valurile de la suprafata apei arata ca in interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri.

Suprafata bazei conului de scufundare a ajuns la circa 11.000 metri patrati, suprafata lacului, la circa 5.000 metri patrati, iar volumul disponibil de acumulare a scazut la circa 30.000 metri cubi. Volumul rocilor intrate in caverna (partea de deasupra oglinzii saramurii), care echivaleaza cu volumul de saramura evacuat, se situeaza la circa 140.000 metri cubi.

In cursul diminetii de ieri a fost pornita cea de-a doua pompa submersibila, iar
saramura se evacueaza in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat. In acelasi timp, debuseaza saramura prin forajele E1 ± E2 si lucrarile miniere vechi, care se evacueaza in Campul IV de Sonde.
Pentru a stopa cresterea nivelului apei in lacul din Campul II de Sonde, s-a montat o conducta de sifonare care evacueaza saramura in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat.

Volumul de saramura stocata in lacul de la Campul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 metri cubi, in Campul IV s-au evacuat circa 40.000 metri cubi, in Campul III de Sonde – circa 45.000 metri cubi. Diferenta (pana la 140.000 metri cubi) de 15.000 metri cubi este stocata in barajul de pe Paraul Sarat.

Defectiunea vanei digului de retentie din Campul II de Sonde, care s-a blocat in seara zilei de 15 august 2009, urma sa fie remediata ieri. Directia Apelor Olt monitorizeaza in intervale de sase ore debitul si concentratia pe Paraul Sarat, prizele I si II, care alimenteaza Platforma Chimica si, conform conventiei cu Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea, se vor mari volumele de apa deversate pentru cresterea dilutiei in caz de necesitate.
Intrucat se mentine Codul Rosu, la Ocnele Mari sunt pregatite sa actioneze 20 de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, cu o barca pneumatica, un camion, o autospeciala care apartine Grupei Operative, o salvare (SMURD).

Din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi participa zece cadre cu trei autoturisme de interventie, acestea efectuand actiunea de stopare a accesului in zona de risc, iar Inspectoratul de Politie Judetean Valcea este prezent in zona cu cinci cadre si doua autoturisme. Serviciul Voluntar Situatii de Urgenta Ocnele Mari actioneaza cu sase persoane in zona.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate asigura apa potabila si de uz casnic la solicitarea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta. Persoanele care locuiesc in Cosota au la dispozitie o cisterna cu apa potabila cu capacitatea de 1.000 de litri, amplasata permanent intr-o zona usor accesibila. Ieri, nu se punea problema evacuarii altor persoane sau bunuri.

Preluat de pe romanialibera.ro

Niciun comentariu: