marți, 28 iulie 2009

Se investeşte 1 milion de euro în Sala Radio şi în cea mai mare orgă din România


Sala de concerte "Mihail Jora" din Bucureşti şi orga găzduită în incinta sălii - cea mai mare de acest tip din România, numărând circa 7.300 de tuburi - au intrat în proceduri pentru a fi recondiţionate, investiţia iniţială a Radioului Public pentru aceste lucrări fiind estimată la 1 milion de euro. "Atât Sala Radio (Sala "Mihail Jora", n.r.), cât şi orga - cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa, având aproximativ 7.300 de tuburi - îşi aşteaptă de mult timp rândul pentru a fi recondiţionate, astfel încât să poată reflecta convingător şi într-o manieră modernă anvergura culturală a instituţei complexe care este la ora actuală Radio România", au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

“Este prima si singura renovare a acestei sali”
Inaugurată în 1961, Sala de concerte "Mihail Jora" - cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală - arată în prezent la fel ca în momentul inaugurării. Sala Radio are o capacitate de 982 de locuri şi o suprafaţă de peste 1.000 de mp. Lucrările şi amenajările interioare destinate reabilitării funcţionale a Sălii Radio constau în refacerea pardoselii, înlocuirea scaunelor pentru public şi crearea de locuri pentru cărucioarele persoanelor cu handicap, refacerea şi redimensionarea podiumului pentru orchestră. Lucrările vor demara în primele zile ale lunii august, costurile la care se ridică o astfel de reparaţie fiind de aproximativ 580.000 de euro. În prezent, Radioul Public este în proceduri pentru stabilirea firmei care va efectua lucrările. "Este vorba despre prima şi singura renovare a acestei săli, considerată din punct de vedere al acusticii cea mai bună sală de concert simfonic din Bucureşti, esenţială în viaţa culturală a unei capitale europene. Atât aspectul sălii, cât şi gradul de confort al acesteia pentru ascultători solicită o astfel de intervenţie, nimic nefiind schimbat aici din anul inaugurării sălii", a declarat Oltea Şerban - Pârâu, director artistic Direcţia Formaţii Muzicale.

450.000 de euro, investiti in orga
Lucrările de reabilitare a Sălii "Mihail Jora" se alătură celor de reabilitare a orgii găzduite în interiorul imobilului. Orga din Sala Radio (tip opus 3270) - care numără aproximativ 7.300 de tuburi şi 80 de registre, fiind comandată de la un pupitru mobil cu ajutorul unor relee electromagnetice - a fost realizată de firma Rieger-Kloss Varhany S.R.O., aceeaşi care se ocupă de repararea instrumentului. Lucrările de reparare costă aproximativ 450.000 de euro, sursele de finanţare pentru acest proiect fiind asigurate din alocaţia bugetară pentru anul 2009 şi din surse proprii ale Radioului Public. Orga, instalată în incinta sălii de concerte în 1960, nu a mai suferit de-a lungul timpului nicio îmbunătăţire sau reparaţie, ajungând ca, în ultimii ani, să nu mai poată fi folosită la adevărata sa valoare, potrivit reprezentaţilor SRR. Astfel, lucrările de reparaţie presupun refacerea integrală a instrumentului prin înlocuirea tuburilor faţadei, precum şi a unei părţi din celelalte tuburi, refacerea cutiilor de aer, a consolei, înlocuirea motoarelor pentru furnizarea aerului şi a rezervoarelor de stocare a presiunii aerului, înlocuirea cutiei orgii şi a structurii de susţinere a instrumentului. După reinstalarea orgii în Sala Radio urmează realizarea acordajului, care va dura aproximativ două luni.

Lucrarile se vor incheia in decembrie
Lucrările de reparaţie ale orgii au început în primăvara acestui an, când instrumentul a fost demontat şi preluat direct din Sala Radio de personalul firmei Kloss Varhany S.R.O. şi transportat în Cehia - acolo unde se efectuează toate procedurile de restaurare -, şi se vor încheia la sfârşitul lunii decembrie. Potrivit reprezentanţilor postului public de radio, activităţile concertistice din Sala Radio nu vor fi afectate de lucrările de reparaţie. Până la jumătatea lunii octombrie, când este programată începerea noii stagiuni de concerte a Formaţiilor Muzicale Radio România, atât reparaţia şi reamplasarea orgii, cât şi lucrările de amenajare a sălii vor fi încheiate. De asemenea, dacă va identifica resursele necesare, Radio România are în plan organizarea unui festival internaţional de orgă pentru vara lui 2010, manifestare prin care să pună în valoare şi să marcheze reinaugurarea celei mai mari orgi din România.
SRR estimează că "aspectul nou al Sălii Radio poate marca începutul unei noi epoci pentru tradiţionala activitate de concerte simfonice iniţiată în 1928, care se desfăşoară de jumătate de secol în acest spaţiu (Sala "Mihail Jora", n.r.), unde nu s-a modificat practic nimic". De asemenea, potrivit reprezentanţilor Radioului Public, investiţiile în Sala Radio vor dura mult timp de acum înainte.

Preluat de pe infoportal.ro

Niciun comentariu: