vineri, 19 iunie 2009

Cafeaua creşte performanţa fizică cu 12%


Cafeaua poate îmbunătăţi performanţa fizică cu până la 12,4% şi reduce oboseala în timpul exerciţiilor fizice, atât în cazul celor uşoare, cât şi în cazul celor de performanţă şi de intensitate mare, care pot dura de la 30 până la 120 de minute. Specialiştii motivează acest lucru prin faptul că unul dintre principalele efecte ale cafelei este cel ergogenic, adică de amplificare a capacităţii de efort fizic. „Rezultatele studiilor au demonstrat că şi o cantitate mică de cafeină, de 90 de miligrame poate influenţa performanţa fizică. Astfel, consumul de cafea înainte sau în timpul desfăşurării exerciţiilor poate fi o soluţie optimă, dând posibilitatea prelungirii acestora. Mişcarea este esenţială pentru a ne păstra sănătatea şi orice metodă de a ne îmbunătăţi rezistenţa sportivă este binevenit”, declară Elena Dobrescu, specialist în nutriţie la o companie producătoare de cafea. Testările au fost realizate pentru mai multe sporturi, precum ciclism, înot sau alergări şi efectele s-au văzut după consumul a două ceşti de cafea.

În timpul testelor întreprinse, s-a constatat că, sub influenţa cafeinei, muşchii încep să folosească grăsimile din corp ca sursă de energie în locul carbohidraţilor, pentru efortul fizic. Astfel, cafeaua păstrează zahărul în ţesuturi pentru a fi „exploatat” în momente de efort maxim. În plus, această băutură are şi abilitatea de a creşte contracţiile muşchilor, prin transferul de calciu, sodiu şi potasiu la nivelul celulelor, ajungând-se în acest fel la o contracţie mai puternică a muşchilor.

Nutriţioniştii susţin că un consumat moderat de cafea, de aproximativ două ceşti, acţionează în mod pozitiv asupra sănătăţii corpului şi performanţei mentale.

Preluat de pe infoportal.ro

Niciun comentariu: