miercuri, 17 iunie 2009

Românii, mai darnici cu propriul sânge


Numărul celor care donează sânge a crescut cu 20 la sută faţă de anul trecut, arată specialiştii. Mai mai mult, campaniile de donare de sânge cu unităţi mobile de recoltare în companii private au schimbat mentalitatea oamenilor cu privire la statutul donatorilor.

„Până acum exista convingerea greşită că donatorul este o persoană săracă, care îşi donează sângele pentru câteva bonuri de masă, dar acum oamenii au devenit conştienţi că donarea este un act medical, ce salvează vieţi şi că statutul de donator este unul de care oricine trebuie să fie mândru“, a declarat psihologul Anca Bugner, preşedintele Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge.

Donatorii trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 62 de ani, să aibă peste 50 de kilograme şi să nu fi suferit de boli precum hepatită, sifilis, diabet zaharat sau afecţiuni de piele.

De asemenea, între două donări trebuie să treacă 70 de zile. Nu pot dona sânge femeile gravide şi persoanele care suferă de oboseală cronică. În data de 14 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, ocazie cu care, în România, Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge a lansat campania „Donează sânge! Salvează o viaţă!“

Preluat de pe adevarul.ro

Niciun comentariu: