Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale evreieşti. Această perioadă festivă vizează un moment important din istoria lor prin care celebrează eliberarea din robia egipteană. Paştele sau Pesach, în limba ebraică, înseamnă protecţia evreilor sau trecerea pedepselor pe lângă casele lor.
Cu ocazia acestei sărbători, evreii au un ritual numit Sheder, care arată cum servesc ei mesa de Paşti.
Înainte de începerea acestui ritual, casa trebuie să fie curăţită, se face curat nu numai în casă, ci şi în curte şi grădină. Deasemenea, în casă nu este permis să aibă nici un fel de mâncare din aluat dospit.
În prima seară se face o masă pentru familie şi prieteni, unde se servesc cu farfurii şi tacâmuri folosite doar pentru această ocazie.
Înainte de servirea mesei are loc un ritual religios, toată lumea se roagă şi cel mai în vârstă membru al familiei citeşte povestea lui Moise, eliberarea şi exodul evreilor.
Pe masă se pune un platou special pe care se găsesc cinci castroane care conţin cinci feluri de bucate tradiţionale: un castron cu o budincă din mere, scorţişoară, vin şi nuci care simbolizează mortarul folosit de evrei la fabricarea cărămizilor pentru Faraon. Al doilea castron, conţine pătrunjel sau ţelină presărat cu apă cu sare simbolizând lacrimile evreilor sclavi. Al treilea castron, un ou prăjit, sau fiert este tăiat pe jumătate, reprezentând răsăritul soarelui, venirea primăverii. Al patrulea castron include o bucată de cotlet de miel cu os, care arată spre mielul sacrificat, iar al cincilea castron conţine un sos de hrean, simbolizând vicisitudinea vieţii în sclavie.
Pe masă se mai găsesc alte patru căni de vin, care simbolizează cele patru stagii ale eliberării evreilor - salvare, exod, izbăvire şi triumf, iar pe un şervet special se pune o pâine din aluat nedospit care se împarte în două, o parte rămâne pe masă, iar cealaltă bucată se împarte mesenilor.
După ce fiecare membru al familiei gustă din aceste bucate se aduc celelalte feluri de mâncare, friptura de miel cu legume noi: cartofi, morcovi, ţelină, ceapă şi usturoi verde, apoi sosul de hrean, pâine nedospită sau mămăligă, ouă fierte şi prăjituri din aluat nedospit, din care nu lipsesc merele, nucile şi scorţişoara. Se bea numai vin roşu.
În timpul mesei, toţi membrii familiei trebuie să se simtă foarte confortabil; se stă pe fotolii sau scaune tapiţate, obicei datorat deasemenea eliberării din sclavie.
Aşadar, în aceste zile de Şeder nu ai voie să faci nimic, doar să stai relaxat, să mănânci, să te rogi şi să-i ospatezi pe cei care-ţi intră în casă, trebuie să ai totul pregătit dinainte. Pentru evrei celebrarea Paştelui este o sărbătoare recreativă.
Un comentariu:
You found a great photo! :)
Trimiteți un comentariu