vineri, 3 iulie 2009

Alerta de ultraviolete


Comisia Europeana transmite avertizari si face recomandari privind expunerea la soare * Nivelul ultravioletelor a atins acum doua saptamani in Ungaria un record: 9,4 pe o scara de la 1 la 10.
Comisia Europeana (CE) monitorizeaza expunerea la radiatiile ultraviolete in tarile Uniunii si efectele lor asupra incidentei can­ce­rului de piele, precum si dezvoltarea unor stra­te­gii de prevenire si de reducere a riscurilor, a anuntat, miercuri seara comisarul pentru Sa­na­tate, Androulla Vassiliou. CE a atras, de asemenea, atentia si asupra im­por­tantei unei protectii adec­vate impotriva ra­dia­tiilor ultraviolete in aceas­ta vara si a reco­man­dat etichetarea mai cla­ra a produselor de pro­tectie.
Cmisarul european pentru Protectia Consumatorilor, Meglena Kuneva, a anuntat ca, in aceasta vara, mesajul Comisiei Europene catre consumatori este foarte clar: "Nu uitati ca utilizarea unui produs de protectie solara este doar una dintre multiplele masuri necesare pentru o protectie eficienta impotriva soarelui si cautati noile etichete, astfel incat sa alegeti in cunostinta de cauza produsele de protectie solara pentru acest sezon estival". La randul sau, Androulla Vassiliou a declarat ca toti cetatenii trebuie sa fie bine informati in legatura cu masurile care contribuie la protectia impotriva radiatiilor UV. "Se pare ca pe o scala care porneste de la 1 la maximum 10, emisiile ar fi ajuns acum doua saptamani la valoarea de 9,4 deasupra Ungariei, nivel de radiatii de noua ori mai mare decat poate suporta pielea umana in conditii normale. Este vorba de raze ultraviolete de tip UVB, extrem de penetrante, care afecteaza inclusiv retina oculara", au anuntat specialistii.
De aceea, Oficiul de Meteo­rologie din Ungaria a emis o alerta privind radiatiile cu unde ultraviolete de tip B (UVB) si a sugerat populatiei sa evite expunerea la soare intre orele locale 11.00 si 15.00 (12.00-16.00, ora Romaniei), precizand ca o expunere de 15 minute este suficienta pen­tru a produce arsuri la nivelul pielii. In timp ce radiatiile UVB cauzeaza "arsuri solare", radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar.
Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Iar asa-numitul "factor de protectie solara" (SPF) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA.
"Ultraviolete de tip A si de tip B penetreaza pielea si afecteaza ADN-ul celular, inducand modificari celulare care, in timp, duc la aparitia cancerului. Recomandarea este ca expunerile sa fie cat mai limitate si, intotdeauna, pielea sa fie protejata fie prin imbracaminte, fie prin cremele cu ecran solar. Si nu in ultimul rand, soarele este responsabil si de aparitia altor tipuri de afectiuni cum ar fi keratozele actinice (leziuni precanceroase, cu potential de transformare), alte leziuni benigne, pigmentari neuniforme (pete, pistrui), telangiectazii (vase dilatate) la nivelul fetei, riduri sau fotodermatoze", ne-a declarat medicul dermatolog Adina Alexandru.

Preluat de pe infoportal.ro

Niciun comentariu: