sâmbătă, 11 iulie 2009

Şlapii dăunează grav sănătăţii!


Canicula de afară ne duce cu gândul la plajă, la haine lejere. Într-un cuvânt, a venit vremea şlapilor. Inventaţi şi reinventaţi de-a lungul timpului, aceşti papuci ne-au cucerit total prin diversitatea de modele şi culori. Ortopezii însă trag un semnal de alarmă: şlapii ne pot îmbolnăvi.
Aproape că nu există persoană care să nu aibă măcar o pereche de şlapi. Din cauciuc, cu paiete, din piele, cu cristale Swarovski, papucii cu „aţă între degete” au ajuns să fie fabricaţi într-o varietate atât de mare de modele, încât pot fi purtaţi la orice ocazie.
Dau dureri în călcâie şi tendoane
În general sunt fără toc şi chiar dacă par comozi, nu au calitatea de a ţine fix piciorul. „Trebuie să «încleştăm» degetele pentru a nu-i pierde din picioare în timpul mersului, iar acest lucru generează o presiune în călcâi şi tendoane”, ne-a explicat prof. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului „Budimex”.
Periculoşi la volan
Şlapii ar trebui să fie ultima alegere a unui şofer, pentru că nu au o construcţie solidă, pot aluneca din picior sau se pot rupe foarte uşor, iar de aici până la un accident rutier, calea e destul de scurtă.
Risc de cancer
„Purtarea frecventă a şlapilor duce la creşterea presiunii din zona călcâiului şi pot apărea boli ce necesită, deseori, intervenţii chirurgicale. De asemenea, se modifică şi postura corporală. Spatele se curbează, iar toată presiunea revine gâtului şi coloanei vertebrale. În plus, şlapii îţi lasă degetele «pe afară», iar riscul de arsuri solare şi chiar cancer de piele este foarte mare, deoarece, în afara celor două-trei luni de vară, această zonă este acoperită de încălţămintea închisă şi nu e obişnuită cu soarele”, ne-a declarat prof. Burnei.
"Ideală este încălţămintea cu toc de cinci centimetri, deoarece nu produce organismului modificări dinamince sau fizice” - prof. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului "Budimex”


Niciun comentariu: