miercuri, 16 decembrie 2009
Editura CASA CARȚII vă recomandă
Acest ghid este o trecere în revistă a artei creștine ce cuprinde începuturile, drumul cultural și istoric, interesul pentru artă de-a lungul istoriei creştinismului cu etapele ei de indiferență sau exces, până în epoca modernă. Cartea nu se adresează doar celor care știu să îmbine culorile sau să cioplească piatra, ci tuturor celor interesați de patrimoniul cultural al lumii sau de înțelegerea forței emoționale și estetice a artei. Totodată veți descoperi lucruri interesante cum ar fi faptul că păunul era unul din simbolurile creștinismului primelor secole, despre a cărui carne se credea că nu putrezeşte devenind astfel un simbol ideal al Învierii, sau că gălbeneaua, care în lumea veche simboliza renașterea.
Veți afla că cel mai cunoscut dintre simbolurile creştinismului, peştele, pentru care termenul grecesc este Ichtus, a constituit un acrostih, lămurit de Tertulian, unul din părinţii Bisericii secolului al III-lea, literele sale putând fi dezvoltate spre a forma expresia în greacă Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru. Arta creştină a transmis de-a lungul istoriei învăţăturile religioase prin simboluri şi imagini recognoscibile reușind să unească puncte comune semnificative între artă, credințele creștine și contextul social. Grigore cel Mare a spus „În imagini citesc cei neştiutori de carte”, reușind să surprindă rolul artei în stimularea meditației private și a unei reacții afective și intelectuale din partea individului. Sfânta Scriptură susține această abordare vizuală prin mijloacele metaforice cu care caută să comunice conceptele extraordinare şi mecanismele ştiinţifice prin care planul lui Dumnezeu a fost îndeplinit.
Consiliere și psihoterapie pastorală, DR. SORIN SĂNDULACHE
A apărut pe piața românească o carte de specialitate, scrisă de autor român, care tratează problematica consilierii creștine din punct de vedere teoretic și practic, la un nivel științific și teologic de calibru.
Lucrarea dr. Sorin Săndulache este un manual laborios care are capacitatea de a-l conduce pe cititor într-o comunicare intrapersonală spre adâncurile și problema sufletului. Este o sinteză care deschide orizonturi spre descoperirea și înțelegerea câtorva dintre structurile și funcțiile psihicului omenesc, la care cititorul poate face referință pentru înțelegerea proprie și a semenului său. Lecturarea acestei cărți realizată cu iscusință și profesionalism, devine un instrument redutabil nu doar pentru slujitorii din segmentul social și religios, profesori sau studenți, ci pentru oricine este implicat în cea mai nobilă și îndeosebi cea mai grea muncă, aceea a lucrării cu sufletul oamenilor. Cu experiență și competență medicală, teologică și filozofică autorul sintetizează lucrarea în două părți: generală, cuprinzând datele teoretice ale consilierii și psihoterapiei de orientare creștină, și aplicativă, tratând domeni ale aplicării consilierii și psihoterapiei.
Valoarea informațiilor acestui volum recomandă cartea și consider că toți ar trebui să avem în bibliotecile noastre un astfel de exemplar, indiferent de aria de slujire sau activitatea profesională.
joi, 3 decembrie 2009
Cu colindul la groapa de gunoi
Se apropie Crăciunul şi mă gândesc cu groază la miile de copii care încă mai trăiesc la groapa de gunoi a oraşului, neştiind poate nimic din semnificaţia acestei sărbători. Pentru majoritatea dintre ei cel mai frumos cadou este apariţia maşinii de gunoi plină de posibile jucării ori bucăţi de pâine mucegăită, aruncată de mulţii răsfăţaţi din casele „săracilor români”.
Având profesia de asistent maternal, mi s-a dat în încredinţare o fetiţă de aproape şase ani. Părea un copil normal: jucăuş, deştept, plină de viaţă. Mi-am spus că îmi va fi foarte uşor să lucrez cu ea, dar nu a fost sa fie chiar aşa. Credeam că problemele ei provin din cauza faptului că era un copil abandonat, lipsit de iubire şi neacceptat, dar pe lângă toate acestea se mai adauga şi amprenta care a lasat-o mediul din care povenea.
Primele luni din viaţă le petrecuse împreuna cu familia la groapa de gunoi a oraşului. Din cauza mediului precar în care trăia s-a înbolnăvit şi a fost dusă la spital, unde mama ei a decis să o abandoneze. Aici s-au întâmplat lucruri inumane cu ea, făcute chiar de asistentele care erau plătite pentru a-i acorda cea mai bună îngrijire. Având deja un an, se ridica în picioare încercând să umble prin pătuţ. Această îndrăzneală le-a „deranjat” pe asistente, iar pedeapsa i-a fost pe măsură: i-au legat mâinile cu fâşii de pansament de pătuţ. Când am întâlnit-o avea în jurul antebraţului o cicatrice de aproape un centimetru.
Din fericire pentru acestă fetita s-a găsit o familie din Spania care i-a dat o viaţă nouă adoptând-o. Dar ca ea, sunt mii de copii, care nu neaparat sunt abandonaţi în spital, ci trăiesc o viaţă mizeră alături de părinţi la groapa de gunoi care le-a devenit atât casă cât şi sursă de venit. Cei care îşi duc traiul în acest focar de infecţie au început să mănânce şi să bea din resturile găsite. Cea mai tristă insa este soarta copiilor născuţi aici, care nu merg niciodată la şcoală. Cât este ziua de lungă, împreună cu părinţii lor caută resturi de metal şi plastic pe care mai apoi le valorifică, iar din puţinii bani câştigaţi cumpără o pâine pe masă.
În loc să urmeze o şcoală ca orice copil, sunt nevoiţi să muncească în acest fel, iar condiţiile în care trăiesc sunt uneori de neimaginat de unii dintre noi cărora nu ne lipseşte aproape nimic.
Nu de puţine ori, au căzut pradă flăcărilor care au cuprins barăcile care le ţin loc de casă, au pierit striviţi de buldozerele care tasează gunoaiele, sau au murit din cauza apei infestate. Destinul nemilos al sutelor de familii cărora se mai alătură alte sute de copii care îşi câştigă existenţa săpând prin tonele de gunoaie pare a fi pecetluit. Cu toate acestea, în curând vor fi nevoiti să plece de la groapa de gunoi. Aceasta trebuie dezafectată cât mai repede pentru că nu corespunde normelor de salubritate impuse de UE.
Se apropie Crăciunul, şi suntem preocupaţi în general de bunăstarea personală. Avem concedii şi vacanţe în urma cărora devenim tot mai comozi. Ne e greu parcă să mergem şi până la magazinul din colţ pentru a cumpăra o pâine. Mai greu însa te gândeşti la sîrmanii care se ascund de frig şi ploaie pe unde apucă! In dimineaţa Crăciunului însă, sute de copii se vor trezi cu burţile la fel de goale ca altădata aşteptând să mai treacă încă vreo două–trei zile să coboare în oraş să se înfructe şi ei din resturile aproape alterate puse cu grijă lângă pubelele de gunoi din spatele blocurilor.
Încearcă să vezi ce se întâmplă dacă treci peste propriile-ţi dorinţi şi te îndrepţi spre aproapele tău. Să începi să colinzi pe la “casele” sărmanilor fără casă şi să-ţi împarţi cu ei bucuria naşterii Fiului, şi să pătrunzi în cercul lor strâmt şi rece ca sa împarti cu ei din căldura din sufletul tău...
Estera Opre
marți, 24 noiembrie 2009
Chemare la rugăciune
Această întâlnire este organizată de asociaţia Mişcarea de Rugăciune şi Mijlocire a Tinerilor Creştini din Oradea cu scopul de-a face posibilă întâlnirea cât mai multor tineri dornici să stea în rugăciune pentru diferite cauze.
Scopul acestei întâlniri se vrea a fi mijlocirea în rugăciune pentru soarta României vis a vis de alegerile prezidenţiale.
Estera Opre
luni, 16 noiembrie 2009
Pâinea noastră cea de toate zilele
M-am uitat ieri la un film de pe vreamea „împuşcatului” şi mi-am amintit de pâinea care se consuma pe vremea aceea. Era de trei feluri: pâinea albă, care o mâncau cei înstăriţi, pâinea „semi” şi cea neagră, care era considerată pâinea săracului. Mama mă trimetea să cumpăr o pâine semi si două negre. Cea neagră o mâncam acasă iar din cea semi ne punea merinde la şcoală. Nu cred ca am cumpărat vreodată pâine albă. Pâinea neagră era considerată pâinea oamenilor săraci şi unii săteni o cumpăra pentru că se dădea fără cartelă şi putea fi luată în cantităţi mai mari.
Culoarea pâinii parcă împărţea lumea în caste. Cei care mâncau doar pîine albă şi o duceau mai bine, după numărul de pîini de pe rafturi realizai că erau destul de puţini, apoi pâinile negre luau şi ele o porţiune considerabilă din rafturi , dar majoritatea rafturilor erau ocupate de pâinea intermediară, cum i se mai spunea, pâinea cea de toate zilele a marei mase de oameni care formau populaţia oraşului unde trăiam.
Acum, după aproape 20 de ani de la Revoluţie, putem admira albeaţa, frumuseţea şi simetria unei felii de pâine albă, însă atunci când guşti din ea ai impresia că mănânci ceva fără substanţă, fără gust, fără saţ.
Mă întreb, cum am putea reuşi să facem din pâinea spirituală exact ceea ce facem cu cea fizică, cum am măcina-o şi am albit-o, am scate din ea ce am crede noi ca nu ne place. Am selecta doar o parte din bobul spiritual, astfel încât sufletul nostru să fie hrănit tot atât de prost pe cât ne hrănim fizic. Alimentaţia noastră din punct de vedere fizic duce lipsă de mai toate elementele necesare supravieţuirii; la fel şi alimentaţia spirituală.
Ne lipseşte fibra, vitaminele de tot felul. Fier zinc... pentru că de dragul aspectului pâinii am distrus conţinutul. La fel, în viaţa spirituală ne lipsesc tot atât de multe lucruri încât uneori nici n-avem habar cât am diluat, schimbat, schimonosit buna învăţătură pe care am moştenit-o: Cuvântul sacru, Cuvântul vieţii. Nu degeaba suntem anemici, plăpânzi şi "alergici", atât în viaţa fizică cât şi în cea spirituală.
Mi-am amintit de ucenici, trecând prin lanul de grâu şi luând câteva spice în mâna ca să le mănânce boabele. Cum ar fi oare să luăm din spicele Bibliei, şi să mâncăm boabele aşa cum le găsim, pline de tot ce dă şi menţine viaţa sufletului. Cum ar fi să nu mai căutăm înţelesul în douăzeci de dicţionare şi să interpretăm presupunerile celor mai cunoscuţi oameni ai zilei, ci să cerem înţelepciune ca si Solomon, de la Cel ce are şi ne-o poate da, dacă o cerem, şi să lăsăm ca Biblia să ne descopere încet şi pe îndelete valorile şi învăţăturile ei "naturale", dând şansa sufletului nostru să îşi reîmprospăteze existenţa artificială şi dieta nesănătoasă în care poate l-am ţinut până acum. Şi totuşi, oare cum ar fi să ne întoarcem la "pâinea noastră cea de toate zilele", şi la vechea reţetă?
Estera Opre
luni, 2 noiembrie 2009
Expoziţia umbrei în locul obiectului
Fundaţia Posticum organizează expoziţia de pictură Urma / Umbra. Transfigurarea obiectului absent a pictorului orădean Raluca Avrămuţ, marţi 3 Noiembrie, începând cu orele 17.
Expoziţia Ralucăi Avrămuţ face parte din proiectul cultural "Visual Kontakt" demarat de fundaţia Posticum în octombrie şi, în cadrul căruia, lunar, pe data de trei, un alt artist îşi va expune operele.
“La sediul fundaţiei, timp de opt luni vor avea loc expoziţii de artă plastică, cu dublu scop: de a prezenta publicului o generaţie tânără de artişti şi de a intermedia un dialog între artişti şi consumatorii de artă”, ne-a mărturisit Gabriel Miloia, unul dintre coordonatorii proiectului.
Estera Opre
marți, 27 octombrie 2009
Întâlnirea mondială de rugăciune, Timişoara 2009
Tineri şi bătrâni de pe întreg continentul se vor uni pentru întâlnirea specială de rugăciune “Forumul Continental de Rugăciune”, care va avea loc în zilele de 23-27 Noiembrie la Timisoara.
Această sărbătoare este organizată de Mişcarea de Rugăciune a Străjerilor din România coordonată de slujitorii Ilie Popa şi Nelu Demeter în colaborare cu alţi slujitori din ţară şi străinătate.
Va fi un timp în care se vor comunica problemele globale pe care le întâmpină Biserica şi se vor aduce exemple concrete din mişcarea de rugăciune mondială, în special de pe continentul nostru. Un alt scop al acestor întâlniri este de a se stabili legături între creştinii de pe întreg pământul cu scopul de a mijlocii în rugăciune pentru naţiunile lor.
Întălnirea v-a fi găzduită de Biserica Agape, din Calea Aradului Nr.15A.
La această sărbătoare se anticipează participarea a peste 100 de lideri de rugăciune din întreaga lume şi peste 2500 de creştini din ţară.
Estera Opre
vineri, 23 octombrie 2009
Abandonat a doua oară
Nu toţi cei ce sunt părinţi au şi înzestrările sufleteşti pentru a juca acest rol. Sunt prea cunoscute cazurile de bebeluşi abandonaţi care abia învaţă să meargă şi sunt ţinuţi de mână de alţii, în locul mamei sau al tatălui.
Adrian a fost părăsit de mamă la naştere. Pentru că era un copil sănătos, autorităţile l-au transferat din maternitate în leagănul de copii. A aşteptat şase luni să vină vreo mamă să-l ducă acasă. Se plictisea atât de tare de culoarea albă a pereţilor încât îşi ridica braţul drept mişcându-şi-l într-o parte şi-n alta, vrând parcă să se asigure că lumea în care trăia nu era totuşi lipsită de mişcare. Acum e mare, are şase ani.
În urmă cu două luni am fost informaţi că fundaţia care în urmă cu aproape şase ani îi dăruise o viaţă nouă, angajându-mă ca asistent maternal, nu mai vrea să continuie proiectul. I-a afectat şi pe ei criza. Speranţa care-i fusese dată cândva, s-a fost spulberat. Şi-a dat seama că există posibilitatea de-a pleca la altă ”mămică”. Acest gând îl face trist, singuratic, iar uneori chiar violent.
Psihologul Anamaria Balla explică în câteva cuvinte efectele unui copil abandonat: „Sindromul copilului abandonat presupune modificări serioase de dispoziţie, frică, depresie, sunt rezervaţi şi reci, nu se joaca, au faţa tristă, nu are lumina în ochii; sentimente de culpabilitate considerând că ei sunt vina şi cauza esenţială a abandonului lor.”
Soarta lui e încă incertă. Dar nici statul român nu se înghesuie prea tare să dea o mână de ajutor. Copiii sunt plimbaţi prin instituţii de stat sau la un alt asistent maternal la altul, care mai are în plasament cel puţin încă un copil. Dacă vrei să îl îei în custodie, trebuie să te descurci cum poti, sprijinul oferit de la stat e aproape invizibil.
Conform unui studiu realizat de Ministerul Sanătaţii şi UNICEF (Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite) în 150 de unitaţi medicale, specialiştii au estimat, că aproximativ 4000 de nou-născuşi au fost abandonaţi imediat după naştere, reprezentând 1,8% din totalul acestora. Cât de bine se descurcă statul român cu repartizarea acestor copii, se poate observa făcând o scurtă vizită la Spitalul Judeţean sau la centrele de plasament.
De câte ori poate fi părăsit un copil şi în acelaşi timp să rămână întreg la sentiment şi minte? Adi a fost abandonat de două ori. Prima dată de cea care i-a dat viaţă iar a doua oară de cei care se crezuseră până nu de mult salvatori de vieţi.
Dincolo de toate aceste neajunsuri există totuși spranță. Chiar dacă un părinte renunţă la copilul său, cert este că Tatăl ceresc nu va renunța niciodată; dragostea Sa este fără limite. Regret doar că cei micuţi nu simt atât de intens acest lucru, dar Dumnezeu este Cel care a spus că orfanii şi văduvele sunt a Lui. Privind aşa se întrezăreşte speranţa.
Estera Opre
joi, 15 octombrie 2009
Când prietenii suferă
Se iveşte în viaţa noastră o vreme când simţi nevoia să faci o faptă bună. Dai zeciuiala la biserică, mai dai un leu la cerşetorul din autobuz, chiar dacă ştii că te minte când îţi spune că-şi va lua pâine, iar condiţia lui socială rămâne la fel. Mai dai din zacusca ta colegului de apartament, deşi nu te înţelegi bine cu el. Dar, na, dai aşa, să fie! Că vorba aia „Dumnezeu e sus şi vede”. Sau dacă crezi că nu există, se aplică altă vorbă... „oameni suntem!”
Sunt oameni care cred şi-n Dumnezeu şi-n semeni, ei au nevoie de această credinţă pentru a trăi, deşi ni se spune să nu ne încredem în muritori datorită nestatorniciei lor, totuşi o facem... aşa suntem noi oamenii.
Un prieten de-al meu s-a întâlnit zilele acestea cu nefastul. Nu ştiu cum aş putea să-i fiu de folos. Doar spunând că o să fie bine, nu ar ajuta la mai nimic. Cum să încurajezi o inimă frântă cauzată de despărţirea celeia căreia i-a fost „mamă” aproape 7 ani? Nu găsesc nimic care să vindece ruptura inimii ei.
E mereu tristă, când şi când schiţează un zâmbet în colţul gurii, ca să mulţumească pe cel care a spus poanta. Într-o seară glumind i-am spus că suportă relativ uşor situaţia, la care mi-a răspuns că doar ea ştie cum trec nopţile. Atunci mi-am amintit de pachetul de şerveţele aproape gol pe care l-am găsit sub perina ei.
Văzând durerea ei încerc să mă pun în aceeaşi ipostază, sperând că aşa voi găsi un mod de-a fi folositoare. Aş vrea să-i pot spune să nu se îngrijoreze că lucrarea Lui este singura lucrare bună din viaţa noastră, iar noi trebuie să acceptăm voia Sa. Dar nu ştiu cum să o fac astfel încât ea să poată înţelege întocmai.
Incerc să mă ridic deasupra situaţiei şi să privesc problema la rece. Da! Va fi bine! Dar pentru cine? Pentru noi, cei de lângă ea? Binele ei? La urma urmei în ce constă acest bine...!? Peste câteva zile noi vom uita, durerea, însă nu şi ea.
Cei ce suferă au nevoie de aportul nostru, au nevoie să ne ştie că suntem acolo cu întreaga noastră fiinţă. Nu doar acum, dar mai ales atunci când durerea pare să fi plecat sau se resimte mai puţin. Nu poţi să stai indiferent, astfel la rândul tău vei fi abandonat în acelaşi mod. Cum se spune „ochi pentru ochi...”
Lumea din jurul nostru mănâncă, citeşte, ascultă muzică şi mai aruncă în dreapta şi în stângă cu bănuţi meniţi să aline durerea din jur. Ai zice că lumea încearcă să profite de fiecare clipă îngrijindu-se de sine iar din când în când întorc privirea spre urletele sufletelor îngrijorate din jur. Există totuşi o altă lume care nu întoarce doar privirea şi aruncă cu mărunţiş, ci işi fac timp să stea alături de cel în suferinţă iubindu-l.
Suferinţă sau bucuria sunt doar etape în drumul nostru prin viaţă. Secretul este să ştim să ne bucurăm de tot ce ne este dat: suferinţă sau bucurii, sau ambele împletite într-o taină cunoscută numai de Dumnezeu.
Estera Opre
marți, 13 octombrie 2009
Romanii pierd bani, politicienii cer voturi
În aşteptarea Guvernului de 30 de zile care va fi format de premierul propus de Traian Băsescu, cel care are ultimul cuvânt, partidele politice au început concursul "Cine numeşte primul
prim-ministru". Între timp, Banca Naţională a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru ca leul să nu o ia la vale, iar riscul de ţară al României a fost ridicat de către organismele internaţionale. Consecinţa: ne vom împrumuta mai scump.
Mirecea Geoană a declarat că PSD, PNL şi UDMR au convenit să susţină un premier independent până la alegerile prezidenţiale. Runda finală de negocieri va avea loc mâine la Senat. Klaus Johannis, primarul Sibiului, propus de PNL pentru preluarea funcţiei de premier a fost invitat la discuţii.
PNL, PSD şi UDMR au ajuns, marţi seară, la un acord de principiu asupra formării unui Guvern de tehnocraţi, care să fie condus de Klaus Johannis. Liderii celor trei formaţiuni politice şi cel al minorităţilor naţionale s-au întâlnit la sediul Grivco, una din firmele lui Dan Voiculescu din Băneasa. După discuţii, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că s-a convenit "susţinerea unui prim ministru independent şi a unui Executiv cu specialişti neangajaţi politic". Geoană a precizat că această formulă va fi valabilă "până la alegerea unui nou preşedinte al României". Runda finală a consultărilor va avea loc mâine la Senat, unde a fost invitat pentru "o discuţie clarificatoare" şi primarul Sibiului, Klaus Johannis. "Având în vedere eşecul previzibil al discuţiilor de la Cotroceni, este evident că există o majoritate transparentă capabilă şi dispusă să asigure stabilitate politică şi alegeri corecte", a arătat Geoană. "Sunt convins că cele anunţate vor deveni, mâine, realitate în România", a conchis acesta.
Retrospectivă
Guvernul a căzut. Crin Antonescu s-a repezit să-l propună pe "independentul" Klaus Johannis ca premier. Traian Băsescu a chemat repede partidele la Cotroceni ca să le amintească faptul că, orice independent ar propune, el nu poate fi "independent" de Palatul Cotroceni. Geoană nu s-a repezit să meargă la Cotroceni, dar s-a grăbit să organizeze el, la Senat, consultări cu partidele politice. Boc s-a grăbit să acuze "conspiraţia" parlamentarilor cu "pensii nesimţite" care l-au dat jos. Băsescu s-a grăbit să-i mulţumească pentru "curaj", "responsabilitate" lui Emil Boc.
Toate sunt doar mişcări politice pe o tablă de şah. Dacă dăm la o parte discursurile pline de cuvinte precum "responsabilitate", alegătorii, cei pe care ei îi cheamă spre finalul acestui an la urne, au avut doar de pierdut. Iată doar două exemple din pierderile pe care le vor suporta alegătorii: 1. Banii pe care BNR i-a aruncat pe piaţă cu doar câteva minute înainte ca Guvernul să cadă în Parlament, cu scopul de a menţine stabil cursul leu-euro. 2. Creşterea riscului de ţară. Deşi a urcat cu doar 0,1%, acest procent care pare infim scumpeşte pe termen lung creditele pe care statul român le va lua ca să poată supravieţui.
Sursa
luni, 12 octombrie 2009
Studiu: scoala este mai slaba ca acum 15 ani
Potrivit unui studiu realizat de GfK Romania, sistemul de invatamant nemultumeste tot mai multi romani cu varsta peste 15 ani, proportia acestora fiind de 44%. Alti 31% sunt mai degraba neutri si doar 13% sunt multumiti de actualul sistem de educatie din Romania.
Aceeasi atitudine negativa se remarca si intr-o comparatie a sistemului educational actual fata de cel de acum 15 ani. Astfel, 58% din intervievati percep o scadere a calitatii actului educational si doar 19% percep, dimpotriva, o imbunatatire a scolii. Atitudinea critica se remarca indeosebi in randul intervievatilor cu studii superioare. Dintre acestia, 60% se declara nemultumiti fata de scoala de azi, in comparatie cu ce era in urma cu 15 ani, iar 74% considera ca scoala are o calitate mai scazuta decat in trecuta.
O parere ceva mai buna despre sistemul educational au intervievatii care acum sunt elevi sau studenti, comparativ cu ceilalti chestionati. Dintre acestia, 24% sunt multumiti de sistem, 47% sunt neutri (nici multumiti, nici nemultumiti), iar 9% nu au nici o opinie. Dintre cei nemultumiti, cei mai critici sunt categorica, romanii care au facut scoala in perioada 1950-1970, deci au varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani si acum nu au acasa copii de scoala. Concret, 51% din acestia sunt nemultumiti, iar 67% sunt de parere ca scoala roma-neasca are o calitate mai scazuta decat in trecut.
Studiul a inclus si o cercetare pe marginea personalului didactic, iar raspunsurile au fost mai mult decat multumitoare. Astfel, 52% din chestionati considera ca profesorii sunt in general bine pregatiti, iar 49% ii percep pe dascali motivati sa ii ajute pe elevi sa invete. Doar 15% din intervievati nu si-au exprimat nici o opinie clara pe marginea profesorilor. In fine, studiul a inclus si aspecte legate de disciplinele pe care le studiaza elevii. Intr-un top al primelor zece materii considerate de baza, 75% din chestionati au ales pe primele locuri romana, matematica si o limba straina. Urmeaza istoria si geografia, selectate de 66% din chestionati, iar apoi sportul si biologia, nominalizate de 50% din intervievati. Nici calculatorul nu a fost neglijat, utilizarea computerului fiind considerata importanta de 39% din romani.
Sursa: romanialibera.ro
marți, 29 septembrie 2009
Demolarea pieţei neprofitabile
“Vom acuza de fiecare dată proasta gestionare a municipalitaţii, care vrea să demoleze piaţa Iosia, doar pentru că aceasta nu este rentabilă economic.”, a declarat liderul grupului PDL, Dorin Corcheş.
Municipalitatea a decis ca să radă piaţa agroalimentară, iar în locul acesteia să se construiască un hipermarket iar undeva în spatele acestuia să se amenajeze câteva mese pentru piaţă.
Această decizie l-a nemulţumit pe liderul PDL care a susţinut că doar „pentru că piaţa se află într-o stare deplorabilă” nu este necesar să se ajungă la o astfel de decizie. "Zona arată aşa pentru că există o proastă administrare a regiei Regia Autonomă a Pieţelor, Agrement şi Salubritate (RAPAS)”, a mai declarat Dorin Corcheş.
În ciuda opoziţiei consilierilor democrat-liberali, proiectul de hotărâre a fost adopat cu minimul de voturi permis de lege.
Estera Opre
joi, 24 septembrie 2009
Cele 7 minuni ale lumii
Cele 7 minuni ale lumii antice
Piramida Keops
Mausoleul din Halicartes
Gradinile suspendate
Farul din Alexandria
Colosul din Rhodos
Templul zeitei Artemis
luni, 21 septembrie 2009
Ziua Nationala a Contabilului Roman - 21 Septembrie
Gestionata de CECCAR(Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania), "Ziua Nationala a Contabilului Roman" este organizata sub patronajul filialelor CECCAR la nivel teritorial, cu scopul promovarii imaginii, intereselor si rolului contabilului intr-o economie de piata concurentiala.
Prilej de aniversare pentru toti contabilii, aceasta zi este sarbatorita in mod unitar in intreaga tara prin manifestari cultural - stiintifice, intalniri social - profesionale, simpozioane, mese rotunde, toate organizate sub deviza celor trei deziderate ale unui contabil "Educatia, calitatea si etica".
Ora de deschidere la nivel national a festivitatilor in ziua de 21 septembrie a.c. este ora 10,00.
La Oradea, in cadrul celeasi sarbatori, s-au inmanat diplome de merit in functie de anumite criterii: varsta, achitarea la timp a cotizatiilor din primul semestru, etc. In total au fost inmanate 30 de diplome. Susa Daniel si Domocos Doina, ambii participanti la aceasta intrunire, au rostit cateva cuvinte despre rolul si locul contabilului in societate
Cu ocazia celei de-a patra aniversari a "Zilei Nationale a Contabilului Roman" au fost prezenti la intalnire pe langa reprezentantii institutiilor statului din judet si oameni de afaceri, care au discutati si au schimbati idei intre ei, in urma carora s-au obtinut informatii utile si constructive.
Estera Opre
joi, 10 septembrie 2009
Respiri, deci plăteşti. Fiecare român va plăti taxa pe dioxid de carbon
După taxa pe noxele produse de autovehicule, ar putea urma cea pe dioxidul de carbon produs de fiecare individ. La o asemenea taxă se gândeşte pe viitor Ministerul Economiei, după cum a anunţat secretarul de stat Tudor Şerban, la un forum pe teme energetice. El speră ca astfel statul să facă rost de banii necesari investiţiilor în unităţi de stocare a carbonului. Şerban nu a dat detalii despre nivelul viitoarei obligaţii şi nici despre câţi bani s-ar putea strânge, însă în mod cert, românii vor cheltui sume suplimentare. O asemenea taxă va fi introdusă în Franţa, de anul viitor, pentru descurajarea consumului de combustibili fosili.
Fiecare cetăţean va plăti astfel pentru că circulă cu maşina şi îşi încălzeşte locuinţa cu păcură, cărbune sau gaz natural. Taxa va fi aplicată la tona de dioxid de carbon rezultat din aceste activităţi, iniţial fiind în discuţie un nivel de 32 de euro/tonă, urmând să crească cu 5% pe an până în 2030. Cheltuielile unei familii ar urca astfel cu 300 de euro pe an prin impunerea acestei taxe ecologice. Franţa introduce măsura pentru a reduce emisiile de carbon cu 20% până în 2020, comparativ cu nivelul din 1990, potrivit planului pe care îl au în vedere statele comunitare, printre care şi România. Taxă pe dioxid de carbon vor plăti şi agenţii economici, care vor adăuga plusul în preţul final al produselor şi serviciilor.
Deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, s-a arătat mirat de o asemenea propunere, în condiţiile în care deocamdată nu există un studiu de impact. "Nu suntem pregătiţi să aplicăm măsura la nivelul persoanelor fizice, mai ales că nu există o abordare instituţională. Desigur, politic poţi să arunci petarde, dacă vrei să fii simpatic", a declarat pentru Gândul fostul ministru, referindu-se la anunţul secretarului de stat.
Dacă s-ar aplica şi în România, după modelul francez, fiecare familie va fi taxată în funcţie de consumul de electricitate şi gaze indicat în facturile eliberate de furnizorii de utilităţi. Cu alte cuvinte, taxa s-ar adăuga unui serviciu pe care populaţia oricum îl plăteşte. Ideea a început de altfel să fie promovată de ceva vreme şi de ecologiştii autohtoni. Unii chiar şi-au construit site-uri dedicate, cu aplicaţii care pot calcula amprenta personală de dioxid de carbon sau a locuinţei în care trăieşte persoana respectivă. Nu este nevoie decât de facturile de gaze, electricitate, dar şi de consumul de apă caldă şi rece din ultimele 12 luni. Calculul stabileşte câte o amprentă de dioxid de carbon pentru fiecare tip de consum în parte, de la cel casnic până la transportul cu maşina personală, dar şi prin reţelele publice.
Preluat de pe gandul.info
sâmbătă, 29 august 2009
Scorpions vine la Bucuresti
Legendara formatie de rock Scorpions vine in Bucuresti, pe 5 noiembrie, urmand sa sustina un concert la Romexpo, in cadrul evenimentului “Europe- Love Will Keep Us Alive”.Evenimentul va fi deschis de un recital al solistului maghiar Varga Miklos, urmat de trupa romaneasca Proconsul. Scorpions este cea mai renumită şi consacrată trupă hard rock/heavy metal din Germania. De-a lungul carierei lor, care durează de mai bine de 40 de ani, aceştia au vândut peste 70 de milioane de albume. Biletele pot fi comandate de pe site-ul bilete.mediasuprem.ro, preturile fiind de 100, 150, 200, 500 de lei, in functie de locul ocupat.Site-ul oficial al formatiei Scorpions nu a confirmat concertul de la Bucuresti.Muzica lor este celebra in anii ’80 pentru piese precum “Rock You Like a Hurricane”, “Still Loving You” si “Wind of Change”.
Preluat de pe gardianul.ro
miercuri, 19 august 2009
Alerta continua la Ocnele Mari
Fenomenele de scufundare si alunecare pe taluze ale rocilor din tavanul cavernei de la Ocnele Mari s-au intensificat in mod evident, in cursul noptii de luni spre marti, si sunt foarte active in prezent.
Coordonatorul proiectului de prabusire controlata de la Ocnele Mari, Florian Zamfirescu, sustine insa ca situatia prabusirii controlate din Campul I de Sonde evolueaza in concordanta cu prevederile Proiectului Tehnic de Executie si Programului de Operare.Nivelul saramurii din conul de scufundare a crescut cu circa 11 metri si a ajuns la cota ±313 m. Valurile de la suprafata apei arata ca in interiorul cavernei se produc desprinderi masive de blocuri.
Suprafata bazei conului de scufundare a ajuns la circa 11.000 metri patrati, suprafata lacului, la circa 5.000 metri patrati, iar volumul disponibil de acumulare a scazut la circa 30.000 metri cubi. Volumul rocilor intrate in caverna (partea de deasupra oglinzii saramurii), care echivaleaza cu volumul de saramura evacuat, se situeaza la circa 140.000 metri cubi.
In cursul diminetii de ieri a fost pornita cea de-a doua pompa submersibila, iar
saramura se evacueaza in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat. In acelasi timp, debuseaza saramura prin forajele E1 ± E2 si lucrarile miniere vechi, care se evacueaza in Campul IV de Sonde.
Pentru a stopa cresterea nivelului apei in lacul din Campul II de Sonde, s-a montat o conducta de sifonare care evacueaza saramura in lacul din fata barajului de pe Paraul Sarat.
Volumul de saramura stocata in lacul de la Campul II de Sonde a ajuns la circa 40.000 metri cubi, in Campul IV s-au evacuat circa 40.000 metri cubi, in Campul III de Sonde – circa 45.000 metri cubi. Diferenta (pana la 140.000 metri cubi) de 15.000 metri cubi este stocata in barajul de pe Paraul Sarat.
Defectiunea vanei digului de retentie din Campul II de Sonde, care s-a blocat in seara zilei de 15 august 2009, urma sa fie remediata ieri. Directia Apelor Olt monitorizeaza in intervale de sase ore debitul si concentratia pe Paraul Sarat, prizele I si II, care alimenteaza Platforma Chimica si, conform conventiei cu Sucursala Hidrocentrale Ramnicu Valcea, se vor mari volumele de apa deversate pentru cresterea dilutiei in caz de necesitate.
Intrucat se mentine Codul Rosu, la Ocnele Mari sunt pregatite sa actioneze 20 de cadre ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, cu o barca pneumatica, un camion, o autospeciala care apartine Grupei Operative, o salvare (SMURD).
Din partea Inspectoratului Judetean de Jandarmi participa zece cadre cu trei autoturisme de interventie, acestea efectuand actiunea de stopare a accesului in zona de risc, iar Inspectoratul de Politie Judetean Valcea este prezent in zona cu cinci cadre si doua autoturisme. Serviciul Voluntar Situatii de Urgenta Ocnele Mari actioneaza cu sase persoane in zona.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate asigura apa potabila si de uz casnic la solicitarea Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta. Persoanele care locuiesc in Cosota au la dispozitie o cisterna cu apa potabila cu capacitatea de 1.000 de litri, amplasata permanent intr-o zona usor accesibila. Ieri, nu se punea problema evacuarii altor persoane sau bunuri.
Preluat de pe romanialibera.ro
marți, 18 august 2009
Carnavalul Florilor la Oradea, a V-a ediţie
Primăria Oradea în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor organizează, vineri 21 august, ediţia a V-a, a „Carnavalului Florilor".
Evenimentul se desfăşoară sub egida manifestărilor intitulate: „Fereastră deschisă spre Europa -
În Ungaria, Carnavalul Florilor este organizat de circa patru decenii. Carnavalul Florilor are loc joi, în Debreţin, iar vineri de la ora 14:00, caravana va defila pe străzile orădene. Ca şi-
Tot de la ora 21:00, în şantul Cetăţii (dinspre strada Griviţei), va avea loc un spectacol al Teatrului Muzical „Mandala”, din Nyiregyhaza. Bugetul alocat de Primăria Oradea pentru acest festival este de 500 de milioane de lei vechi.
sâmbătă, 15 august 2009
Un copil de 11 ani i-a luat un interviu lui Obama la Casa Albă
"Preşedintele este o persoană obişnuită", "este foarte înalt şi drăguţ", a rezumat elevul Damon Weaver, la finalul interviului său în exclusivitate cu Obama, filmat pentru televiziunea şcolii elementare Kathryn Cunningham, de la Canal Point, Florida, relatează AFP, citată de NewsIn.
În cadrul unui proiect şcolar, Damon Weaver a solicitat acest interviu în urmă cu opt luni, după ce îi luase deja un interviu în timpul campaniei electorale celui care avea să devină vicepreşedinte, Joe Biden.
"Ai un costum foarte frumos, micuţule", îi spune Obama în loc de introducere micului jurnalist, îmbrăcat la cravată şi aşezat, cu microfonul în mână, pe un fotoliu într-un salon de la Casa Albă.
Întrebat ce face un preşedinte, Barack Obama răspunde: "Este foarte interesant. Este mult de lucru. Uneori eşti criticat, dar în fiecare zi ai posibilitatea să ajuţi pe cineva".
"Când eraţi la şcoală, aveaţi necazuri?", îl întreabă copilul, referindu-se la modul cum se comportă copiii între ei şi ocazionalele acte de intimidare. "Nu, nu aveam. Eram înalt pentru vârsta mea", a răspuns preşedintele.
Băieţelul l-a făcut să zâmbească pe Obama când, la final, l-a întrebat: "Acum că v-am luat interviu, vreţi să fiţi prietenul meu?".
Preluat de pe cotidianul.ro
vineri, 14 august 2009
Unele anticoncepţionale pot provoca cheaguri de sânge
Femeile care iau contraceptive care conţin desogestrel, cum sunt mărcile Mercilon sau Marvelon, sunt supuse unui risc crescut de a face tromboză venoasă.
"Contraceptivele orale disponibile pe piaţă au un mare impact asupra trombozelor şi multe femei nu folosesc mărcile care le supun la cel mai scăzut risc de a se îmbolnovi", au conchis cercetătorii, citaţi de NewsIn.
Preluat de pe adevarul.ro
miercuri, 12 august 2009
Ploaie de stele
O ploaie de stele căzătoare poate fi observată şi din România până pe 13 august, punctul maxim de vizibilitate urmând să fie atins în această seară. Potrivit reprezentanţilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, fenomenul poate fi admirat doar din afara oraşului, de preferat după miezul nopţii.
Preluat de pe ziarulring.ro
marți, 11 august 2009
Craterul de la Ocnele Mari a ajuns la 12.000 metri patrati
In vreme ce autoritatile valcene fac apel la calm, craterul salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari continua sa se extinda, punand in pericol mai multe locuinte.
Suprafata cu fisuri a craterului salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari a ajuns la aproape 12.000 metri patrati duminica seara, suprafata de prabusire fiind de 4.000 de metri patrati, iar adancimea pana la fundul cavernei de aproape 200 de metri.
Dupa ce procesul de prabusire controlata se va finaliza, suprafata craterului va fi de peste doua hectare si jumatate, potrivit specialistilor. Autoritatile asigura insa ca, desi ritmul de rupere este rapid, deversarea de saramura, dirijata prin conducte la bazinul de retentie indiguit, nu poate scapa de sub control.
Drumul care facea legatura intre strada principala a orasului Ocnele Mari si satul Cosota, aflat in zona de risc imediat, pe traseul saramurii inspre bazinul de retentie, a fost in mare masura inundat. Pentru a se evita izolarea satului, a fost construit un nou drum, de aproximativ 300 de metri lungime. Doua familii din Cosota au fost evacuate vineri si sambata, cea de-a treia familie vizata sa fie mutata ramanand, deocamdata, in vechea locuinta. Alte sapte locuinte sunt monitorizate, fiind in pericol de prabusire.
Saramura aflata in bazinul de retentie din Campul II de sonde si bazinul indiguit din zona Cosota este dirijata, treptat, inspre platforma chimica Ramnicu Valcea. Potrivit lui Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea, atat SC Oltchim SA Ramnicu Valcea, cat si Uzinele Sodice Govora si-au marit capacitatea de primire, ajungandu-se la 360 metri cubi pe ora. Astfel, Oltchim primeste 160 metri cubi de saramura pe ora, iar USG – 200 metri cubi pe ora.
ISU Valcea a instituit cod rosu, sambata, la Ocnele Mari, dupa ce tavanul cavernei din Campul I de sonde s-a prabusit, la circa 70 de metri adancime. La mijlocul lunii trecute, la Ocnele Mari a inceput prima faza a prabusirii controlate a tavanului cavernei din Campul I Sonde (o fosta exploatare de sare – n.r.), care se afla in pericol de surpare, iar specialistii au estimat atunci ca actiunea ar putea dura aproximativ cinci luni. Prezent sambata la Ocnele Mari, premierul Emil Boc a fost asaltat de zeci de localnici nemultumiti ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru casele aflate in zona de risc. Oamenii i s-au plans premierului ca autoritatile "si-au batut joc" de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei. Acestia au spus ca, desi unii dintre ei aveau locuinte noi, nu au primit despagubiri pentru ele. Boc a anuntat ca va aloca fonduri pentru aceasta zona la rectificarea bugetara din August.
Preluat de pe infoportal.ro
luni, 10 august 2009
Saramura ameninţă Ocnele Mari
Lacul din Câmpul II în care se deversa saramura care ieşea din Câmpul I s-a umplut sâmbătă seara. Pentru că barajul ridicat în apropierea lacului pierde apă, autorităţile au hotărât să mute saramura prin conductele de fund din lacul II în lacul nou.
„Aseară (duminică, n.r.) am început să deversăm în lacul nou pentru că nu aveam altă variantă. Am mutat preventiv şi bunurile familiei Chiripuş pentru că, dacă lacul creşte, se inundă drumul care duce către ei“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
Maria şi Ştefan Chiripuş au dus mobila la Complexul Comercial din oraş. „Dacă vine saramura o să ne mutăm la tabăra de la Ocniţa, unde ni s-a pus la dispoziţie camera 9. Până ne termină casa la Căzăneşti o să stăm aici dacă se mai poate, dacă nu, mergem la tabără. Am înţeles că la primăvară e gata“, a spus, aseară, Maria Chiripuş.
„Nu-mi e frică mie de saramură“
Aseară, saramura inundase strada Nicolae Bălcescu, care are nivelul mai jos decât lacul nou. Saramura ajunsese la 20 de centimetri în zona gospodăriei familiei Hodorog.
„Eu o să stau în noaptea asta aici, iar soţia o să meargă la tabăra Ocniţa. Cred că până la ora 20.00 saramura o să îmi ajungă la scară. În grădină a intrat deja pe o porţiune“, a estimat Ion Hodorog. Ana Ciriperu, a doua familie evacuată, urma să rămână şi ea la noapte în locuinţa ei, să vadă ce se întâmplă. „M-au mutat în oraş la apartament. Dar la noapte rămân aici să văd când vine saramura.
Nu-mi e frică mie de saramură. Poate să inunde drumul, că îmi pun cizme“, a afirmat bătrâna de 79 de ani. Anei Ciriperu trebuie să i se construiască o casă în cartierul Copăcelu, dar lucrările nici nu au început.
Drum pentru familiile izolate
Aproximativ 15 locuinţe din satul Cosota riscă să rămână izolate odată cu inundarea totală a străzii Nicolae Bălcescu. Autorităţile au început ieri să facă o variantă ocolitoare care să lege satul Cosota cu centrul oraşului.
„15 familii pot rămâne izolate. Cu acordul proprietarilor vom intra pe terenurile lor şi vom face un drum ocolitor pentru oamenii din Cosota. El va fi gata în 48 de ore“, a declarat Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.
Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură
Varianta ocolitoare s-a făcut şi pe o suprafaţă de teren pusă la dispoziţie de Ana Ciriperu. „Le-am dat 10.000 de metri pătraţi de teren ca să facă drumul, că doar nu iau pământul cu mine. Dar nu îmi place cum îl făcură”, a spus Ana Ciriperu.
Autorităţile au dat asigurări că drumul va fi gata în această seară şi că o să fie şi pietruit. Elena Brădeanu locuieşte în satul Cosota şi poate să rămână izolată dacă drumul nu va fi gata. „Nu înţeleg de ce drumul ocolitor nu s-a făcut până acum. Trebuia să se facă mai demult. Nu acum, când deja a venit saramura“, a menţionat Elena Brădeanu.
Craterul se va întinde pe trei hectare
Până ieri, în Câmpul I se prăbuşise terenul pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 metri pătraţi. Adâncimea craterului format este de 15 metri până la saramură şi de 170 de metri până la fundul cavernei. Specialiştii estimează că la ora actuală s-a surpat doar 10% din suprafaţa de teren preconizată. Ei susţin că dimensiunea prăbuşirii va ajunge undeva la 2,5 – 3 hectare.
Preluat de pe infoportal.ro
duminică, 9 august 2009
Inundaţi cu saramură şi promisiuni
COD ROŞU. Locuitorii din Ocnele Mari sunt din nou în alertă: pământul o ia la vale şi casele sunt în pericol.
La Ocnele Mari, pământul a început să se surpe din nou, ieridimineaţă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a instaurat cod roşu pentru că există pericolul ca zona să fie inundată cu saramură. Craterul salinei din Câmpul I de sonde s-a extins la aproape 1.500 de metri pătraţi, având o adâncime de aproximativ 70 de metri. Două case au fost imediat evacuate şi, în funcţie de cum evoluează situaţia în următoarea perioadă, inspectorii ISU urmează să stabilească dacă vor fi mutate familiile din alte opt case.
„Saramura este direcţionată prin pompare şi natural către celelalte câmpuri”, a explicat căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Urgenţă Vâlcea. Exploatările masive de sare din Ocnele Mari înghit mii de metri pătraţi de teren, iar dezbaterile pe subiectul strămutării se poartă din 2001, între cei 57 de oameni care trăiesc în zonă şi autorităţi. Celor care s-au hotărât să evite dezastrul şi să se mute, Ministerul Economiei s-a angajat să le construiască locuinţe noi, la Căzăneşti, un cartier de la periferia oraşului Vâlcea.
Oamenii spun că lucrările au început în luna mai, însă s-au oprit la fundaţie, în urmă cu două luni. „Construcţiile au fost sistate din cauza lipsei de fonduri”, susţine primarul Petre Iordache. Cu toate acestea, edilul spune că locuinţele vor fi gata până la toamnă şi că se vor muta şase familii.
Până când vor fi terminate casele, în caz de pericol, singura variantă care le rămâne e tabăra Ocniţa, o construcţie cu două etaje, fără apă şi fără canalizare. Operaţiunea de prăbuşire controlată a tavanului cavernei de la fosta mină de sare din Câmpul I de sonde a început pe 15 iulie şi va dura aproximativ trei-patru luni.
ÎN MINĂ
Drumul sării
Exploatările de saramură la Ocnele Mari se fac din 1958, iar în prezent, minele sunt administrate de societatea Conversmin SA. Saramura ajunge la uzinele Govora şi Oltchim, care o folosesc la fabricarea sodei. Exploatarea cuprinde Câmpul 1, care urmează să se închidă; Câmpul 2 care a fost închis, iar Câmpul 3 şi 4 sunt zonele active din care se extrage saramură. Câmpul 1 este singura zonă în care mai locuiesc oameni. Primele surpări în Ocnele Mari au avut loc în anul 2001, când mai multe case au fost înghiţite de pământ. Apoi, în 2004 şi la sfârşitul lui 2005, tot din cauza surpărilor, oamenii au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile.
AMENINŢARE. Exploatările masive de sare din Ocnele Mari au înghiţit mii de metri
pătraţi de pământ
sâmbătă, 8 august 2009
Se schimbă examenul auto: Big Brother la traseu, test poligraf pentru poliţişti
Mutat forţat din fruntea Poliţiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu vrea să revoluţioneze examenul auto. Instalat recent în fruntea Direcţiei Regim Permise si Înmatriculare Vehicule, Tutilescu anunţă montarea de camera video pe maşinile care vor fi folosite la proba practică.
Traseul va fi memorat, printr-un dispozitiv GPS. În plus, traseul va fi filmat, pentru a vedea dacă şi ce erori a făcut candidatul, dacă a fost corect punctat. Măsura ar urma să fie implementată în Capitală de la începutul lunii septembrie, a declarat Tutilescu pentru Gândul. Banii necesari pentru achiziţionarea aparaturii vor fi daţi de şcolile de şoferi, care vor instala dispozitivele pe maşinile folosite la proba practică. Iniţial, proiectul se va aplica în Bucureşti. după o primă evaluare, ar urma să fie extins şi în restul ţării.
Ptrivit declaraţiilor date de Tutilescu pentru RFI, fiecare examinator are o grilă de punctare şi deseori există contestaţii. Înregistrările video vor putea înlătura orice suspiciune privin prestaţia candidatului şi corectitudinea evaluării.
Aarian Tutilescu crede că numărul mare de accidente grave ar putea fi explicat şi prin slaba pregatire a conducătorilor auto. “A fost un exod de candidati la scolile de soferi, pe fondul cresterii explozive a parcului auto. Fiecare proprietar al unui autoturism si-a dorit sa fie si conducator auto, pe langa el si membrii de familie. Procesul de pregatire a fost deseori destul de succint, destul de superficial", spune Tutilescu.
Pentru a verifica buna credinţă a examinatorilor, aceştia vor fi testati cu detectorul de minciuni. "Intentionam ca în procesul de evaluare a examinatorilor să folosim inclusiv testarea poligraf, testare care se va face in procesul de atestare a examinatorilor, explică şeful DRPCIV. Toţi examinatorii, dupa ce urmeaza un curs de specialitate la Ministerul Transporturilor sunt apoi evaluaţi de către Direcţia noastră, în vederea atestării. Ei bine, în procesul de atestare, intenţionăm să modificăm toate reglementările, în aşa fel încât această evaluare să fie una foarte stricta, inclusiv cu aceasta probă a testării poligraf, pentru a evalua nivelul de sinceritate şi de corectitudine a examinatorului".
Preluat de pe gandul.info
vineri, 7 august 2009
O bucată din tavanul Mall-ului Plaza s-a prăbuşit din cauza ploii. Zeci de străzi inundate în Capitală
Tavanul etajului 1 al Mall-ului Plaza s-a prăbuşit din cauza ploii torenţiale din Capitală. Potrivit pompierilor, care au intervenit în zonă, mai multe echipaje au fost mobilizate pentru intervenţie. Din primele date, se pare că nu au fost persoane rănite.
Pompierii bucureşteni au primit peste 30 de solicitări de ajutor, în mai multe zone afectate de inundaţii sau căderi de copaci pe carosabil şi trotuare. Cele mai multe probleme au fost în Sectorul 5.
Peste 50 de străzi, curţi şi subsoluri au fost afectate de inundaţii. Potrivit lui Cătălin Eftene, şeful Serviciului Comunicare din cadrul ISU Bucureşti, aproximativ 150 de pompieri au intervenit cu 28 motopompe şi 16 autospeciale pentru evacuarea apei de pe străzi inundate, curţi şi subsoluri, la adrese din sectoarele 4, 5 şi 6. Pompierii au primit peste 200 de solicitări, joi seara, cele mai multe fiind pentru evacuarea apei.
Pompierii au fost solicitaţi să intervină şi pe strada Judeţului, din sectorul 2, unde un copac a căzut peste două maşini. Zona Tineretului, din Sectorul 4 al Capitalei, a fost grav afectata de inundaţii, şoseaua fiind acoperita de ape.
În zona Tineretului, un canal colector al Apa Nova a intrat în presiune şi a refulat. Şi în zona Apărătorii Patriei au fost probleme, din cauza lipsei sistemului de canalizare.
Tramvaiele RATB de pe liniile 32 si 7 au avut dificultăţi în continuarea traseului, în zona Regina Maria, la intersecţia cu strada 11 iunie. În cartierul Drumul Taberei, din Sectorul 6, din cauza unei pungi de apă, s-a întrerupt circulaţia.
Preluat de pe gandul.info
Bucata din tavanul de la Mall Platza a picat pentru că scurgerea nu a făcut faţă ploii
Inspectoratul de stat în construcţii (ISC) a verificat, în cursul zilei de ieri, cauzele care au provocat incidentul de la Mall Plaza din Bucureşti, unde o porţiune din tavanul etajului 1 s-a prăbuşit, fără a provoca, din fericire, victime omeneşti. „Canalizarea n-a putut prelua debitele mari de pe platformă, astfel încât s-a creat o presiune mare, iar aceasta a provocat surparea unei porţiuni din tavan. Surparea s-a produs în zona tehnică, unde nu aveau acces clienţii”, a declarat, pentru Gândul, Constantin Balaban Grăjdan, inspector de stat, şeful ISC. ISC nu a aplicat vreo amendă, deşi administratorul clădirii avea obligaţia verificării periodice a canalelor colectoare, preîntâmpinând colmatarea acestora. „Ca şi în cazul coşurilor de fum, întreţinerea canalelor colectoare a apei pluviale revine proprietarilor de clădiri, fapt statuat în codul civil încă de pe vremea lui Cuza, prevedera fiind preluată din codul civil francez din vremea lui Bonaparte”, spune Balaban. Acesta adaugă că ISC poate verifica, cu personalul de care dispune, doar aproximativ jumătate dintre şantierele de construcţii din Bucureşti. „Fiind de o mare importanţă, şantierul de la Mall Plaza a fost, desigur, verificat. Dar verificarea aceasta nu poate fi exhaustivă. Nu putem plasa câte un inspector în spatele fiecărui zidar”, arată şeful ISC, care adaugă că i s-a cerut administratorului Mall-ului să verifice starea tuturor canalelor colectoare a apei pluviale, urmând să prezinte Inspecţiei un raport detaliat pe această temă. Balabn conchide: „Orice clădire trebuie ajutată să trăiască. Sarcina aceasta o au proprietarii clădirilor, nu noi. În alte ţări, precum Anglia, există organisme asociative care se ocupă de monitorizarea întreţinerii clădirilor şi emit periodic rapoarte şi avertizări”.
Preluat de pe gandul.info
Înotul în Marea Neagră, periculos după cutremur
Un număr mare de accidente a fost înregistrat pe plajele de pe litoralul bulgăresc după cutremurul de miercuri, relatează corespondentul Agerpres din Bulgaria.
La câteva ore după cutremurul de 5,1 grade pe scara Richter, resimţit şi la Bucureşti, pe malul bulgăresc al Mării Negre a fost găsit trupul neînsufleţit al unei femei înecate. Accidentul s-a produs în staţiunea Sfinţii Constantin şi Elena. Tot miercuri seara salvamarii au salvat un copil şi tatăl său, iar joi au fost salvaţi de la înec patru copii şi un adult. Toate cazurile au fost înregistrate în partea de nord a litoralului bulgăresc, în apropiere de epicentrul seismului.
Experţii au explicat că seismele care au loc în mare provoacă un fenomen numit „hulă de fund”. Este vorba de un curent de adâncime şi, dacă există oameni care se află în apă în acel moment, riscă să fie traşi către larg. În plus, acest curent a fost însoţit după cutremur şi de valuri mari, stârnite din senin, deoarece la acel moment, nu bătea vântul.
"Şi zilele care vor urma vor fi dificile”, a avertizat Lavrentii Silov, şeful echipei de salvari ai Crucii Roşii din Bulgaria, relatează publicaţia Standart. El i-a îndemnat pe turişti să fie extrem de vigilenţi, deoarece fenomene de acest fel pot lua o mulţime de vieţi. În Bulgaria, cutremurul a fost resimţit mai puternic decât în România. Primarul oraşului bulgar Şabla, Krasimir Krăstev, a declarat că aproape 50% din clădirile din oraş au fost afectate de cutremurul cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter. În majoritatea cazurilor este vorba de daune minore şi mai ales la imobilele mai vechi de 50 de ani. S-a constatat şi că unele clădiri mai vechi nu respectă standardele de rezistenţă seismică şi trebuie făcute modificări.
Preluiat de pe gandul.info
joi, 6 august 2009
În caz de un alt cutremur circa 800 de imobile riscă să cadă
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter le-a stricat ieri ziua de plajă românilor de la malul Mării Negre şi i-a pus pe gânduri pe bucureştenii care s-au trezit că li se zdruncină monitoarele computerelor de la birou.
Unul cu 1,5 grade mai mare ar ucide de câteva ori mai multi români decât în 1977. Cutremurul de ieri, de la ora 10.50, a fost de suprafaţă, înregistrându-se la o adâncime de 20 de km în Marea Neagră. Epicentrul mişcării telurice a fost localizat la 41 de km sud-est de Constanţa şi la 15 km est de Mangalia.
„În zonă avem de-a face cu o falie activă. S-a produs o mişcare pe falie ca re i-a perturbat sistemul, ne aşteptăm la o rearanjare ce se produce prin cutremure mai mici”, a spus directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Mircea Radulian.
Mai puternic la bulgari
Seismul a durat foarte puţin, vreo două secunde, propagarea undelor - mai mult, în jur de 30 de secunde. „A avut mai multe replici de mică intensitate, cuprinse între 1 şi 3 grade pe scara Richter”, a precizat aseară Gheorghe Mărmureanu, directorul INCDFP.
Deşi s-a resimţit mai tare pe teritoriul Bulgariei, cutremurul nu i-a lăsat nepăsători nici pe românii de pe litoral. „Eram cu familia într- o coferătie din Mangalia, pe faleză. S-a simţit tare, ne-am speriat şi noi, şi angajatele de acolo. Mesele trepidau, au căzut paharele de pe tejghea”, a povestit Mirela Oprea, turistă din Râmnicu-Sărat.
3.585 de imobile-problemă
1,5 grade în plus la valoarea seismului produs ieri ar fi putut pune, lejer, la pământ 800 de clădiri de locuit din România, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
Numărul imobilelor ce s-ar putea prăbuşi este chiar şi mai mare, dacă luăm în considerare faptul că există oraşe în care nu s-a evaluat nicio clădire, chiar dacă degradarea se vede şi cu ochiul liber.
Un exemplu în acest sens este Timişoara: cu toate că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat există o listă a clădirilor cu probleme, în documentele Ministerului Dezvoltării nu apare nimic despre acestea. Nici Alba şi Mureş nu figurează pe lista clădirilor expertizate seismic. Până la momentul de faţă, avem, oficial, 3.585 de imobile şubrede, dintre care 2.639 numai în Capitală.
Cele mai multe clădiri expertizate sunt în Bucureşti: 126 care reprezintă „pericol-public”, 392 care au gradul I de risc seismic şi alte 269 încadrate în gradul II de risc seismic. Pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai multe clădiri expertizate e judeţul Iaşi, cu 275 de clădiri identificate, din care 100 au gradul I. Urmează Galaţi, unde 61 dintre cele 115 imobile expertizate ar putea cădea.
În patru ani şi jumătate, de când a început consolidarea clădirilor cu probleme, autorităţile locale - care se ocupă de reabilitare - au reuşit să pună pe picioare doar 15 blocuri. Dintre acestea, 12 sunt în Capitală, iar celelalte trei sunt în Târgu-Mureş, Brăila şi Bacău.
În total, lucrările au costat 50 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), potrivit Ministerului Dezvoltării. Pentru 2009, ministerul pune la bătaie 10 milioane de lei (aproximativ 2,4 milioane de euro), sumă pe care o au la dis poziţie primăriile pentru reconsolidarea seismică a clădirilor de locuit.
Preluat de pe evz.ro
miercuri, 5 august 2009
O chestie ciudata. Actuala criza financiara a fost simulata acum doi ani de BCE, exact in conditiile in care ea s-a produs!
Scenariul mai includea prabusirea pietei imobiliare (culmea, nu?), exercitiul de simulare avand loc la sediul central al BCE in prima saptamana din aprilie, chiar in ajunul reuniunii ministrilor europeni de finante si a conducatorilor bancilor centrale.
Vulnerabilitatea Europei la o (posibila pe atunci) criza financiara internationala a fost relevata intr-un raport confidential elaborat pentru consiliul Ecofin.
Autoritatile de reglementare erau ingrijorate acum doi ani, repet, taman de riscurile pentru stabilitatea financiara generate de cresterea volumului tranzactiilor cu instrumente derivate de credit.
Pe atunci, s-a recomandat cu insistenta ca autoritatile de reglementare nationale sa efectueze propriile simulari.
UE a respins crearea unei autoritati unice de reglementare care sa gestioneze riscurile pe plan international, mizand pe cooperarea autoritatilor nationale.
Raportul transmis consiliului Ecofin identifica drept posibile surse de risc prabusirea pietei imobiliare si preturi mari ale petrolului, afirmand insa ca sectorul bancar este solid si ca poate veni orice criza, ca o s-o batem de-o sa-i mearga fulgii. Ei, uite ca n-a fost asa.
Preluat de pe hotnews.ro